Ankara Staj ve Çıraklık Mağdurları Dernek Başkanı Ferhat Salman, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Konya'daki mitinginde yaşanan olayların detaylarını KRT televizyon kanalında Fatmanur Boylu'nun sunuculuğunu yaptığı Gün İzi programında anlattı. Başkan Salman, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu olaya verdiği yanıtı eleştirdi.

Başkan Salman, programda yaptığı açıklamada, Konya'daki mağduriyetin detaylarını paylaştı. Konya Staj ve Çıraklık Mağdurları Dernek Başkanı İmdat Yüğrük ve 50 civarındaki dernek üyesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Konya Kılıçarslan Meydanı'ndaki mitingine katılmak için alana gittiğinde engellendiğini ve gözaltına alındığını belirtti.

Bursa Devlet Tiyatrosu'nda bu hafta Bursa Devlet Tiyatrosu'nda bu hafta

"Bu durumu kınıyoruz"

Salman, "Cumhurbaşkanı'nın bu şekilde yorum yapmasının yanlış olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’nin birçok ilinde yapılan mitinglerde biz ‘staj ve çıraklığa adalet’ dedik ve buna karşılık Cumhurbaşkanı ‘müjdeyi vereceğiz’ dedi. Fakat Konya’da yaşadığımız talihsiz olayda, Konya dernek yönetimimiz ve Antalya ekibimizin böyle olumsuz bir vaka ile karşılaşması kötü oldu. Biz de bu durumu kınıyoruz" dedi.

"Cumhurbaşkanı mağduriyetimizi biliyor"

Salman, ayrıca Cumhurbaşkanı'nın bu konuyu bildiğini ancak süreci uzattığını savundu. "Bu müjdeyi artık duymak istiyoruz. 2017’den beri bu süreci yönetirken EYT mağduriyeti ile birlikte bu mağduriyetin de bitmesi gerektiğini savunduk. Cumhurbaşkanı bana göre bu konuyu biliyor ama ertelemek için süreci uzatıyor. Bunun erteleyecek bir yanı yok. 36-37 yıllık bir mağduriyet" şeklinde konuştu.

"Tek çözüm yolumuz slogan atmaktı"

Salman, sözlerine şöyle devam etti: "Konya’daki miting alanına giden arkadaşlarımız alana girmeden polisler tarafından bir ifşa görmüş. Türkiye’deki yapılan bütün siyasi parti mitinglerinde mağdur arkadaşlarımız haklarını aramak için alanlardaydı. Mitinge herhangi bir pankart afiş sokamıyorsunuz. Oradaki mağdur arkadaşlarımızın tek çözüm mercii slogan atmaktır. Staja çırağa adalet dediğimizde Adana’da Cumhurbaşkanımız özellikle ne diyorlar diye durup dinledi ve bu müjdeyi yakın zamanda vereceğiz dedi. Bu müjdeyi artık duymak istiyoruz."

"Devlette esaslılık vardır"

Bu mağduriyetin geçmişten gelen bir mağduriyet olduğunu kabul ettiklerini söyleyen Başkan Salman, "Elbette şuan ki hükümetin sorunu değil ama devlette esaslılık vardır. Staj ve çıraklık sigortası mağdurları haklarının meydanlarda aradılar ve seslerini cumhurbaşkanımıza kadar duyurma girişiminde bulundular. Tabii ki bunun sonucu da bir faciaydı. 50’ye yakın arkadaşımız karakoldaydı, başka illerden gelen arkadaşlarımız ifadesi alınmadan Konya’dan çıkamadı. Bu da bizim için bir hüsran oldu açıkçası. EYT hakkını staj ve çıraklık sigorta girişi sayılmadığı için kaçıran yaklaşık 250-300 bin mağdur var. Türkiye’nin en büyük sıkıntılarından biri ara eleman sıkıntısı bir kaportacıda ya da berberde çırak göremiyorsunuz artık. 3308 sayılı kanunun toptan rezerve edilmesi lazım.
Cumhurbaşkanımız hiç çekinmeden yüzümüze hakikatleri haykırın ki hatamızı görelim, kendimizi düzeltelim diyor. Biz Konya’da cumhurbaşkanımızın bu sözlerine istinaden hakkımızı aradık. Bize çözüm için 31 Mart 2024 seçimleri öncesini işaret etmişlerdi." dedi.

"Muhalefet bizi destekliyor"

Konya'daki olayın ardından ana muhalefet lideri Özgür Özel'in konuyu gündeme taşıdığını ve destek verdiğini dile getiren Salman, "Muhalefet destekleyeceğini ifade ediyor. İktidar cephesine baktığımızda EYT çıktıktan sonra yeni mağduriyetleri duymak istemiyorlar gibi bir durum var. Fakat bu sorun Türkiye’nin bir kamburudur ve cumhurbaşkanımızın çözmesi gereken bir problemdir" dedi.

"Staj ve çıraklık mağdurları hüsranda"

Staj ve çıraklık mağdurlarının hüsranda olduğunu belirten Salman, "Biz ne davamızdan, ne meydanlardan ne de hakkımızı aramaktan hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz" diyerek sözlerini noktaladı.

Bu gelişmelerin ardından, staj ve çıraklık mağdurlarının taleplerinin dikkate alınması ve çözüme kavuşturulması için kamuoyunda artan bir baskı oluştuğu gözlemleniyor. Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nasıl bir adım atacağı merakla bekleniyor.