Alışverişlerimizin vazgeçilmez yardımcısı olan plastik poşetler atık haline geldiğinde çöplerle birlikte atılmakta ve çevreyi kirletmektedir. Naylon poşetler petrol türevi olan polietilenden üretilir.  Ortalama 15 dakika kullandığımız plastik poşetlerin, doğada yok olmaları yüzlerce yıl sürmektedir. Bugüne kadar üretildiği düşünülen 8 milyar ton plastik malzemenin en az yarısının, atık halinde doğaya bırakıldığı, denizleri, gölleri, nehirleri kirletmekte ve kanalizasyon hatlarını tıkamaktadır. Ayrıca bozunmaya başladıklarında çevreye zararlı kimyasallar yaymakta ve bu maddeler toprak ve su kaynaklarına ulaşarak canlı yaşamını olumsuz yönde etkilemekte, bunları canlıların tüketmesiyle de zararı besin zincirinin son halkası insana kadar rahatlıkla ulaşabilmektedir. 

Örneğin yunus, fok, balina, deniz kaplumbağaları gibi hayvanlar denize atılan poşetleri yiyecek sanıp yemektedir. Bu da onların sindirim sisteminde bozulmalara yol açarak ölmelerine neden olmaktadır. Naylon poşetler şeffaf oldukları için, tıpkı bir sera gibi ısıyı emerek orman yangınlarına neden olmaktadır.  

2019 öncesi Türkiye'de, plastik poşet üretimi miktarının yıllık 35 milyar adet civarında olduğu ve bir kişinin yılda ortalama 440 plastik poşet kullandığı belirtilirken, 1 Ocak 2019'da başlatılan ücretlendirilmeyle Türkiye'de plastik poşet kullanımı yüzde 75 seviyesinde azaldı ve bu sayede 354 bin ton plastik atığın oluşması engellendi. Ayrıca bir plastik poşetin ortalama ağırlığı 8 gram olarak alındığında, yaklaşık 14 bin 640 ton sera gazı salımının da önüne geçilmiş oldu. Plastik poşet kullanımındaki azalma oranları ile Türkiye'de plastik poşet üretimi için gerekli plastik hammadde ithali de azaltılarak, yaklaşık 2,44 milyar lira tasarruf edildi.

Siz Ne Yapabilirsiniz?

Alışverişlerinizde kendi torbanızı (file, bez çanta vb) yanınızda götürerek marketlerden aldığınız plastik poşet sayısını azaltabilirsiniz.

Daha temiz bir çevre için alışkanlıklarımızı değiştirebilir, alış-verişlerinizde bez torba veya file kullanabilirsiniz.