Güzel Tokat’ımızı 1960’lı yılların ortasından günümüze nasıl taşıyabilirdim diye düşünüyordum. Unutma ve hata da olabileceği gerçeği de vardı. Gençlere anlatmaktı Tokat’ın öncelerini.

Güzel şehrimiz; Behzat Deresi’nin şehir merkezini güneyden kuzeye, Yeşilırmak’ın da (Tozanlı) doğudan batıya bölüp geçtiği alanlar çevresinde yerleşmiştir.

Namık Kemal Okulu sınır alınırsa kuzeyinde, batısında, doğusunda yapılaşma yoktur. Yeşilırmak’a kadar alanın tamamı sebze ve meyve yetiştirilen ‘ÇAĞGÖLÜ’ bahçelerini oluşturmaktadır. YEŞİL TOKAT İŞTE BUDUR.

Yeşilırmak’ın kuzey kesiminde de yapılaşma yoktur. Bölgenin tamamı bağlar bahçelerle doludur. Şehir merkezinde yaşayanların bir bölümünün yaz mevsimini geçirmek üzere bugün Karşıyaka Bahçelievler, 600 Evlerin bulunduğu yerlerden yazlık kiralayanlar olurdu. Ulaşım yoktu. At, eşek, at arabası, fayton ulaşım aracı idi.

1965’teki nüfus sayımında Köprübaşı ile Geksi köprüsü arasında 12 adet ahşap tek katlı bina saydığımı hatırlıyorum.

Taş köprüden Esentepe, Malkayası cami önünden 600 Evler kavşağına kadar Belediyemizin bahçelerden rıza ile yol alarak araçların geçebileceği yolu gerçekleştirdiğini hatırlıyorum. Açığa çıkan bahçeler için möhre diye tabir edilen tahta kalıplar arasına toprağın sıkılaştırılmasıyla elde edilen duvarlar çekilmişti.

Tokat – Turhal Yolu Taşköprü, Geksi Köprüsü, Fidanlık, Verep’ten geçerek Dökmetepe, Arzupınarı, Çaylı’dan sonra Turhal’a ulaşan yolumuz aynı zamanda Ankara – İstanbul yolunu oluşturuyordu.

Sonradan Tokat – Turhal devlet karayolu yapıldı.

Elektrik hizmetleri de 1981 yılına kadar Belediyelerce karşılanmaktaydı. Şehir merkezinde sağ ve sol güzergahlar olmak üzere ondan fazla sulama kanalları Katmerkaya’dan Oğulbey – Kışla bölgesine kadar sulama yapardı. Her evin küçük de olsa bahçesi vardı. Beton bina yoktu. Ahşap, tek veya iki katlı binalar çoğunluktaydı.

Bakanımız sayın Metin GÜRDERE, Tokat’ımızla ilgili çok geniş detaylar içeren eserini hazırlamıştır. Tokat için bu eser bir hazine gibidir.

İlk imar planımız 1948’de, ikincisi 1967’de hazırlanmıştır. Birinci planda eski Tokat aynen korunmuş, tarım alanları için yapı yasağı uygulanmıştır. 1967 imar planı şehri kısmi Karşıyaka’ya kadar genişleten bir plan olmuştur.

Hatırladıkça yeni bilgileri de okuyucularımla paylaşmayı düşünüyorum.

Eski Tokat’ımızı çok ama çok beğeniyor ve özlüyorum. Çok çeşitli nedenler içerir, yaşayanlar bilirler.

Sevgi ve saygılarımla.