Tokat'ın gururu ve Türkiye'nin bilim dünyasının parlayan yıldızlarından biri olan Prof. Dr. Namık Kemal Aras, Reşadiye'de nükleer kimya alanında öncü çalışmalarıyla tanınıyordu. Ülkenin bilim sahnesine yaptığı katkılarla saygın bir konuma sahip olan Aras, derin bilgi birikimi ve özverili çalışmalarıyla daima öne çıkmıştı. 

Reşadiyeli Bilim İnsanı Prof. Dr. Namık Kemal Aras Aramızdan Ayrıldı

Tokat'ın gururu ve Türkiye bilim dünyasının parlak bir yıldızı olarak tanınan nükleer kimya alanındaki öncü çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Namık Kemal Aras, 19 Nisan 2024 tarihinde hayata veda etti. Aras'ın vefatı, bilim camiasında derin bir üzüntüye sebep oldu.

Reşadiye kökenli olan ve kariyeri boyunca sayısız başarıya imza atan Prof. Dr. Namık Kemal Aras, bilim dünyasında adını altın harflerle yazdırmış bir isimdi. Nükleer kimya alanında yaptığı öncü çalışmalarla tanınan Aras, Türkiye'nin uluslararası alanda önemli bir temsilcisidir.

Aras'ın bilimsel mirası, genç bilim insanlarına ilham kaynağı olmaya devam edecek. Onun ölümü, Türkiye'nin bilim dünyasındaki büyük bir kayıp olarak değerlendiriliyor.

Prof. Dr. Namık Kemal Aras'ın vefatıyla ilgili detaylar, ailesi ve sevenlerini derin bir üzüntüye boğdu. Aras’ın bilimsel mirası, Türkiye'nin gelecek nesillerine ışık tutacak önemli bir miras olarak kalacak.

Cenaze Yarın Defnedilecek

Prof. Dr. Namık Kemal Aras’ın cenazesi, 21 Nisan Pazar günü İstanbul Zincirlikuyu Camii’nden öğle namazına müteakip Ayazağa Mezarlığı’nda defnedilecek.Prof. Dr. Namık Kemal Aras (1)

PROF.DR. NAMIK KEMAL ARAS KİMDİR?

15 Kasım 1935 yılında Reşadiye Kazası Kızılcaören köyünde doğdu, ilkokulu bu köyde tamamladıktan sonra Ankara’ya geldi. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Yüksek Mühendisliği Bölümü’nü bitiren Prof. Aras, 1959’da Türkiye’nin ilk NATO yurt dışı doktora bursiyeri olarak Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) “atom çekirdeğinin bölünmesi sırasında çıkan ürünlerin ulaşma uzaklıkları ve enerjileri” konusunda doktora çalışmalarını tamamladı.

1966 yılında ODTÜ’de yardımcı doçent olarak göreve başlayan Dr. Aras, 1968’de doçent, 1973 yılında da profesör oldu. Üniversitede bulunduğu yıllar sırasında rektör yardımcılığı, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığı ve Kimya Bölüm Başkanlığı görevlerinde bulundu. Üniversitedeki çalışmaları yanında 1978-79’da Ankara Nükleer Araştırma Merkezi Müdürlüğü, 1982-85 yıllarında da Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcılığı ve Başkan Vekilliği görevlerini üstlendi. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu’nun çeşitli gruplarında grup üyeliği yaptı.

Dokuz Eylül Asya'da ilk 500'deki yerini korudu Dokuz Eylül Asya'da ilk 500'deki yerini korudu

Yurt içinde yürüttüğü çalışmalar yanında, 1964-66’da Oak Ridge Milli Laboratuarında, 1971-73 ve 1979-82’de Maryland Üniversitesi’nde, 1992-93 de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde, ayrıca kısa süreli olarak Belçika, Almanya, Danimarka, Tayvan’la birlikte pek çok ülkenin üniversitelerinde araştırmalar yaptı ve dersler verdi.

Prof. Aras çalışmalarını özellikle yurt dışında tanınmış dergilerde 100’den fazla özgün makaleler halinde yayımladı ve 160 tane yurt dışı konferanslarda sundu, çalışmalarına 1500’e yakın atıfta bulunuldu. Royal Society of Chemistry tarafından Yavuz Ataman’la ortak olarak yazdıkları “Trace Element Analysis of Food and Diet” kitabı 2006 yılında yayımlandı.

Prof. Dr. Aras bilimsel çalışmaları ve eserleri ile; 1984’te TÜBİTAK Bilim Ödülü, 1992’de Türk Kimya Derneği Bilim Ödülü’nün sahibi oldu ve ayrıca Türk Kimya Derneği Şeref Üyesi, 1996’da Türkiye Bilimler Akademisi Asli Üyesi, 1998’de Türkiye Bilimler Akademisi Konsey Üyesi, 2000’de Asya Bilimler Akademileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, 2004 yılından Asya Bilimler Akademileri Birliği Genel Sekreteri oldu.

2012 yılından bu yana Asya Bilimler Akademileri Birliği Başkan Yardımcısı görevini yürüten Prof. Aras’ın 57 yıllık bilimsel hayatının çoğu nükleer konularda temel ve uygulamalı araştırmalarla geçti; iki tane yeni radyo izotop keşfetti, onlarca yüksek lisans ve doktora öğrencisinin tez yürütücülüğünü yaptı.