Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan her birey bulunduğu il ve ilçe nüfus vatandaşlık müdürlüğüne kayıtlıdır.  Yeni doğan çocuklara kimlik verilir. Devletin hizmetlerinden yararlanması içindir. Hastalıklarında, aşısında, okul hayatında, iş hayatında kendini tanıtan resmi belgenin adıdır kimlik. Her vatandaşın T C kimlik numarası bulunmaktadır. Devlet işlerinde bu numara üzerinden hizmet alınır, yapacağı işler kolaylaşır. Birey doğduğunda kimlik verilir. Ölümüyle Nüfus Vatandaşlık Müdürlüğü kayıt kütüğüne “ölü” diye kayıt eder.

Her birey vatandaşlık görev ve sorumluluklarını yerine getirmek zorundadır. Görevini yerine getirmeyenlere yaptırımlar uygulanır. Vatandaşlık görevi; Askerlik yapmak. Kazancından vergi vermek. Seçim zamanı kendini yönetecek partiye oy kullanmak. Vatanı, milleti zora düştüğünde “ seferberlik “ de vatan savunmasına kayıtsız şartsız katılıp, tüm olumsuz şartlarda mücadele etmek. Vatanını geliştirip, yükseltmek için okuyup, araştırıp yatırımlar yapmak. Türkiye Cumhuriyetinin yasalarına uyup, uygulamak. Kendi hak ve hukukunu koruyup, başkalarının haklarına saygı duymak...

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kendi topraklarını dış güçlere karşı korur. İçerde de kendisi; çevre bilinciyle doğayı korur, sever, sayar. Komşuluk ilişkilerini üst seviyede tutar. Verimli topraklarımızı korur kollar. Ülkesinin kalkınması için bilgi birikimlerini üst düzeye taşır. Çalışıp üreterek çevresinde ki işsizlik olayını azaltır. Dünya ülkesinin insanlarıyla yarışır, kendisini, ülkesini üst seviyelere taşır.

Kimlik her bireyin vatan üzerinde geçmişte kökleri olan geleceğe dallarının uzantısı demektir. Türk vatandaşlarının ortak milli duyguları vardır. Vatan, bayrak gibi değerlerdir. Türkiye 783 572 km2 üzerinde Seksen Dört Milyon Türk Vatandaşı vatanın ortağıdır. Kimlik her önüne gelene verilmez.

Yeni kimliklerde renk farkı kalktı. Eski kimliklerde bayanlar pembe, erkekler maviydi. Türkiye de yaşayan bireylerin kimliklerinin aynı renk oluşu, devlet her bireyi eşit gözle baktığının işaretidir. Bireyin tanıtımında sadece ad, soy ad, cinsiyeti yazılır. Bu bireyin özel durumudur.

T. C. numaraları gelişi güzel verilmez. T C kimlik numarası On Bir basamaktan oluşur. On basamağı toplayın, son On Birinci rakamı bulursunuz.

Yurt dışına çıkanlara pasaport verilir. Buda kimlik yerine geçer. Bordo pasaport ( umumi pasaport) Yeşil pasaport ( hususi) Gri pasaport ( görev- hizmet pasaportu) Siyah pasaport ( diplomatik pasaport) Geçici pasaport veya seyahat belgesi; bu pasaport yurt dışındayken kaybedilmesi ve ya pasaportun son kullanma tarihi dolanlara, sınır dışı verilerek tek kullanım olarak verilir.

Her kimlik bireyi temsil eder. Bireyden başkası kullanılmaz.

Süleyman Erkan 03-08- 2022 Çarşamba Bedesdenlioğlu- Tokat