Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Türkiye'nin deprem kuşağında yer alması ve birçok ilimizin aktif fay hatları üzerinde kurulu olması nedeniyle deprem riskinin her zaman yüksek olduğunu belirtti. Sözbilir, geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen depremlerin ardından vatandaşlarda oluşan deprem bilincine dikkat çekerek 12 ilimiz için kritik uyarılarda bulundu.

Mersin'de gençler doya doya bayram yaşıyor Mersin'de gençler doya doya bayram yaşıyor

Uzman isim, Aydın, Balıkesir, Denizli, Manisa, Afyonkarahisar, Muğla, Çanakkale, Adana, Bingöl ve Hatay'ın deprem riski en yüksek iller arasında yer aldığını açıkladı. Özellikle İzmir için kapsamlı bir değerlendirmede bulunan Sözbilir, şehrin 17 fay hattı üzerinde kurulu olduğunu ve komşu iller ve Ege Denizi'ndeki fay hatları ile birlikte İzmir'i etkileyebilecek toplam fay hattı sayısının 30'a yaklaştığını ifade etti.

Sözbilir, İzmir'in tarihi boyunca ortalama 300 yılda bir yıkıcı deprem yaşadığını ve son büyük depremin 1688 yılında gerçekleştiğini hatırlattı. Tarihi veriler ışığında İzmir'in bir sonraki büyük depreme hazır olması gerektiğini vurgulayan Sözbilir, son yıllarda yapılan çalışmalarda bazı fay hatlarında sismik enerjinin biriktiğinin gözlemlendiğini de sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir'in açıklamaları, deprem riski altında bulunan illerde yaşayan vatandaşlar için bir uyarı niteliğinde. Depreme hazırlıklı olmak ve olası bir afet durumunda gerekli adımları atmak büyük önem taşıyor.