Türkiye 1972 yılından bu yana istisnasız sürdürdüğü yaz ve kış saati değişikliğini 2016 Ekim ayından itibaren sonlandırdı. Türkiye`de sürekli olarak yaz saati uygulanıyor.

Resmi Gazete`de yayımlanan karara göre; gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan yaz saati uygulamasının her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırıldı. Ayrıca, güneş ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla tüm yurtta saatlerin yeniden düzenlenmesi hakkındaki 2016/8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı`nda yer alan 30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00`ten itibaren bir saat geri alınması ibaresi de yürürlükten kaldırıldı. Sonuç olarak Türkiye saati değişmeksizin GMT+3 olarak sabitlendi.

Dünyada Türkiye gibi yaz saati uygulamasına geçen ülkeler olduğu gibi eski yaz-kış saat uygulamasını sürdüren ülkelerin sayısı da bir hayli fazla. Yaz-Kış saati uygulaması günümüzde çoğunlukla Batı ülkeleri diyebileceğimiz Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri tarafından kullanılıyor.

Fakat kış saati uygulaması yıllardır Avrupa'da tartışmalara da neden oluyor.

Hatta aralarında çok sayıda bilim insanının da bulunduğu uygulamanın karşıtları ve bazı Avrupa ülkelerinin girişimleri sonrasında konu Avrupa çapında bir kamuoyu anketinde oylandı; 4 milyon 600 bin kişinin katıldığı ankette yüzde 84'lük bir çoğunluk farklı saat uygulamasına karşı çıktı. Ardından 2018 yılında Avrupa Parlamentosu'nda farklı saat uygulamasından vazgeçilmesi için yapılan oylamada da vekillerin ezici çoğunluğu tek saat uygulamasına geçilmesinden yana oy kullandı. Bu kararı üstlenen Avrupa Birliği, üye ülkelere 2020'ye kadar yaz ve kış saati arasında bir tercihte bulunmayı ve 28 Mart 2021'den itibaren de tek saat uygulamasına geçmeyi tavsiye etti. Ancak tavsiye kararı henüz hiçbir ülke tarafından yaşama geçirilmedi.

Türkiye'de kış saati uygulamasına geçilmemesi yıllardır insanları yoruyor. Özellikle batıdaki şehirler zifiri karanlıkta uyanmak ve okula-işe gitmek zorunda kalıyor. Yakın dönemde internettamında şikayetlere çok daha sık rastlar oldum. Mesela bir vatandaş, "Karanlık olduğu için psikolojik olarak kalkmaktan zorlandığım sabahlardan biri daha. Sabah okula giden küçük çocukları düşünemiyorum bile.bir an önce yazlık-kışlık saate uygulamasına geçilmesi gerekiyor" diyor. Bir diğeri, "Günlerdir uyku döngümü düzeltmeye çalışıyorum. Bugün tam 7`de uyandım ama hala uyku düzenim bozukmuş gibi hissediyorum. Sanki sabah değil gecenin bir yarısı uyanmış gibiyim. Artık distopik bir ülkede yaşıyormuş gibi hissediyorum. Pencereden her dışarı baktığımda bu gerçekle yüzleşiyorum. Birileri: Günün kontrolü hala bizde ve sabahın 7`sinde bile karanlık olmasını istiyoruz diyorlar sanki" ifadeleri ile yaşadığı sıkıntıyı anlatıyor. Bir yandan da akşam havanın çok erken kararmasındansa işe karanlıkta gitmeyi tercih edenler var. İnsanların bu kadar rahatsız oldukları bir konuda referandum yapılsa yeridir diye düşünmeden edemiyorum.