Cudi Dağı, Şırnak il merkezi, Silopi ve Cizre arasında konumlanmış, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Türkiye-Irak sınırına yaklaşık 15 km. uzaklıkta bulunan bir doğal oluşumdur. Elips biçimindeki dağ, Dicle Irmağı'nın kıyısında yer alan Cizre'nin 32 km. kuzeydoğusunda ve Şırnak il merkezine 17 km. mesafededir. Dağ, sivri tepelerden oluşan bir sıra halinde, 2000 metreyi aşan dört doruk içerir; en yükseği ise 2114 metredir. Bu doruklardan biri olan "Nuh Peygamber Ziyaret Tepesi", bölgede önemli bir kültürel değere sahiptir.

Cudi Dağı'nın yüksek kesimleri, kurak bir bölgede olmasına rağmen oldukça fazla yağış alır ve bu nedenle 1.500-2.000 metreler arasında çam ve meşe ormanlarına ev sahipliği yapar. Bu zengin biyoçeşitlilik, dağın ekolojik önemini vurgular.

Cudi ismin kökeni tartışmalıdır. Bazı kaynaklar Kürt Dağı anlamına geldiğini aktarırken bazı kaynaklarda “cömertlik” anlamındaki cûd kökünden geldiği belirtilmektedir. Sümer yazıtlarında Gudi ve Babil yazıtlarında Kurti olarak geçer. Arâmiler, Cûdî için Qardu (Gudi isminin Âsur dönemi karşılığı) ismini kullanmıştır. Qardu, 'Kürt' kelimesinin Asur dönemi karşılığıdır.

Yıllarca teröristlerin eğitim alanı ve geçiş güzergahı olan Cudi Dağı'nda terörle mücadele kapsamında sıcak çatışmalar devam etmektedir. Teröristlere ait bir çok mağara ve sığınak imha edilmiş, teröristler etkisiz hale getirilmiştir.