3.Aralık Dünya Engelliler günü dolayısıyla  02.Aralık.2022 tarihinde  Tokat Uluslararası İmam Hatip Lisesi Müdürü İbrahim Mermertürk’ün daveti ile “ Engelliler ve oku emri” konulu  konferansımıza gençler  hayli ilgi göstermiş, pek çok genç güzel sorular sormuştu. Bende cevaplayarak güzel soru soranlara kalem, defter ve kitaplar ile ödüllendirmiştim. O sorulardan seçtiklerimizi burada sizlere de paylaşayım dedim.”Söz uçar yazı kalır” misali ...

SORU-İşitme engelli olmanızın size kazandırdığı en büyük zenginlik nedir?  (Onur Arslan 11/B)

CEVAP – Konuşmamda anlattığım gibi  günlük konuşmaların yüzde78-80 i olumsuz, dedikodu ya da boş şeyler. Bunu ben demiyorum ülkemizin ünlü psikologları söylüyor. Duymayınca,  bu da bizlere  artı değer katıyor. Boş konuşmaları duymamak psikolojisini rahatlatıyor insanın. İnsan içine girince boş konuşmalara muhatap olunca üzülüyor insan. Boş konuşmaları söyleyenler kadar  duyup da  bunları düzeltmeyenler, yani yalanları  sorumlu. Ama duymayan insan bu sorumluluktan kurtuluyor biraz da olsa. Güzel şeyleri Yaradan gene de duymayana hissettirir. Yeter ki niyetler halis olsun.

 “Okuma” sevgimizi de edinmiş olduk okumayı sevince. Kitaplar çok şey katıyor insana. Ama okumayan insana göre boş şey. Derler ki “bekara boşanmak kolaydır” diye. Okumayan sorumluluk almayan ve oku emrine uymayana boş geliyor ama okuyan insana oku emrini veren Yaradanın ne kadar sevgi beslediğini anlasalar okumayı severdi insanlar Bırakında çocuklarınız ve torunlarınız okusun. .

SORU- Hocam, konuşmanızdan sonra kendimi sizin yerinize koyarak empati yaparak sizi anladım. Gerçekten zor bir şey mi empati yapmak (M. Enes)

Cevap- Sevgili Enes Kardeşim, insanları anlamak için kendimizi onların yerine koymak önemli. Engelliler gününde de gerçek manada kendimizi engellilerin yerine koyarak onları anlamaya çalışmak güzel.

Empati Yapmak hiç de zor olmayan bir şey. Genelde insanlar başkalarını anlamak istemezler.Anlamaya çalışmak zihinsel faaliyet gerektirir ve bu da okumakla olur. Başkalarını anlamamız lazım ki, başkalarından da bizi anlamaları için yüzümüz ve cesaretimiz olsun.

Ben 3 Aralık’ı  “engellileri anlama günü”  olarak algılıyorum. “hepimiz engeli adayıyız “ gibi  öylemler, ya da  biraz olsun engellileri anlamak için onlar gibi tekerlekli sandalyelere binmek ve  yerine onların bilinçlenmesini sağlayacak eğitimler, onların  bilgi ve fikir sahibi olması  için  yardımcı olacak kitaplar hediye ederek  gelişimine katkı sağlamak en önemli şey olmalı.

Ama bizim yazdığımız ve bu görevi yapacak olan kitapları alıp dağıtmalarını söylediğimizde bahaneler çok oluyor. Hiçbir bahane kitap hediye etmenin önüne geçememeli. Kitap hediye eden insanı çocuklar ve gençler yılarca unutmuyor. Unutulmamak için insanlar kitap hediye etsin bence. Gücü olan buna da dikkat etsin derim. Kendilerine kitap hediye etmeyi tavsiye edenler bilsinler ki, onları gerçekten seven insanlardır.

Bu yüzden sizin empati yapmak zor mu sorunuza  hayır empati yapmak yapmak isteyene çok kolay derim. Bu soruyu sormak ve  empati isteğiniz bile  empati yaptığınızı gösteriyor. Teşekkür ederim.

