Her yıl Şubat ayının son, Mart ayının ilk haftası ülkemizde Vergi Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu yıl 35 incisi kutlanan  “Vergi Haftası” 26 Şubat - 3 Mart tarihleri arasında Gelir İdaresi Başkanlığının tüm birimlerinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Büro Memur-Sen Muğla Şube Başkanlığı olarak,  Gelir İdaresi Başkanlığının tüm kadrolarında Devletin en temel geliri olan vergi gelirlerinin toplanmasına emek veren, yoğun iş yükü altında çalışan Kamu çalışanlarımızın vergi haftasını kutluyoruz.

Ancak biz Büro Memur-Sen olarak böyle günler ve haftaları yalnızca kutlamalar ve resmi ziyaretlerden ibaret görmeyerek, kamu çalışanlarının sorunlarının dile getirildiği, çözüm ve hak arayışımızın devam ettirildiği, eksikliklerin tamamlanması için gerekli taleplerin iletildiği bir zaman dilimi olarak da ayrıca değerlendiriyor ve bu yönde etkin çalışmalar yapıyoruz.

Bu yıl genel merkezimizin vergi haftası için dile getirdiği gibi bizler de  “VERGİ HAFTASI, VERGİ TOPLAYAN ÇALIŞANLARIN DA YÜZÜNÜ GÜLDÜRSÜN” diyoruz.

Devletimizin temel geliri vergi, bilindiği üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından toplanmaktadır. Devletin yüzünü güldüren, vatandaşın devlet hizmetiyle buluşmasını sağlayan verginin toplanmasında görev alan kamu görevlilerimiz birçok mağduriyet yaşamakta, yüzleri bir türlü gülememektedir.

Devletimizin her kademesindeki ilgililere görüşme ve toplantılarımızda ilettiğimiz ve çözümlenene kadar da iletmeye devam edeceğimiz Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı çalışanlarının temel sorunları şunlardır:

1- MALİ HİZMETLER SINIFI OLUŞTURULMALI

Kamuda tasarruf paketi Sağlık Bakanlığı dahil mi? Kamuda tasarruf paketi kimleri kapsıyor? Kamuda tasarruf paketi Sağlık Bakanlığı dahil mi? Kamuda tasarruf paketi kimleri kapsıyor?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, devletimizin en köklü kurumsal geçmişe ve kurumsal hafızaya sahip kurumudur. Devletlerin devamlılığı ve geleceğe taşınmasında, mali kayıt ve hizmetlerin önemi büyüktür. Maliye teşkilatı bir bakıma devlet aklı ve arşivini de bünyesinde barındırmaktadır.

Bu sebeple, Maliye teşkilatı Türkiye yüzyılı hedefine ülkemizi taşıyacak nitelikte çalışma koşullarına ve çalışan yapısına kavuşturulmalıdır.    

Bunun için de, mevcut tüm sorunlardan arındırılmış yeni ve her alanda çok güçlü bir kamu mali yönetim sisteminin oluşturulması gerekmektedir.

Kurgulanacak yeni sistem; Mali Hizmetler Sınıfını da içine alacak şekilde topyekûn sorunların çözüldüğü yepyeni bir kamu maliyesinin düzenlenmesi olmalıdır.

2-KARİYER UZMANLARININ ÖZLÜK HAKLARININ DENKLEŞTİRİLMESİ         

Hazine ve Maliye Bakanlığı emrinde benzeri görevleri yapan kariyer uzmanları arısında maaş farkı, taşra uzmanları aleyhine giderek açılmaktadır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki kariyer uzmanlarının bir kısmı KPSS ve ardından yapılan kurum sınavları ile “devlet gelir uzmanı” “mali hizmetler uzmanı” gibi merkez kadrolarına atanmakta iken bir kısmı ise aynı KPSS puan türleriyle aynı ağırlıktaki sınavlardan geçerek taşra kadrosuna GELİR UZMANI ve DEFTERDARLIK UZMANI olarak atanmaktadırlar. Bu unvanlar arasında adaletin sağlanması için bu grupta yer alan uzmanların gösterge, ek gösterge ve yan ödeme puanları denk hale getirilmelidir.

3- KARİYER UZMANI PERSONELİN GÖREV TANIMI YENİDEN YAPILMALI       

Kariyer uzmanı istihdam eden Hazine ve Maliye Bakanlığının, uzman personel görev tanımını tereddüde yer vermeyecek şekilde yeniden yapması ve bu tanımın yapılmamış olmasından kaynaklanan sorunları çözüme kavuşturması gerekmektedir.

4- FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ ÖDENMELİ   

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı iş yoğunluğu pek çok kuruma göre göre daha fazla olan, yapılan işin niteliği bakımından oldukça yüksek dikkat, risk ve sorumluluk içeren kurumlardır.

Görev yapan kurum personeline, merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen saat ücretinin, büyükşehirlerde ve dolayısıyla Muğla ilinde 12 katı tutarında ödeme yapılmalıdır.

5- SERVİS HİZMETİ YAYGINLAŞTIRILMALI

Başkanlık Merkez birimlerinde sağlanan ulaşım yardımının, ulaşımda zorluk yaşanan taşradaki ve dolayısıyla ilimiz Muğla’daki personeller için de sağlanmasına yönelik çalışma yapılması, servis hizmeti sağlanması ve bu durumun mümkün olmaması halinde ise personele ücretsiz toplu taşıma kartı verilmesi gerekmekte olup kamu kartlarının kullanımında saat sınırlandırması kaldırılması gerekmektedir.

6- KİRA YARDIMI YAPILMALI

Kamu konutlarının satışı sonrasında özellikle yer değiştirmeye tabi personelin özlük haklarının korunması için kira yardımı yapılması veya yeniden kamu konutu tahsis edilmesine ilişkin gerekli çalışmalar yapılmalıdır. İlimiz turistlerin göz bebeği haline gelmiş olup, özellikle yaz aylarında nüfus aşırı derecede artmaktadır. Bu nedenle konutta arz talep dengesi bozulmakta ve bu da fahiş kira fiyatlarına sebebiyet vererek kamu çalışanlarını zor durumda bırakmaktadır. Yine özellikle yaz aylarında nüfusun aşırı bir şekilde artması nedeniyle kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde kamu çalışanlarımız fedakârca çalışmakta ve büyük bir emek sarf etmektedir.

Bu taleplerimiz, mevcut taleplerimizin ve önerilerimizin ana başlıkları olup, resmi platformlarda her zaman dile getirdiğimiz, detaylı olarak projelendirip talep olarak Hazine ve Maliye Bakanlığına ve ilgili birimlerine Genel Merkezimiz tarafından mütemadiyen ilettiğimiz onlarcasından sadece bir kaçıdır.        

Vergi Haftası münasebetiyle bu taleplerimizi yineliyor ve tekrar tüm Maliye çalışanlarının, Büro Memur-Sen Muğla Şubesi adına vergi haftasını kutluyorum. 

Mehmet AKCA

Büro Memur-Sen

Muğla Şube Başkanı