KOMİSYONCU OSMAN CANGÖZ

Komisyoncu Osman Cangöz ile 3 Ağustos 2022’de Emekli Eğitimci Necmi Melek’inde hazır bulunduğu görüşme

Osman Cangöz 1947 Tokat doğumlu. Baba Mehmet Ali, anne Kadriye Hanım. İlkokulu Namık Kemal İlkokulu’nda okumuş. Ortaokulu bitirmeden Gazi Osman Paşa Lisesi orta bölümüne devam ederken 2. Sınıftan ayrılmış. Askerliğini 1967-1969 yılları arasında Balıkesir/ Bandırma’da yapmış.1970 yılında Latife Hanım’la olan evliliğinden bir kız (Tuğba) ile iki erkek (Ali, 1971 doğumlu ve Fatih,1972 doğumlu ) evladı olmuş.

Biz sözü Komisyoncu Osman Cangöz’e bırakıyoruz:

“Taşhan’daki komisyonculuk işi bize babadan geliyor. Babam 1914 doğumlu idi. Seferberlik yıllarında 1,5 yaşında imiş. Amcam ve babası Çanakkale cephesine gitmişler ama dönememişler. Dedem Hasan Hüsnü, amcam Osman orada şehit düşmüşler. Ninem 5 çocukla kalmış memlekette.

Ailenin en büyük evladı olan babam zamanın iyi mesleklerinden biri olan mutafmış.(Keçi kılından hayvan çulu, yem torbası vb. dokuyan kişi) Parayı kim çok verirse onun yanında çalışıyormuş. ‘Diğer kardeşleri Hasan (1953-),Abdurrahman (1958-1985)’Babam 1933-34 yıllarında Turhal Şeker Fabrikası yapılırken ve ilk açıldığında orada da iki yıl çalışmış. Babamdaki yeteneği gören Alman Mühendis Wuli:”Gel, seni Almanya’ya götüreyim “Demiş ama babam kabul etmemiş.

1950’li yıllarda Taşhan’da esnafların yanında çalışmaya başlamış.1960’ tan önce Taşhan sadece manavların olduğu bir satış yeri halinde idi. Bu tarihten sonra belediyece yeni bir düzenleme yapılarak hal oldu. Köyden üreticiler ürünlerini buraya getirir satarlardı.

Babam dönemin zor şartlarından dolayı okula gidememişti. Dolayısıyla okuryazar değildi ama kâğıdın renginden parayı tanıyordu.

Bizim dükkân 7 numarada idi. Daha çok Sivas’a sevkiyat mal yapıyorduk. Okuldan gelince babam elinde bir zarfla beni beklerdi. Ben onun dediklerini yazıyordum. Bu şartlar altında babama mecburen çırak oldum. Okulu bırakıp yanında çalışmaya başladım. Askerlik vazifemi 1958-1960 yılları arasında Balıkesir /Bandırma’da yaptım.

Taşhan’ da o yıllarda komşularımız Selahattin Eren,  Rahmi Alhan, Süleyman Üneş, Ahmet Niksarlı, İsmail Aydemir, Feyzi Alkan’dı. Bizim köşede Osman Keçecioğlu, Osman Ayçabaş, Mehmet Urgancı, Hacı Gül daha çok pazarcılığa ağırlık veriyorlardı. Hatırladığım diğer esnaflar arasında Dursun Ersan, Mehmet Ersan, Mehmet Türkmenoğlu, Hacı Pekdemir, Hasan Yorulmaz, Ali Yamçıcıer, Hüseyin Bedestenlioğlu, Sebati Dolar, Kadir Benekli, Şükrü Nasırlıel, Hüsnü Kısa, Ahmet Silahlı, Mehmet Silahlı, Mehmet Afyoncu, Ömer Bilgili, Hüseyin Satar(patatesçi),Nuri Narin, Ömer Coşkun, İsmail Dabak, İhsan Toker’i sayabilirim.

1990-1991 yılarında Tokat’ta vergi rekortmeni olduk.32 yıldan beri Antalya ve Mersin’deki işyerlerimizde de komisyonculuk faaliyetlerimizi-elemanlarımız vasıtasıyla- başarıyla sürdürüyoruz. Tabi ben 2000 yılında emekli olup bütün işleri evlatlarıma bıraktım.

Size birkaç kısa hatıramı nakledeyim:

Taşhan’da sözü geçen komisyonculardan biri İhsan Toker’di. Başına daima fötr takar, kravatsız gezmezdi. Bir bayram günü elini öptüğümde bana kâğıt 2,5 lira para vermişti onu hiç unutmam.

Hale alışveriş için gelenlerden bazıları Ömer Coşkun’dan ekmek arasına pekmezi  katıklık alırlardı . Uzun bir eğişi vardı onu tenekeye daldırır sündürerek ekmeğin arasına koyar ve satardı.

Taşhan Komisyoncuları arasında hoş sohbet, şakacı ve şakaya dayanan insanlar da vardı. Bunlardan biri de Fettoğun Dursun adıyla maruf Dursun Ersan idi. O dönemler Tokat’ta malumunuz binek ve yük aracı olarak oldukça çok fazla eşek vardı. Dursun Efendi’nin de süslü, semerli bir eşeği vardı. Zaten bahçeye, eve de genellikle bununla gidip gelirdi. Yine o yıllar Erzurum Hasankale’den gelen üç, dört yiğit hamal ailecek Tokat’a yerleşmişler, çoğunlukla Meydan ‘da ve halde hamallık yapıyorlardı. Bunlardan biri de Hamal Ali Emmi idi. Günlerden bir gün Dursun Efendi bu hamalı çağırarak eşeğini Küflüoğlu’nun Hanına götürmesini istedi. Bunu izleyen komşusu Komisyoncu Hacı Pekdemir sessizce Taşhan’ın kapısında hamalı yakalayıp ipini çözdürerek belli bir miktar da para verip ikinci kata çıkarttırdı. Demir kancalara bağlanan eşek bir müddet sonra anırmaya başlayınca aşağıdan Dursun Efendi haklı olarak köpürdü: “Hacı, Hacı bütün bunlar hep senin başının altından çıkıyor, bilmiyorum sanma “Diye öfkeyle bağırdı.

Komisyoncu /İş Adamı Ali Cangöz:

1970 Tokat doğumlu. İlkokulu Alparslan İlkokulu’nda, ortaokulu Gazi Osman Paşa Ortaokulu’nda tamamlamış. Liseye gitmeyerek babasının yanında yetiştiği ticari ortamı düşünerek dededen gelen komisyonculukta karar kılmış. Askerliğini 1990-1991 yılları arasında dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Muhittin Fisunoğlu Paşa’nın makam şoförü olarak yapmış.1990’da Banu Hanım’la evlenmiş. İki erkek bir kız evladı var. Oğullarından Emre Cingöz 4.kuşaktan komisyonculuğu sürdürüyor. Kent Konseyi, Belediye Aşevi Mütevelli Heyetinde de görev yapan Cingöz, Petrol Ofisi (kardeşi Fatih Cangöz çalıştırıyor), Organize Sanayii’nde fabrika sahibi, başarılı bir iş adamı olarak hayatını devam ettiriyor.