Genel Kurul'un başlangıcında, Afyonkarahisar'da düzenlenen toplantıya ev sahipliği yapan Vali Kübra Güran Yiğitbaşı'na teşekkür eden Erkılınç, geçtiğimiz yıl yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyerek, bölgedeki basın kuruluşlarına sağlanan destekleri anlattı.

Deprem bölgesine 133 milyon TL'lik destek sağlandığını belirten Erkılınç, Basın İlan Kurumu'nun desteğiyle bölgedeki gazete ve internet haber sitelerinin faaliyetlerini kolaylaştırdıklarını ifade etti. Ayrıca, deprem bölgesinde bulunan gazete ve internet haber sitelerine yönelik kolaylaştırıcı tedbirlerin süresinin 31 Aralık 2023 tarihinden itibaren 4 ay daha uzatıldığını duyurdu.

İnternet haber siteleri için bazı değişiklikler duyuruldu

Erkılınç, yapılan düzenlemelerin internet haber sitelerinin çalışmalarını ödüllendirmeyi amaçladığını belirterek, bekleyen sürelerin ve şartların düşürüleceğini açıkladı. Genel Müdür, bu çerçevede genel kategoride yer alan internet haber sitelerinin, herhangi bir ilde ikamet eden 4 fikir işçisini kadroya almasına imkân tanıyacaklarını ve köşe yazarı kavramını güncellikten uzak içeriklere karşı koruyacaklarını söyleyerek şu ifadeleri kullandı; 

"Genel Kategoride yer alan internet haber sitelerinin, Türkiye’nin herhangi bir ilinde ikamet eden 4 fikir işçisini kadroya almalarına imkân tanıyoruz. Köşe yazarı kavramının içini boşaltmaya yönelik, herhangi bir toplumsal mevzuda fikir sunmayan, güncellikten ve günlük hayattan uzak, neredeyse tamamı alıntılardan oluşan yazılara yönetmelikle ‘dur’ diyoruz.

Başkan Büyükkılıç’tan arıcılığa son 3 yılda 7 milyon TL’lik destek Başkan Büyükkılıç’tan arıcılığa son 3 yılda 7 milyon TL’lik destek

Kadro ve haber sayıları yüksek olduğu için bekleme süresini 6 ay içinde tamamlamak isteyen internet haber sitelerinin gerçekleştirmeleri zorunlu kılınan 4 katı asgari tekil ziyaretçi sayısını 2 kata düşürüyor ve sayfa görüntüleme sayısını da 2 kat olarak belirliyoruz. Düzenlemelerle yaklaşık bir yıldır büyük emek harcadıklarını yakından gözlemlediğimiz internet haber sitelerimizin gayretlerini ödüllendirmeyi düşünüyoruz.”

Resmi ilan yayımlama hakkını haiz veya bekleme süresinde internet haber sitesi bulunmayan Bayburt, Çankırı ve Iğdır illerinde dijital yayıncılık sektörünün canlanması ve ilave istihdam oluşmasını teminen bekleme süresinin 6 aya indirileceğini kaydeden Erkılınç, “Yine benzer gerekçelerle sahada nitelikli yayıncılık yapan, bulundukları illerde marka bilinirliği yüksek haber sitelerinin sisteme dâhil edilmesi arzusuyla resmi ilan yayımlama hakkı bulunan internet haber sitelerinin devredilmesi ya da alan adlarının değiştirilmesine dair 2 yıl olan kısıtlamayı 1 yıla çekiyoruz. Böylece resmi ilan yayımlama hakkı bulunan ancak yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanan internet haber siteleri ile yayıncılık anlamında iyi işler yapan fakat sisteme dâhil olmak isteyen internet haber sitelerinin güç birliği yapmasına imkan tanıyor; akılda kalması zor, yazımı uzun alan adlarının değiştirilmesinin önünü açıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Genel Müdür Erkılınç, basın mensuplarına ve basın kuruluşlarına yapılan desteklerin artırılmasına yönelik teklifleri de aktardı. Faizsiz borç para miktarının 12 bin TL'ye yükseltileceğini ve gazete işletmelerine verilen kredi desteğinde faiz oranı değişikliğine gidileceğini belirtti.

Erkılınç, son olarak deprem bölgesindeki basın kuruluşlarının sorunlarına ilişkin bir raporun isnatlarını değerlendirdi ve rapordaki iddialara cevap verdi. Kurumun yaptırım hevesli olmadığını ve müeyyide peşinde koşmadığını belirten Erkılınç, raporu hazırlayanları Kurumlarına davet etti.

Basın İlan Kurumu'nun aldığı kararlarla ilgili detaylı bilgilendirme yapıldıktan sonra, Genel Kurul'un çalışmalarına devam edildiği belirtildi.