Vali bey, Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle verdiği kahvaltıda Tokat'ta yapılan ve yapılacaklar hakkında açıklamalar yaptı.

3 yıla çok şey sığdırdı Vali bey. Çoğu da diğer illere örnek olacak çalışmalar.

Vali bey yaptığı açıklamalarla Tokat'ı çok iyi taradığını, gereken yere gereken hizmetlerin götürüldüğünü ve götürüleceğini açık ve net şekilde sergiledi.

Doğal güzellikler, tarihi dokular, sanat, kültür, spor, turizm, eğitim, yollar, göller, barajlar, akarsular, çiçekçilik, küçük el sanatları, halı sahalar, termal yatırımlar, akla gelip de değinmediği hiçbir şey kalmamış Tokat'ta.

Tarımla sanayiye önde tarım olmak üzere ayrı bir hizmet alanı ayırmış. Bunlardan birincisi ve önde geleni tarım.

Tokat bir tarım ili. 250 metreden 1500 metreye kadar rakımı ve 3 ırmakla sulanan 7 tane ovası olan başka bir il yok ülkemizde. Vali bey bunu görerek ve bilerek tarımı öne çekmiş. Tarımın içinde hayvancılığı değişik bir şekilde projelendirdi. Sebzecilik, bağcılık, meyvecilik, akla ne geliyorsa hepsine elini sürmüş.

İlde elini uzatmadığı bir köşe kalmamış. Nerede kaynak varsa yatırımıaya yapmış. Yapılan ve yapılacakları da bir bilgisayar formatı ile rakamlarıyla birlikte hafızasında toparlamış.

Ağırlık tarımda ama sanayi için de çalışmaları var, çabaları var.

Eğitime kültüre gösterilen ayrıcalıkla çalışma içinde gençlerin kitap okumaya yönlendirilmesi, gençliğin 'sanal yaşamdan' çıkıp, kültürle yaşamaya geçmesi için binlerce kitap dağıtılmış. Bu uygulamalar halen de sürüyor.

Ancak, kitaplar konusunda bir eğitimci olarak bir sıkıntımı dile getireceğim.

Sn. Valimiz Dr. Ozan Balcı'nın çabası okuyan kuşakların yetişmesi içindir. Gençliğe kitabı sevdirmek, okuma alışkanlığını kazandırmaktır.

Bazı toplantılarda bize de kitaplar verdi. Ben aldığım her kitabı okurum. Bunlardan biri de Mehmet Niyazi'nin Çanakkale Mahşeri aldı kitabı. Kitap 450 sayfa civarında. Çanakkale savaşlarını anlatıyor. 450 sayfalık kitapta Mustafa Kemal'in adı 386. Sayfada geçiyor. Albay Ahmet Fevzi beyin yerine Albay Mustafa Kemal'in atandığını bildiriyor. Hepsi bu kadar.

Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşlarında Ç'den E'sine kadar vardır.

Çanakkale kara savaşlarının Dünya tarihine geçmiş ismidir.

Diğer kitapların bazıları için de düşündürücü yanlar var.

Demirel, Azerbaycan Cumhurbaşkanı'na Şevket Süreyya'nın Suyu Arayan Adam kitabını armağan etmişti.

Bu kitaplar arasında Tek Adam, Suyu Arayan Adam, Devlet Ana, Kutsal İsyan, Çalıkuşu, Cemo, Çankaya, Zeytin Dağı, Şu Çılgın Türkler, Yılkı Atı, Anadolu İhtilali ...vb. daha niceleri acaba var mı?

Kitapların hepsinden bilgim olmadığı için bir şey söyleyemiyorum yalnız kitap seçici kuruldaki arkadaşlarımızın bu konulara duyarlı olmasını beklerim.

Okuma sevgisi uyandıracağımız kitapları öncelikle kolay okunan kitaplardan seçmek gerekir. Ben öğrencilerimi Ömer Seyfettin hikayelerinden başlatırdım okutmaya.

Verilen kitapların bir araştırmasını yapalım, ne kadarı okunuyor. Yapılan hizmet çok yerinde, çok değerli. Asıl olan amaca ulaşım sağlamak. Kolaydan zora doğru gitmek daha doğru olur gibime geliyor.

Ben işe Kerem ile Aslı, Karacaoğlan, Sürmeli Bey'i okuyarak başlamıştım.

Sayın Valimizin çalışmalarını ve çabalarını takdir ve saygıyla karşılıyorum. Eğer varsa bu türlü eksiklerin de giderileceğini umuyorum.