Tokat’taki 42 mahalle muhtarımızın birbirinden değerli çalışmalara imza attıklarını biliyoruz. Belediye ile eşgüdüm içerisinde yaptıkları çalışmalarda ortaya güzel işler çıktı, çıkmaya da devam ediyor. Yurttaşlarla devlet bürokrasisi arasında köprü vazifesini gören muhtarlarımızın özverili çalışmaları insanlarımızın yaşamlarını kolaylaştırırken, elbirliğiyle yapılan işlerdeki memnuniyet oranının yüksek seviyelerde olması da tesadüf değil.

Silsile yoluyla organize olunarak sorunlar çözülüyor, işleyişteki hız artıyor, sonuca giden yolda pratik önerilerle herkes mutlu oluyor. Muhtarların sorunları ilgili yerlere aktarmalarındaki üstlendikleri rol, çözüme giden yoldaki önerileri ve vatandaşlarla olan samimi bağları bugün yaşadığımız başarıların da ana fikri… Dolayısıyla devletin muhtarlara verdiği önem karşılığını bulmuş, işler yoluna girmiştir. Bugünkü tabloya baktığımızda, “keşke çok daha önceden muhtarlık müessesi bugünkü gibi bir işleyişe sahip olsaydı” demekten kendimizi alamıyoruz.

İşte, bu çok önemli işlere imza atan 42 mahalle muhtarımızdan birisi olan Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Turan Türk, son olarak Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’nun elinden aldığı başarı belgesiyle bu haftaki “Tokat’a değer katanlar” seri yazılarımıza konuk oldu. Turan Türk, mahallesindeki Mahalle Konağı ve Hanımeli kuruluşları ile Kent Konseyi Çevre ve Sağlık Komisyonu üyeleriyle “Sıfır atık evde projesi” kapsamında, mahallesindeki kadınların eğitimleri için çalışmalar yaptı. Bu çalışmalar kapsamında ayrıca, TEMA ile işbirliği yapılarak okullarda öğrencilere sıfır atığın önemine yönelik eğitimler verildi.

Çalışmalar devam ederken Tokat Belediyesi “Muhtarlar elektronik atık topluyor, geri dönüşüme destek oluyor” kampanyası başlattı. Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün desteğiyle muhtarlık ofisine sıfır atık materyalleri kuruldu. Mahalledeki geri dönüşüm stantlarının sayısı çoğaltıldı, hemen her noktaya bu stantlardan en az birer adet konuldu. Belediyenin kampanyası ile birlikte Karşıyaka Mahallesi adeta sıfır atık konusunda “seferber oldu” ve tüm gücüyle kampanyaya destek verildi.

Muhtar Turan Türk’ün toplumun bütün kesimleriyle olan sıcak ve samimi iletişimi yerel medyada da karşılığını buldu, kampanyaya basın desteği sağlanarak herkese ulaşmanın önü açıldı. Yalnız yerel medyada değil, başta Turan Türk’ün aktif olarak kullandığı sosyal medya hesapları olmak üzere mahalle sakinlerinin sosyal medya hesaplarından sürekli duyurular yapıldı ve imece usulü ile karınca gibi çalışılarak ortaya güzel bir tablo çıkarıldı.

Bu alt yapı çalışmalarından sonra Karşıyakalılar evlerindeki kullanmadıkları ya da bozuk olan elektronik eşyaları getirmeye başladılar. Projenin her adımı sosyal medya hesaplarından sürekli paylaşılarak insanların kampanyaya destekleri sağlandı. 6 ayın sonunda Karşıyaka Mahallesi için ortaya “gurur tablosu” çıktı: “Muhtarlar elektronik atık topluyor, geri dönüşüme destek oluyor” kampanyasına katılan 42 mahallede toplamda 2 ton elektronik atık toplandı. Bu 2 tonun 600 kilogramını, yani üçte birini tek başına toplayan Karşıyaka Mahallesi birinci sırada yer alarak haklı bir gururu yaşadı. İkinciliği Kümbet Mahallesi, üçüncülüğü de Yeni Mahalle’nin elde ettiği kampanyanın başarılı muhtarlarına, düzenlenen iftar yemeği sonrasında Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu tarafından plaket ve ödülleri takdim edildi.

Karşıyaka Mahallesi Muhtarlığı bununla yetinmedi, çalışmalarına devam ediyor. Turan Türk ve ekibi ile mahalle sakinleri elektronik atık, atık pil, atık yağ, atık floresan ve ampul toplamaya devam ediyorlar. Sürekli duyurular yapılıyor, kampanyaya katkı sunanların fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaşılarak kendilerine teşekkür ediliyor ve insanların dikkatleri çekilmeye çalışılıyor. Muhtarlığın sıfır atık konusundaki bu gayretli çalışmaları diğer işlerde olduğu gibi herkesin, hepimizin dikkatini çekti, çekmeye de devam ediyor.

Turan Türk, “Geri dönüşüm ülkemiz için ciddi bir kazanım, yarınlarımız için çocuklarımıza temiz su, temiz çevre ve ülkemize ekonomik bir destektir. Muhtarlığımızda atık yağ, atık pil, elektronik atıklar, floresan ve atık ampuller ile kullanılmayan ilaçlar toplamaya devam ediyoruz. Duyarlı mahalle sakinlerimize destekleri için çok teşekkür ediyorum” diyor. Ve çok da iyi söylüyor… Durma muhtarım, çalışkanlığın herkese, hepimize örnek olsun, kazanan mahallelerimiz, şehrimiz, ötesinde ülkemiz olsun.

Ekip çalışmasının ve toplumsal sorunlara duyarsız kalmamanın sonucu bu işte: Başarı! Bu başarının mimarı Muhtar Turan Türk’ü, aza üyelerini ve Karşıyaka Mahallesi’nde yaşayan bütün yurttaşlarımızı içtenlikle kutluyoruz…