AYM üyesi seçimine ilişkin Cumhurbaşkanı kararı 31 Ocak tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı kararla, 2018'den bu yana Danıştay 10. Daire Başkanı görevinde bulunan Yılmaz Akçil, bugün itibarıyla AYM üyesi olarak seçildi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Yılmaz Akçil’i kutladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Anayasa Mahkemesine üye seçilmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre Danıştay üyesi Yılmaz Akçil, Danıştay Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmiş oldu. Anayasa Mahkemesi (AYM) üyesi Muammer Topal'ın emekliliği nedeniyle görev süresinin 30 Ocak'ta dolmasının ardından yeni üye seçimine gidildi. Son olarak Can Atalay kararında "ihlal olmadığı" yönünde oy kullanan Topal'ın yerine, Danıştay kontenjanından Yılmaz Akçil, Bilge Apaydın ve Aydemir Tunç arasından bir ismin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından seçilmesi bekleniyordu.

YILMAZ AKÇİL’İN AYASOFYA KARARINDA İMZASI VAR

Danıştay Genel Kurulu'nda yapılan seçimde en yüksek oyu Yılmaz Akçil almıştı. Akçil'in başkanı olduğu Danıştay 10. Daire, müze olan Ayasofya ile ilgili karara imza atmıştı. Daire, Ayasofya'yı müze yapan 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek, ibadete açılması önündeki engeli kaldırdı.

ANAYASA KOMİSYONU BAŞKANI BEYAZIT’TAN KUTLAMA

            TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt, Anayasa Mahkemesi Üyeliğine seçilen Yılmaz Akçil’i kutlama mesajında “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan‘ın takdir ve tensipleri ile Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Yılmaz Akçil’i tebrik ediyor, yeni görevinde başarılar diliyorum.” İfadelerine yer verdi.

Aym Üyesi Yılmaz Akçil

YILMAZ AKÇİL KİMDİR?

            Ayasofya kararında imzasının olmasıyla öne çıkan Yılmaz Akçil’in nereli olduğu da merak ediliyor. Peki Yılmaz Akçil kimdir, nerelidir? Yılmaz Akçil kaç yaşındadır, evli midir? Nerelerde görev yaptı? İşte Yılmaz Akçil’in özgeçmişi…

“16.08.1968 tarihinde Afyon Sandıklı’da doğmuştur. Isparta Gönen Öğretmen Lisesini bitirmiş, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1989 yılında mezun olmuştur. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalında “Türk İdari Yargısında Yürütmenin Durdurulması” başlıklı tez çalışması ile yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Sivas ve Mersin Vergi Mahkemesi Üyeliği, Erzurum İdare Mahkemesi Üyeliği ve Erzurum İdare Mahkemesi Başkanlığı, Erzurum Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. 25.02.2011 tarihinde Danıştay Üyeliğine seçilen, 27.02.2014-09.07.2018 tarihleri arasında Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığı görevini yürüten ve 17.12.2018 tarihinde Danıştay Onuncu Daire Başkanlığına seçilen AKÇİL, evli ve dört çocukludur.”