Gergin, bir o kadar da heyecanlı geçen seçim sürecinde şimdi 28 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı için ikinci turda oy kullanacağız. Bakalım Tayyip Bey ilk turda aradaki 3 milyona yakın oy farkını koruyup oylarını artıracak mı yoksa Kemal Bey aradaki farkı kapatıp ipi göğüsleyecek mi bunu hep birlikte göreceğiz…

Seçim gecesi sonuçlar az çok belirginleşmeye başladığı andan itibaren telefonum susmadı; “ne düşünüyorsun, ne diyorsun, nasıl değerlendiriyorsun?” sorularına dilim döndüğünce yanıt vermeye çalıştım. Aslında o telefonların hepsine seçim sürecinde kaleme aldığım köşe yazılarımı hatırlattım.

Seçime 5 gün kala yazdığım köşe yazımda, HDP/PKK’lıların seçimlere ve Kemal Bey’e dönük destek açıklamalarına değinerek yazımı, “Şu son 5 günde HDP/Yeşil Sol/PKK gemi azıya alıp bu konuşmalara devam ederlerse, 14 Mayıs akşamı CHP ve Kemal Bey ‘yandı gülüm keten helva’ diyecek gibi..” cümlesiyle bitirmiştim. Nitekim öyle de oldu. Türk seçmeni CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “cazip” vaatlerine dönüp bakmadı bile.

Türk ulusunun milli damarlarına kast eden PKK’nın sivil uzantısı HDP ile girilen yakın temasın sonucuydu bu. Her ne kadar CHP Tokat İl Başkanı Murat Yazıcı, “Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak ne Selahattin Demirtaş'ı ne de terörist başı Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasıyla ilgili hiçbir söylemimiz olmamıştır. Hem milletvekilimiz, hem genel başkanımız hem de ben bir il başkanı olarak bu konuda tekrar ediyoruz: Böyle bir söylem, böyle bir ifade varsa ben bu koltuktan hemen istifa etmeye hazırım” diye iddialı konuşsa da durum hiç de öyle değil…

Sayın İl Başkanı, Kemal Kılıçdaroğlu’nun 28 Mayıs 2022’de Van’da gerçekleştirilen Belediye Başkanları Çalıştayı’nda söylediği “Demirtaş’ın suçu ne? Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasını istiyorsanız bize katılacaksınız.” sözlerini çok çabuk unutmuşa benziyor. Ve tabi bu durumda, yukarıda ifade ettiği iddialı sözleri doğrultusunda kendisinin de istifa etmesi gerekiyor. (Ama gerek yok istifasına, nasılsa kimse hatırlamaz…)

Yine seçim değerlendirmesi yapan CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, seçmen sayısının artmasına, binlerce gencin ilk kez oy kullanmasına rağmen 2018’de aldığı oyu Tokat tabiriyle “bir gıdım bile” artıramadan çıktığı seçimler için “Seçim sonuçlarının Tokat'ımıza, ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Sabahleyin ilk işim, diğer siyasi partilerden parlamentoda Tokat'ı temsil edecek arkadaşlarımın hepsini aradım. Tebrik ettim. Başarılar diledim. Bundan sonra ülkemiz için ne yapabileceksek ona bakacağız” demiş… Tebrikler Kadim Bey. Diyecek söz bulamadım…

CHP Kadın Kolları Başkanı Zeynep Zarife Üngör ise çıtayı daha da yükselterek, “Öncelikle Sayın Vekilimi tekrardan kutluyorum. Tebrik ediyorum. Biz sonuçtan çok memnunuz. Bunun üzerine vekilimizin söylediklerine, Başkanımızın söylemleri üstüne söyleyeceğim farklı bir şey yok aslında. Sadece beklentimiz çok yüksekti. Kaybettiğimiz bir şey yok. Aksine kazanımdayız” demiş… Allah’ım aklımızı koru. Bunlar nerede yaşıyor, bu neyin kafası?

Hep söyledim hep söyleyeceğim: CHP’nin ayakları bu topraklara basmadığı sürece iktidar yüzü göremeyecek, yüzde 25’i asla aşamayacak. Kadim Durmaz çocukları camiye götürdü diye öğretmeni meclis kürsüsünde şikâyet etmeye devam ettiği, örgütün sesini kıstığı, sorunları ötelediği, üyeleri ayrıştırdığı, belediye başkanlarını kıskandığı sürece Tokat CHP yerinde sayacak, başarıdan uzak kalacak.

Sosyolojik gerçekleri göz ardı ederek yaptıkları milletvekili sıralamasıyla 80 bin oy almaları da seçim pusulasındaki 6 Ok’un sayesinde. Tokat’taki bütün CHP örgütlerini kapatın, birinci sıraya da viraneye malik define Mehmet’i yazın yine aynı oyu alırlar. Pusuladaki 6 Ok’un gölgesinde siyaset yaparak kendilerini vazgeçilmez sananlar işte bunlardır. Bunların partiye katacakları hiçbir şey de yoktur.

Nesnel ve bilimsel gerçekliklerle yönetilmeye ihtiyacı var CHP’nin. Yalnız Tokat’ta değil, tüm Türkiye’de reforma ihtiyacı olan köklü ve büyük bir kurum olan CHP’nin kendisine değer katacak isimlere gereksinimi var. Atatürk’ten ve seçim pusulasındaki 6 Ok’tan nemalanan 75’lik ihtiyarları ve yeteneksiz siyasetçi adaylarını daha fazla taşıyamaz CHP.

Ne Tokat’ta, ne de Türkiye’de…