Türkiye’nin bugün geldiği yerde Tokat olarak ülke ekonomisine ve siyasetine sunduğumuz katkı belki istenilen düzeyde olmayabilir; ancak gerek insan kaynağı ve gerekse de bu insan kaynağının Türk Milliyetçiliği ve devletin bekası söz konusu olduğundaki “net” tutumu, kayda değerdir. En çok şehit vermiş iller arasındaki yeri itibariyle bile Tokat’ın hak ettiği bir değer, karşılığını alabildiği kıymet ve çokça övgü vardır.

 

İşte bu bağlamda bizim var oluşumuzun simge değerleri olan şehitlerimiz için ortaya koyabileceğimiz çok daha fazla şeyler olmalı. Örneğin şehitlerimizin tamamının isimlerinin yaşatılacağı kamusal alanlar belirlenebilir. Ya da hastanelerin, aile hekimliklerinin yahut bazı devlet kurumlarına bağlı birimlerin isimlerine şehit isimleri eklenebilir. Tokat’ın şehitlerinin isimleri, yalnız kabristanlardaki mezarlarında değil bir bütün halinde şehirde yaşayabilir.

 

Hatta şehitlerin isimleri doğdukları mahallelere, köylere bile verilebilir. Bu isimleri yaşatmak devlet olarak da millet olarak da en önemli görev haline gelmiştir; şimdi yine emperyalizm tarafından kuşatılmış bir haldeyiz ve şu an en çok bu milli ruha ihtiyacımız var… Bu ihtiyacımızı da şehitlerimizin isimlerini canlı tutarak, hayatın içerisinde yaşatarak sağlayabiliriz. Yapılacak böyle bir çalışma bütün ülkeye örnek olabilir. Bu aynı zamanda, şimdiye kadar yapılmış “şehitlerimizin isimlerini yaşatma” gayretlerinin bir adım ötesine geçecek kapsamlı bir çalışmayla ancak olabilir.

 

42 mahallenin, 600’ün üzerindeki köyün, kamu kurumlarına bağlı yerleşkelerin isimlerine; Tokat olarak adlarını bildiğimiz (kayıtlı) Kurtuluş Savaşı şehitlerimizden, Cumhuriyet tarihi boyunca hayatlarını bu topraklar için kaybetmiş şehitlerimizin tamamının, yani bütün kahramanlarımızın isimlerini vermekten bahsediyor, yaşaması ve yaşatılması gereken değerler bütününün moral-motivasyon kaynağı olarak kalplerimize İnşirah ferahlığı vermesinden söz ediyorum…

 

Dolayısıyla Valimiz Numan Hatipoğlu’nun bu kapsamlı “şehitler aramızda” projesini yaşama geçirebileceğini ümit etmekteyiz.  Ülkeye örnek olacak böylesine kapsamlı bir projeyle bütün şehitlerimizin isimlerinin bu şekilde yaşatılması, “15’liler diyarı Tokat” için apayrı bir anlam taşıyacak kuşkusuz.

 

Madde ile anlatılacak birçok projeyi hayata geçirmiş kentimizin şimdi de gönüllerimize dokunarak manevi iklimimize katkı sunacak “şehitlerimiz aramızda” veciz ifadesiyle özetleyebileceğimiz adımı, bugünümüze ve yarınlarımıza ışık tutacak, geçmişimize de vefayı simgeleyecek. Başta Vali Numan Hatipoğlu olmak üzere bu şehre emek ve değer katan bütün idarecilerimiz bu işe ne derler bilemiyorum, bildiğim biz Tokat olarak bu işin de üstesinden geliriz elbet…