Haber: Mustafa Işık

Dün gece saatlerinde Kırgızistan'da meydana gelen 7,1’lik depremden sonra görüştüğümüz Afet Tespiti ve Arama Kurtarma Derneği (ATAK-DER) Kurucu Genel Başkanı Ömer Özkan ile yaptığımız röportajda şunları belirtti. Başkan Özkan, Kırgızistan ve Çin Uygur bölgesinde dün gerçekleşen depremleri yaklaşık 1 hafta öncesinden tespit edip uyarı verdiklerini belirterek, "Dünyanın her yerindeki depremleri takip ediyoruz. Tek ihtiyacımız devlet yetkililerinin bu sesi duyması ve meteorolojinin nasıl yağmur kar fırtına uyarı yazılımı varsa bizlerde aynı tarz bir yazılım ile vatandaşlarımızı saatler hatta günler öncesinden uyarmayı talep ediyoruz." dedi.

Özkan, yaptığı açıklamada, "Daha önce de açıkladığımız gibi hava radarı tahminleri yapıyoruz. Bu sistemleri kendimizin kurduğu analiz sistemlerinde inceliyor ve değerli halkımız ile sosyal medyadan paylaşıyoruz. Bu vesileyle dünkü Kırgızistan ve Çin Uygur bölgesinde gerçekleşen depremlerde geçmiş olsun dileklerimizi sunarken bizler bu sarsıntıları yaklaşık 1 hafta öncesinden tespit edip uyarıları vermiştik. Dünyayı izlemek bizler için çok basit tek ihtiyacımız devlet yetkililerinin bu sesi duyup, meteorolojinin nasıl yağmur kar fırtına uyarı yazılımı var ise bizlerde aynı tarz bir yazılım ile Aziz Milletimizi saatler hatta günler öncesinden uyarmayı talep ediyoruz. Bu konuda eminim ki sesimiz iş işten geçmeden duyulacak, gerekli çalışmalar yapılacaktır. Biz ATAKDER ailesi olarak geçmişteki Çin, Endonezya vsvs... gibi ülkelerde gerçekleşen büyük sarsıntıları yine paylaştık. Neden bu ses duyulmuyor inanın anlamıyorum. Bu sesin duyulması için daha kaç canı kaybetmemiz lazım inanın bilmiyorum." ifadelerini kullandı.

Özkan, Kırgızistan depreminin Türkiye'yi etkilemediğini belirterek, "Ancak araştırmalarımız da zaten aşırı derecede ülkemizde hareketli fay hattı var, bizlerde bu hareketleri hem Ülkemizde aktif sensürlerden hem de hava radarlarımız aracılığı ile izliyoruz. Afet Tespiti ve Arama Kurtarma Başkanlığımızın tek bir hedefi vardır, tüm Genel Merkez Yönetimimizin tek bir dileği vardır, il ve ilçe Başkanlarımızın tek bir hayali vardır, şöyle belirtmek isterim ki 4 ve 5 üstü sarsıntılarda bir gün eminim ki bir yazılım yazılacak ve insanlarımıza meteoroloji tahmini gibi bir tahmin mesajı yollanacak. Bunun için Afet Tespiti ve Arama Kurtarma Derneği Başkanı olarak bizler hazırız her türlü veriye ulaşabiliyoruz ve Hükümet Yetkililerimizin, Sayın Cumhurbaşkanımız istediği anda bu bilgileri paylaşmaya hazırız." diye konuştu.