Derginizi kısaca tanıtır mısınız?

Öncelikle kendimi kısaca tanıtarak söze başlamak istiyorum. 1967 yılında, Sivas’ta doğmuşum. İlk, orta ve lise öğrenimimi, Sivas’ta tamamladıktan sonra yüksek öğrenimimi Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde tamamladım. Akademik kariyerime Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde 1992 yılında başladım. 1998 yılında Bilim Doktoru unvanı aldım. 2000 yılında Yrd. Doç. Dr., 2006 yılında Doç. Dr., 2012 yılında da Prof. Dr. olarak atandım. 2016-2018 yılları arasında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitü Müdürü olarak görev yaptım.  Halen Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktayım. Mühendislik Temel Malzeme Bilgisi isimli yayınlanmış bir ders kitabım ve çok sayıda uluslararası tebliğlerim ile 130 civarında makalelerim bulunmaktadır.

Dergimizin adı, Turkish Journal of Agricultural Engineering Research olup kısaltması   Turk J Agr Eng Res (TURKAGER)’dir.  Dergimizin Türkçe karşılığı için Türk Ziraat Mühendisliği Araştırmaları Dergisi adı söylenebilir.

 Derginin hem yayıncı sahibi ve aynı zamanda editörüyüm. Dergimiz, 01.01.2020 tarihinde akademik yayın hayatına başlamış olup, TÜBİTAK DergiPark sisteminde online (çevrimiçi) olarak dijital olarak yayınlanmaktadır. Dergimiz 2022 Aralık ayı sonu itibariyle 3. cildinin 2. sayısını tamamlayarak 4. yıl akademik yayın hayatına 2023 yılı itibariyle devam etmektedir.

Dergimizin web adresi: https://dergipark.org.tr/tr/pub/turkager

Dergimizin mail adresi: [email protected]

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research'deki makaleler OPEN ACCESS açık erişimli makalelerdir ve makaleler Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı (CC-BY-NC-4.0) (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.en) ile lisanslanmıştır. Dergimiz, açık erişimli bir dergi olmasıyla tüm içeriğe kullanıcı veya her bir kuruluş ücretsiz olarak erişebilir durumdadır. Ticari amaçlar dışında, kullanıcıların bu dergideki makalelerin tam metinlerini yayıncı veya yazardan önceden izin almaksızın okuma, indirme, kopyalama, yazdırma, arama veya bağlantı vermelerine izin verilir.

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) çok sayıda uluslararası tarama motorları (indeksler) tarafından taranmaktadır. Bu indeksler; CABI, EBSCO, Information Matrix for the Analysis of Journals (MIAR), CAS Source Index (CASSI), Food Science & Technology Abstracts (FSTA), BASE, Directory Research Journals Indexing (DRJI), ROAD (Directory of Open Access Scholarly Resources), WorldCat, ResearchBible, Beluga-Catalogue of Hamburg Libraries, Advanced Science Index (ASI), Scientific Literature (Scilit), Scholar Article Journal Index (SAJI), IJIFACTOR Indexing, Electronic Journals Library (EZB), SJIF Master Journals List, International Institute of Organized Research (I2OR), Cite Factor, International Services for Impact Factor and Indexing (ISIFI), ASOS INDEX, Cosmos, Technical Information Library (TIB), ROOTINDEXING, Scientific Indexing Services (SIS), Journal Tables of Contents, Quality Open Access Market tarafından indekslenmektedir.

DERGİNİZİN AMACI NEDİR?

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (Turk J Agr Eng Res, TURKAGER), uluslararası hakemli, açık erişim sistemine sahip ve elektronik ortamda online yayın yapan bir dergidir. TURKAGER, orijinal araştırma makaleleri yayınlamayı amaçlamaktadır.

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (TURKAGER) herhangi bir başvuru, yayın ücreti veya abonelik ücreti almamaktadır. Dergimiz, yılda Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki sayı çıkmaktadır. 

DERGİNİZDE HANGİ TÜR MAKALELER YAYINLANIR?

Dergimiz, orijinal araştırma makaleleri ile çok sınırlı sayıda derleme makaleleri İngilizce ve Türkçe olarak yayınlamayı amaçlamaktadır.

Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (Turk J Agr Eng Res, TURKAGER), uluslararası hakemli bir dergi olup, Ziraat Mühendisliğinin tüm bölümleriyle, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Biyoloji ve Çevre ile ilgili konuları ve disiplinler arası çalışmaları yayınlamaktadır. Bu kapsamda dergimizin yayınlarının konularını daha detaylı açıklarsak: 'Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Biyosistem Mühendisliği, Tarla Bitkileri, Tarım Ekonomisi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Su Ürünleri Mühendisliği, Hayvan Yetiştirme ve Islahı ile Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Biyoloji ve Çevre' ile ilgili konular yer almaktadır. 

DERGİNİZİN HEDEF KİTLESİ KİMLERDİR?

Dergiler, aslında akademik çalışmaları ön planda tutarken, yeni teknolojik bilgilerin uygulamalara pratiğe aktarabilmesine imkân tanımakta, yeni tasarım ve ürünlerin ortaya çıkmasına veya onların gelişimine de katkı sunmaktadır. Bu yayınlanan çalışmalar; yeni makina, ürün, prototip ve hatta patent çalışmalarına imkân verebilmektedir. Bu anlamda her dergi, yayınlanan orijinal çalışmalarla, ziraat, biyoloji, çevre ve gıda bölümü alanındaki akademisyenlere, ilgili konularda çalışan uzmanlara, sanayicilere, çiftçilere katkılar sunarken, lisans ve lisansüstü öğrenim yapan öğrencilere de yeni fikirler verebilmekte, onları yeni çalışmalara yönlendirebilmektedir.

