Haber-Foto: Mustafa Işık

Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya, Tokat Hürsöz’e açıklamalarda bulundu. Başkan Şaban Kaya, "Pos giderlerinin çok olması, özellikle esnafımızın da kâr amaçlarının düşük olmasından dolayı şu anda bankalar esnafımızın kazanıcısını ortak oldu. 2024'ün ilk ayında özellikle Gazi Meclisimizde Perakende Yasasının bir an önce gündeme gelip düzenlenmesi esnafımız için tekrar yeni kuralların yeni anayasadaki küçük esnaf sanatkârın korunması hükmünün gereğince şekillenmesini istiyoruz. Özel bankalardan küçük esnaf post komisyonlarından, özellikle devlet bankalarından bu kesintilerin aşağı çekilmesi istiyoruz. Esnafın kazancı belli, yaptığı cirolar belli. Yaptığı cironun %80'ni kredi kartı üzerinden yaptığı için de ayrıyeten bir külfet getirmiştir. Bunların tekrar derlenip toparlanıp bir çatı altında, küçük esnafın komisyon oranlarının çekilmesi, esnafa bir can suyu niteliğinde olacaktır ve bunun da çözülmesini umut ediyoruz." dedi.

"7200'ÜN ÇIKACAĞINA UMUDUMUZ TAM"
Esnafın sigorta giderlerinin de yüksek olduğunu vurgulayan Kaya, "Esnafın giderleri çok olduğu için BAĞ-KUR'da büyük bir külfet oldu. Sosyal hayatta da esnaf eğer sigortasını yatırıyorsa gününde, zamanında yatıramıyorsa da borçlandığı zaman faiziyle tekrar yatırabiliyorsa bu BAĞ-KUR sorununun Türkiye'de artık her köşe başında, her mahallede, her esnafta bu düzenin Norm Birliği Çatısı altında tamamen aykırı olduğunu biliyoruz. Onun için de 7200'ün esnaf ayrımı yapılmaksızın küçüktü, büyüktü, basitti gerçekti demeden 7200'ün çıkacağına umudumuz tam. Çünkü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'da bunu Kayseri mitinginde söylemişti. Ama bunun çok uzamadan, esnafa en azından bu giderlerin yüksek olduğu dönemde yansıması ve esnafa bir moral olacaktır inşallah. Umut ediyoruz ki bundan sonraki ilk torba yasada 7200 adaletli bir şekilde içinde tescil ihyayı barındıran 7200 tüm esnafımızın yararlandığı yanındaki çırayla aynı eşit şartlara sağlandığı bir güzel düzenleme ile tekrar gündeme gelmesini istiyoruz. Bunun çözümünün ilk torba yasalardan inşallah kısa sürede çözülmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"TOKAT HALKI ZEKÂT VE HAYIRLARINI ESNAFTAN YAPSIN"
Kaya, esnafın zor bir dönemden geçtiğini belirterek, "Esnafımızın şu andaki giderleri maalesef çok arttı, piyasa şartları da belli. Zamlar belli gider yükseldi. Dediğimiz gibi perakende yasası çok önemli ve malum mübarek 3 aylardayız, inşallah bizim vatandaşımız da zekât hayırlarını biz yerel esnafı tercih ederek bir nebze olsun kendi esnafına destek olmak şartıyla, yardım çekleriyle veya yapacakları kolileriyle esnafı tercih etmelerini de istiyoruz. Bu bir hareket getirecektir inşallah. Bu konuda da Tokat duyarlı, önceden yaptığımız gibi veresiye defteri kapatma olaylar oluyor. Hayırseverlerimiz kendini geçindiremeyen veya ihtiyacını göremedi ama bankasız, faizsiz defterin hala esnafımıza devam ettiği defterlerdeki veresiler silerek bir iyilik, bir iyilikle iki iyilik yapmış oluyor. Hem esnafı rahatlatmış oluyor, hem ihtiyaç sahibi aileyi rahatlatmış oluyor, hem de ihtiyaç sahibi olan ailenin o esnaftan hesabı silindikten sonra da yine belirli bir süre alışveriş yapma imkânı doğuyor. Ben vatandaşlarımızdan, Tokat halkından özellikle rica ediyorum. Ramazan yaklaşırken 3 ayın içindeyiz, zekat ve hayır poşetlerini yerel esnafımızdan yapılmasını rica ediyorum." şeklinde konuştu.