SORU-Okurken en sevdiğiniz kitap hangisi  (Mustafa KESE)

Cevap- Okurken en keyif aldığım kitap  “Mümin Sekman‘ın “Her şey seninle Başlar” adlı kitabıydı. Yazarın tüm kitaplarını okudum sonradan. Çok kişiye de hediye ettim. İnsanı cesaretlendiren, gayrete getiren, kendisi ile hesaplaşmasını, kendi içinde potansiyeli keşfetmesini sağlayan bir kitap .Bu kitap  kitapçılarda ve kütüphanelerde var. Alıp okuyabilirsiniz. İnsanı geliştiren kitapları okumayı, anlatmayı ve  hediye etmeyi gerçekten de çok seviyor, bundan büyük keyif alıyorum.

“Her Şey Seninle Başlar” ı  defalarca okudum ve  arada okumak  gerekir. Okul konuşmalarında en güzel soru soranlara   hediye ediyorum. Son zamanlarda kitap fiyatları arttığından  bunu sık yapamaz oldum. Okuyanlar gelip teşekkür ettiler.

Genelde her okuduğum kitaptan zevk alırım. Faydalı kitaplar her zaman  insana artı değer katar. Faydalı olduğuna inandığım kitapları da isteyene tavsiye ederim. Elimde fazla varsa hediye ederim.

SORU- Hayatı boyunca hiç kitap okumayan birine  ne  tür kitap önerirsiniz ?  (İmran Kılıç)

CEVAP- Yukarda bahsettiğim kitabı tavsiye ederdim. Bu kitabı okuduktan sonra kitap okumayı sevdiklerini söyleyen gençler oldu. Bizi amacımızda kitap okumayı gençlere sevdirmek olduğundan , hayat  boyunca kitap okumamış insanın kitap okuyan ve biriktirenleri sevmediğini de anlamış oluyoruz. Böyle insanlara acımak lazım. Hem okumayan hem okuyanı eleştiren insan ne kadar zavallıdır değil mi?

Hadiste  der ki. “ya öğrenen ol, ya öğreten ya da bunları seven destekleyen, başkası olma helak olursun”   bu söz sanırım kitap okumayı sevmeyen sevenle alay eden insanın akıbetini ne kadar güzel anlatıyor. Tabii ki anlayan olursa.

SORU- Engelliler bir şeyler başarabilir ama azıları hayata küsüyorlar ne dersiniz? (Mertcan Tepesu)

CEVAP-Sevgili Mertcan, engelliler hayata küsmüyor,  toplum onları küstürmeye çalışıyorlar. Hatta bunu canla başla yapan ve sonra da  “ engellilerin iyiliği için bunu yapıyoruz” diyenler var. Üreten, söyleyen ve gelişen engellileri toplumda anlayan çok az insan var.

Toplumda hani kıskançlıklar ve çekememezlikler var ya, bu engellilere karşı çok daha fazla. Tabii muhtaç olan, sesini çıkarmayan, üretemeyen tüketen engellilere herkes destek olur gibi görünse de  üreten, eser ortaya koyan ve bu eserlerin okunması karşısında “bizde destek olalım” diyen çok ama sıra  maddi desteğe gelince herkesin bahanesi  binlerce.

Bugün ben en güzel soru sorana bir kitabımı hediye ettim. Bizi desteklese birisi sizin hepinize birer kitap hediye ederdik beraber. Siz okur, sonrasında başkalarına da okuturdunuz. Belki tüm aileniz okurdu. Belki aile dışında akrabalarda okur faydalanırdı. Bazılarına ütopya gibi gelen bu düşünceyi pek çok insan uyguluyor kitabımızı okuyup, başkaları ile paylaşıyor, kütüphanelerden alıp okuyorlar. Bazen okurlarla tanışınca bizim engelli olmamız karşısında şaşırıyorlar. Şaşacak ne varsa?

Mesela siz kitap alıp hediye edemezsiniz ama okul kütüphanesinde olan kitaplarımızı alarak sırayla okuyabilir aile fertlerinize de okutabilirsiniz. Bu da sizin engellilere olan bir desteğiniz olur ya da maddi imkanı olan birine kitabı alıp arkadaşlarınıza hediye etmesini söyleyebilirsiniz. Bu da hem sizi hem bizi geliştirir.

Bu konuda siz gençlerden umudumuz büyük. Engellileri bence sizin gibi yeni nesiller anlayacak ve gerçek manada  onları  davranışları ile hayata bağlayacaklardır. Bunu yaşlılardan bekleyemeyiz ama sizler yapabilirsiniz.