LİSANS, LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİLER BU DERGİYİ TAKİP EDERSE NE KAZANIRLAR?

Bir önceki paragrafta da bahsettiğim gibi, sadece lisans programındaki öğrenciler değil, özellikle lisansüstü düzeyde eğitim alan öğrencilerin akademik hayatını şekillendiren Yüksek lisans (Master) ve bilim doktoru olma yolundaki DOKTORA çalışmalarında literatür taramalarında yeni teknolojileri takip etmelerine, yeni atılımlar yapabilme noktasında önemli katkılar sağlayacaktır. Aslında Ziraat Mühendisliği bir disiplinler arası bir bilim dalı olduğu için yapılan çalışmalarda disiplinler arası çalışmalara özellikle önem verilmeli, hem çalışmaların güvenirliği ve etkinliği noktasında müşterek çalışmalarla iş birliği yapabilme ve bu ilkeyi geliştirebilme, kaynakları daha iyi kullanılabilme, çalışmaları daha iyi organize edilebilme ve elde edilecek sonuçların daha iyi yorumlanabilme imkanları doğmaktadır. Belki de bizim ülke olarak en fazla ihtiyaç duyduğumuz noktanın birlikte çalışabilme, birlikte karar verme, birlikte güç kazanma ve birlikte yorumlayabilme yetimizin eksikliği olduğunu düşündüğümüzde bunu başarmak için daha çok gayret göstermemiz gerekiyor.   

DAHA ÖNCE DERGİCİLİK DENEYİMİNİZ OLMUŞ MUDUR?

Geçmişte 11 yıllık dergi yayıncılığı yapmış ve editör olarak birkaç önemli dergide görev almıştım. Öncelikle Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisinin 2012 yılından 2014 yılı ortasına kadar editörlüğünü yürüttüğüm süreçte derginin yeniden yapılanması (Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University, JAFAG) kısaltma ismi ve yeni tasarımıyla online çevrimiçi bir dergi olması yanında dergi makale takip sistemine kavuşturulması, derginin dijital arşive kavuşması ve Tübitak’ın şu an yeniden tanımlanan TR Dizini’ne eklenmesine de katkı sunmuştum.

Bilahare, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğüm zamanında Enstitüye ait olan Journal of New Results in Science (JNRS) ve Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisinin de tekrar yeniden yapılanmasına ve online uluslararası bir dergi olarak DergiPark dergi sistemine dahil edilmesine ve birçok uluslararası indeksler tarafından taranmasına katkı sunmuştum.

Tabii ki bu dergilere katkım idari bir görev ve resmi bir atama sonucu yapılan önemli işlerdi. Bir süre sonra bu görevleri başka arkadaşlara görevimin sona ermesi veya benim editörlük görevi bırakmam sonucu sonlanmış oldu. Ama her zaman kendi şahsımın bir dergiyi akademik hayata geçirme isteği hep var oldu. Bunu 2020 yılı başında gerçekleştirmiş oldum.

DERGİNİZİN BİLİME, TOKAT VE TÜRKİYE TARIMINA KATKISI NE OLUR?

Dergimizin, öncelikle Türk ismiyle özdeşleşen Turkish Journal of Agricultural Engineering Research (Turk J Agr Eng Res), TURKAGER kısaltması mevcut olup, Türkiye’nin tanıtımına ve gelecekte alacağı mesafeler ile adından söz ettiren uluslararası nitelikli bir dergi olacağına öncelikle inanıyorum.

Geçmiş on bir yıllık dergicilik tecrübesi ile nihayetinde, belirli emekler vererek belirli noktalara gelmesine katkı sunduğum dergileri bir şekilde bırakmak zorunda kaldığım için, bilimsel akademik camiaya katkı sunacak, uluslararası arenada önemli noktalara taşıyacağımı umduğum göz nuru dergimizi ekip arkadaşlarımızla beraber TURKAGER dergimizi 2020 yılında yayın hayatına geçirdik. Dergimiz, yeni teknolojik çalışmaları içeren bilimsel ve akademik çalışmalara yer vererek, Tokat, bölge ve ülke bazında Türkiye tarımına katkı verecek araştırma makalelerinin yayınlanmasına ve hem de yayınlanan makaleler ile il, bölge ve ülkemiz için yeni çalışmaların ve projelerin hayata geçirilmesine imkân vererek bilime, akademiye ve dergimizin konusu gereği ziraat, biyoloji ve çevre alanındaki gelişmelere önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Her şeyin ötesinde uluslararası akademik arenada, dergimizin tanınırlığı yanında Türkiye’mizin reklamının da yapılması ayrı bir gurur verici bir olaydır.

Tabii ki bu başarıyı elde edebilmenin tesadüfi olmadığı dikkate alındığında, canla başla çalışarak dergimizi daha kaliteli yayınlarla daha nitelikli hale getirebilmek gerekiyor. Dergiler için önemli prestij oluşturacak uluslararası dergi kalite sınıflarına dergimizi öncelikle ESCI (Emerging Science Citation Index) ve üniversite akademik camiası için önemlilik sıralamasında   ve akademik hiyerarşide üst sıralamada yer alan SCI (Science Citation Index) grubunda yer alan bir dergi olabilme noktasında önemli aşamalara getirebilme amacımız bulunmaktadır.

Röportaj ile ilgili son cümle olarak şunu söyleyebilirim. Böyle bir röportajın yapılmasına, dergimizin tanıtımına imkân verdiğiniz için Turan Bey size çok teşekkür ederim.