Konuk delegasyon Manisa'da ağırlandı Konuk delegasyon Manisa'da ağırlandı

          Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve dövizdeki değişikliklerle birlikte vatandaşlar, benzin ve motorin fiyatlarındaki artışları yakından takip ediyor. Peki benzin ve motorin fiyatlarında indirim olacak mı? İşte detaylar… 

          Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, ithal ham petrol ve işlenmiş ürünlerdeki fiyat avantajlarının tüketicilere yansıtılması amacıyla rafinerilere yazı gönderdiklerini, rafinerilerin gerçekleştireceği güncelleme ile benzin ve motorin fiyatlarında 1 ila 1,5 TL arasında bir indirim yaşanacağını açıkladı.
Yılmaz, "Benzin ve motorin fiyatları serbest piyasada belirlenmektedir. Kurallar ve formül belli. EPDK olarak rafineri, dağıtıcı ve bayi gibi piyasa oyuncularının uygulamalarını ve fiyat hareketlerini titizlikle takip etmekteyiz.
          Özellikle bazı ülkelerden ithal edilen ham petrol ve işlenmiş ürünlerdeki fiyat avantajı, rafinerilerin önemli kar avantajına kavuşmalarını sağlamıştır. Bu avantajın tüketicilere yansıtılması gerekmektedir. Rafinerilerden, gönderdiğimiz yazı doğrultusunda marj oranlarını güncellemelerini ve hızla adım atmalarını bekliyoruz. Yapılacak güncelleme ile benzin ve motorinde 1 ila 1,5 TL düzeyinde bir indirim olacaktır" ifadelerini kullandı.
          Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre İstanbul'da benzinin litresi ortalama 41,22 TL, motorinin litresi ise 44,3 TL olarak belirlenmiştir. Motorine gece yarısından itibaren geçerli olacak şekilde 1,21 TL indirim yapılması beklenmektedir.
          Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken, gümrüksüz rafineri fiyatına Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı belirlenmektedir. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takibi ile belirlenen fiyat değişim farkı göz önüne alınarak gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı belirlenir.