Roblox Corporation tarafından geliştirilen bir çevrimiçi deneyim platformu Roblox Türkiye’de oldukça ilgi görüyor
Dünyanın en çok oynanan oyunları arasında yer alan Roblox, özellikle çocuklar tarafından tercih ediliyor. Oyunla ilgili kurgulanan ve milyonlarca kullanıcısı olan kanallardan paylaşılan videolar, özellikle çocuklar tarafından takip ediliyor.
Dünyanın en çok oynan oyunları arasında yer alan Roblox, özellikle çocuklar tarafından tercih ediliyor. Oluşturduğun karakterle herkesin kendi oyununu tasarladığı platformun içinde başka kullanıcılarla iletişim kurmaktan korku içeriklerine kadar birçok özellik bulunuyor. Ancak tehlike bunlarla da sınırlı kalmıyor. Oyunla ilgili kurgulanan ve milyonlarca kullanıcısı olan kanallardan paylaşılan videolar, özellikle çocuklar tarafından takip ediliyor. Ancak makyajdan, kadın erkek ilişkilerine bir çok içerikle çocukları, yetişkinliğe özendiren videolar özellikle küçük yaştaki kız çocuklarına rol model oluyor. Çocuklar hem oyunda hem de gerçek dünyada gördüklerini uygulamak istiyor. 5 milyondan fazla izlenmesi olan bir kanaldan yapılan “Sevgilime aldatma şakası yaptım! O beni gerçekten aldattı!”, “Sevgilim beni aldattı, estetik oldum intikam aldım” gibi onlarca videonun milyonlarca gösterimi alıyor. Bu tarz kanalların sayısı ise oldukça fazla. Bu videoda gördüklerini taklit eden, makyaj yapan, arkadaşlarına yaşına uygun olmayan şekilde hitap eden ve bulunduğu dünyadan farklı davranan kız çocuklarının sayıları ise gün geçtikçe artıyor.
Bu tür videolardaki mesajların eğlenceli ve ilgi çekici biçimde sunulmasının çocukların verilen mesajı almasını kolaylaştırdığını söyleyen uzmanlar bu durumun olası zararlarının tahmin edilenden daha yıkıcı olduğunu şöyle anlatıyor:
“Çocuk ve ergenlerin benlik algılarının zarar görmesine neden oluyor. Özellikle ön ergenlik dediğimiz dönemde fiziksel ve ruhsal değişimler nedeniyle çocuklar kendilerine ilişkin hızlı duygu değişimleri yaşarlar ve bu sürecin sonunda benlik ve kişilikleri oluşur. Tam bu oluşum sürecinde böyle videolar ile yani beden algısı ile ilgili çarpık mesajlarla beden ve kimlik algısı yanlış oluşturulabilir. Ergenlik döneminde kimlik ve kişiliklerinin olumlu ya da olumsuz mesajlardan etkilenmesi daha hızlı olur. Kız çocuklarının beden algıları olumsuz gelişirse, yeterince güzel olmadığı düşüncesi ile özgüven eksikliği yaşarlar. Bunun sonucunda sağlıklı olmayan, başkalarını ölçüt alan kendilerince ideal ama gerçek olmayan bir benlik oluşur. Bu insanın kendi içindeki sürekli çatışma hali duygusal olarak yorucu ve yıpratıcıdır ve psikolojik iyi oluş halini son derece olumsuz etkiler.”