İstanbul'da yaşayan, 35 yaşlarında, sigorta risk primi düşük bir sürücü üzerinden yapılan hesaplamalara göre, küçük ve orta sınıf bir benzinli otomobilin sigorta, kasko, MTV ve yakıt gibi giderleri hesaplandığında, bu yılki maliyetinin en az 54 bin TL olacağı ortaya çıkıyor. Ancak, elektrikli veya hibrit bir otomobil tercih edilse bile, yakıt giderleri düşse de MTV ve kasko fiyatları nedeniyle avantajın neredeyse kaybedileceği ifade ediliyor.

Türkiye'nin en çok satan otomobili olan Fiat Egea'nın 2024 yılındaki MTV'si 7 bin 26 TL olarak belirlenirken, otomobilin toplam kullanım maliyeti yılda en az 59 bin 259 TL olarak hesaplanıyor. Bu durum, sürücülerin maliyet konusunda daha dikkatli olmalarını ve bütçe planlamalarını gözden geçirmelerini gerektiriyor.

Hibrit araçların faydaları ve maliyetleri detaylı bir şekilde ele alındığında, şehir içinde yakıt masrafını düşürme amacı taşıyan bu araçlar, yüksek motor hacmi nedeniyle Motorlu Taşıtlar Vergisi konusunda zorluklar yaşayabilir. Örneğin, Toyota Corolla Hybrid'in yıllık yakıt maliyeti 24,840 TL olarak hesaplanırken, MTV için 12,413 TL, kasko için taban fiyatından 11,600 TL ve sigorta için 8,153 TL gibi bir bütçe ayrılması gerektiği belirtiliyor. Bu durumda, 2024'te Toyota Corolla Hybrid'in kullanım maliyeti yılda en az 57,000 TL'ye kadar çıkabiliyor.

Türkiye'nin ilk yerli elektrikli otomobili Togg T10X'in kullanım maliyeti, şarj edileceği konum ve şarj yöntemine göre değişiklik gösteriyor. Eğer T10X sadece hızlı şarj istasyonlarından şarj edilirse ve yılda 15,000 km yol yapılırsa, enerji gideri 20,224 TL'ye kadar çıkarken, sadece evde şarj edildiğinde yıllık enerji gideri 5,619 TL'ye kadar düşebiliyor. Bu da elektrikli araçların, özellikle evden veya işyerinden şarj edildiklerinde, hibrit veya benzinli araçlara göre yakıt masrafında yüzde 80'in üzerinde avantaj sağlayabileceğini gösteriyor.

Otomobil sahipleri, artan MTV, kasko ve sigorta fiyatları ile birlikte bütçe planlamalarını gözden geçirmeli ve elektrikli araçların maliyet avantajlarını değerlendirmelidir. 2024, maliyet konusunda daha dikkatli ve bilinçli bir otomobil kullanım yılı olabilir.