Çeşitli gıda ürünlerinin, geçen seneki fiyatları en az ikiye katlandığını yaşayanlar görüyor.

Etiketlere bakınca şaşıp kalıyorsunuz. Neden oldu, niçin oldu? Sorgulama niteliğimiz kaybedilmemiş ise sebepleri aşikar görebiliyorsunuz. Temelde büyük yanlışlar yapıldı.

Son günlerde et piyasası da fırlayıp gitti. Gideceği de zaten beklenen bir gelişmeydi.

Çiftçiye gerekli destekler verilmedi. Tarlanın büyüklüğüne göre kahvede oturanlara destek verilebildi. Üretim, denetimi tarlada yapılmadı. Parayı alanın çoğu da, ekip biçmeyle uğraşacağına şehirden daireler, arabalar almayı tercin ettiler. Üretim düştükçe düştü.

Ülkede tarımla ilgili üretim planlaması yapılmadı.

Hangi üründen ne kadar üretilecek, ne kadarı iç tüketim için, ne kadarı ihraç edilecek bir programı yapılmadı. Kara düzen herkes isteği ürünü yetiştirmeyi tercih etti.

Sonra ne oldu? Bir sene soğan-patates tarlada kaldı. Çuvallarında çürüyüp gitti. Ertesi sene soğan-patates üretimi az yapıldığı için çok pahalı bedellerle tüketiciye sunuldu. Sıkıntılar yaşandı bu ülkede.

Planlama, program olmayışının, kara düzen sistemin sonuçlarını bugün milletçe yaşıyoruz. Çiftçi borçludur.

Geçen akşam TV haberlerinde Çukurova’da limonun yerlerde süründüğünün görüntüleri yayınlandı.

Şimdi çiftçiye önceden de olduğu gibi “üretebildiğiniz kadar üretin.” diyenler önce de gidip Çukurova’da çürümeye başlayan limonları kurtarabilecek durumları var mı? Neye istinaden çiftçiyi sonu görünmez zararlara sokarlar.

TMO ve Tarım Kredi Kooperatifleri eliyle, ürünlerin gerçek bedelleriyle çiftçiden devletin satın alacağı sistem kurulmadan daha pahalı bir yaşam mukadderdir.

Bir senede 2 milyon canlı hayvanı Kuveyt – Katar, İran’a ihraç eden zihniyet , etin kilosu 200 TL’ye çıksa umurunda bile değil.

Cenab-ı Allah geliri olmayana, dar gelirliye yardım eylesin. Başka çare kalmadı.

İktidar 20 senenin sonunda ülkeyi bu duruma getirmiştir.

Sevgi ve saygılarımla…