Güzel bir atat sözümüzde “ Dünyada mekân, ahrette iman” demişlerdir. Devletin görevlerinden de biri vatandaşlarını huzurlu, güvenilir yerlerde barındırmaktır. Devletin yasalarla desteklediği kooperatifler kurularak vatandaşlarını maddi ve manevi anlamda bir araya getirmektir.

Kooperatif; insan ihtiyaçlarını karşılıklı yardımlaşma yoluyla giderilmesini sağlamak ve ortakların çıkarlarını korumak amacıyla oluşturulan ekonomik kuruluştur. Bilgili, düzenli, disiplinli kooperatif üyeleri çevresini ve ülkesini kalkındırır.

Tokat da ki yapılaşmanın % 50 - % 60’ının kooperatiflerle yapılmıştır. Şehrin planlı, programlı gelişmesine katkı sağlamıştır. Şehirlerde insanlar gibidir; doğar, büyür, gelişir, yaşlanır ve... İnsanların mutlu olacakları yer evleri, yaşadığı şehir ve çevresizidir.

İlk aklıma gelen kooperatifler; Bedesdenlioğlu, Kümbet, 600 evler, Ev yap, 2000 yapı, Yeni kent, Yazıcıoğlu kooperatifleridir. Yapı kooperatifleriyle bilgi almak için Yeni Kent yapı kooperatifi başkanı Ömer Özer beyi ziyaret ettim. Ömer Bey yıllarını kooperatifte çalışarak geçirmiş, emekli olmuş. Ömer beyle söyleşimizde şunları anlattı, “ Bedesdenlioğlu kooperatifinde 1994-1995 yıllarında yönetici olarak bulundum. İnşaat işçileri ve ustaları Bedesdenlioğlu konut yapı kooperatifi 1326 tahmini üyeden oluşur. 474 birinci, 286 ikinci kısım iki katlı evler, 60 adet çok katlı konutlar, 450’nin üzerinde arsa üyelerinden oluşan büyük bir kooperatiftir.1978 yılında kurulan Bedesdenlioğlu kooperatifi 30 yılını aştı. 286 konutluk evlerin tapu ve ruhsat işleri tamamlanmadan, arsaların sorunları sonuçlandırılmadan kooperatif fesih yoluna götürüldü.

Yeni Kent –Yazıcı oğlu kooperatifi; emekli sandığı kanuna göre, sosyal sigortalar kanununa bağlı personel, öğretmen. Memur ve bunların emeklileri için 5000 üyeli Milli Eğitim mensupları konut yapı kooperatifi merhum Recep Yazıcıoğlu katkılarıyla kuruldu. Konutların kısa süre içinde gerçekleştirilmesi için kooperatife D-7 G dozer, 225 ekskavatör iş makinesi alınmasını sağladı valimiz. Binaların imar projesi Ankara Başkent yapı kooperatifi Murat Karayalçın’ın yapmış olduğu projelerden alınmıştır.

1985 yılında Tokat’ın Günevi köyü, Dutluca mevki, Topçam dağı eteğinde yer belirlendi. 24 Kasım. 1985 yılında şehrimizin Valisi Recep Yazıcıoğlu’nun öğretmenler gününde yapmış olduğu konuşmada öğretmenlerimize kalıcı eser kazandırılması adına konut kooperatifi kurulmasına öncü olmuştur.

Konutların imar alanı Valimizin katkısıyla Milli Emlak Müdürlüğümden ihale yolu marifetiyle arazi alındı. O günün adıyla Milli Eğitim Mensupları konut yapı kooperatifi adını aldı. Üye sayısının fazlalılığı nedeniyle Kamu-Per yapı kooperatifine bedeli ödenerek arazi kazandırıldı. Bu kooperatiflerde kamu isimleri yasaklananınca ( kamu-Per) Yazıcıoğlu yapı kooperatifi adını aldı. Milli Eğitim mensupları Yeni- Kent yapı kooperatifi adını aldı. Aynı arazi üzerinde 1/3 ve 2/3 nispetinde paylaşım yapan kooperatifler, aynı plan, projeyi kullanarak konutlaşma yoluna gidilmiştir. İlk etapta Yeni Kent 406 konut yapmıştır. 800’ün üzerinde konut yaparak hak sahiplerine verilmiştir. Tapulaşma 2004-20005 yılında gerçekleştirilmiştir.

Yeni Kent ve Yazıcıoğlu kooperatifleri kendi bünyesinde takriben 400 dönümlük arazi üzerinde yeni bir oluşuma giderek 1100 adet yüksek katlı ortak konut üretimi gerçekleştirmiştir. Arazinin takriben 200 dönümü üzerinde oluşturulan imarlaşma dışında 200 dönüme yakın arazi 30 yıl sonra orman işletme müdürlüğü tarafından dava edildi. “

Ömer Özer’le güzel söyleşi sonunda kaç bardak çay içtiğimi bilmiyorum. Ömrünü kooperatifte çalışıp emekli olan bu güzel insan hala Yeni Kent yönetimine de görevinin başında. Yeniden görüşmek dileklerimizle yanından ayrıldım.

Şehrin Kuzey cephesine kurulan, yönü Güney’e bakan Yeni Kent –Yazıcıoğlu kooperatifi şehre ayrı bir canlılık vermektedir. Konutların alanı, gerek imar, gerekse sosyal donatısıyla, çevre düzenlemesi, havadarlığıyla yaşanacak bir yerleşim yeri oldu.

Kooperatifler toplumsal kalkınmanın ana motorunu oluşturur. Bilgiyle, beceri ve disiplinle idare edildiğinde bireyler az bir ekonomiyle büyük işler başarırlar.

Başarının sırrı birlik ve beraberlikte saklıdır.

15-08-2022 Pazartesi

Bedestenlioğlu-Tokat.