Son yılların en coşkulu, en görkemli bayramı idi Tokat’ta kutladığımız Cumhuriyet’in 99. yılı bayramı.

Yakın zamanda milli bayramlarımız eften püften nedenlerle göstermelik yapılıyor, geçiştiriliyordu ülkemizde ve ilimizde.

Cumhuriyet’in 99. yıl bayramı öyle olmadı. Başta Sayın Valimizin büyük ilgisi ve konuya duyarlılığı, Belediyemiz, diğer kurumlarımız özen göstermişler Cumhuriyet Bayramımıza. Bazı şom ağızlara “Cumhuriyet’e sahip çıkacaklar var. Boşa kostaklanmayın” dercesine…

Yakın yılların tersine halkın büyük bir ilgisi vardı Cumhuriyet Bayramı’na.

Jandarma komandolarımızın gösterileri, dronların yaptığı sunumlar coşku seli ve heyecan tufanıydı izleyicilerde.

İlimiz Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün jimnastik ekibi, A’dan Z’ye güzellikler albümüydü. Zübeydehanım Kız Meslek Lisesi öğrencisi kızlarımız üzerindeki kostümlerin parlaklığından çok katkıda bulundular Cumhuriyet Bayramımıza. Heyecan yarattılar, alkışlar topladılar.

Polislerimiz, jandarmamız ve 48. Piyade Alayımız görkemli geçişler yaptılar. Cumhuriyet’e yaraşırcasına. Tokatlının sevgi odağı haline gelen jandarma alayımızla birlikte bir kez daha büyüdüler Tokatlının gönlünde.

Belediyemizin düzenlediği havai fişek gösterileri ve konserler ayrı bir güzellik kattı bayramımıza.

Geçmiş bayramlarda esnaf birlikleri ve diğer kuruluşlar da katılırdı Cumhuriyet Bayramına. Bu bayram da onu bir eksiklik olarak gördük ama ileriki yıllarda inşallah o arzumuz da yerine gelir. Ancak bir eğitimci olarak bir konuya değinmeden geçemeyeceğim. Okullarımızı temsilen törene katılan öğrencilerin bu konuda birkaç provadan geçirilerek hatta çok az sayıda oldukları için bu konuya yatkın, elit öğrenciler seçilerek törene katılmaları daha uygun olurdu diye düşünüyorum.

Ayrıca öğrencilerin kendi okul forması ile geçmeleri daha hoşa giderdi sanıyorum.

Törene katılan öğretmenleri ayrı tutarak günün öğretmeni için de söyleyeceklerim var. Dünün öğretmeni kılık kıyafet, hal ve hareket yönünden öğrencinin aynası idi.

Bugünün öğretmeni saç-baş karışık, kılık-kıyafet hak getire, alt yanı meyhane, üst yanı şişhane giysileri ile öğrencisinin karşısına çıkıyor.

Kılık-kıyafet kişi için bir bakım alışkanlığıdır. Bu da bir eğitim şeklidir.

30-40-50 yıl öncesindeki Cumhuriyet Bayramlarındaki öğrenci ve öğretmen kılık-kıyafetlerine bakarsak çok şeyler söyler bize geçmişimiz. Cumhuriyet’in güzellikler demeti olduğunu vurgular.

Cumhuriyet güzellikler albümüdür. Onun içerdiği güzellikleri de toplumumuza vermeliyiz. Bunun öncüsü de okullarımız ve öğretmenlerimiz olmalıdır.

Cumhuriyet’imizin 99. yılı tüm halkımıza ve ülkemize kutlu olsun. Onun sonsuza dek yaşayacağından hiç endişemiz yok. Bazılarına acı gelecek ama yaşasın CUMHURİYET!

Ülkemizde ve ilimizdeki Cumhuriyet coşkusu bazılarına üzüntü verecek ama alışsınlar buna.