Kamu maliyesinde gerçekleştirilen teknoloji reformu ile yeni bir döneme girilmekte.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca yerli ve milli yazılım teknolojisiyle, genel bütçenin oluşturulmasından kesin hesabın çıkarılmasına kadar tüm mali süreçler elektronik ortama taşınıyor.

Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi Projesiyle elektronik belge altyapısına ve açık kaynak kodlu yazılım mimarisine sahip uluslararası standartlara uygun Muhasebe Bilişim sitemin merkezi yönetim kapsamındaki tüm idarelere ve talep eden diğer kurumlara uygulamaya alınmakta.

Proje kapsamında, muhasebe sistemiyle uyumlu; Harcama Yönetim Sistemi ilk olarak Defterdarlık Personel Müdürlükleri MYSV2 ile geçişlerini yaparak ıslak imzaya gerek kalmadan ödemeye ilişkin tüm belgeleri sistem üzerinden Muhasebe Müdürlüklerine elektronik ortamda ıslak imzasız olarak göndermeye başladı. Ülke genelinde söz konusu uygulamaya zaman içerisinde diğer kurumların da dâhil edilmesiyle kamu mali yönetiminde işlemlerin hızlandırılması, kâğıt kullanımının tamamen kaldırılması, evrakların harcama birimleri ile muhasebe birimleri arasında fiziki dolaşımı son verilerek posta ve kargo masraflarında tasarrufa gidilmesi, arşivleme sorunu çözülerek dijital arşivlemeye geçilmesi ve personel istihdamında verimlilik artışı, denetim etkinliğinin artırılması ve elektronik denetimin yaygınlaştırılmasının artırılması ile Sayıştay tarafından hesapların anında elektronik ortamda görebildiği uygulamayla birlikte ödeme emri için kullanılan yıllık yaklaşık 6 milyon adet ve kanıtlayıcı belge olarak kullanılan yıllık yaklaşık 50 milyon adet kâğıttan tasarruf yapılması beklenmekte.

Ayrıca; Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca Tokat Defterdarlığının Pilot İl olarak seçilmesiyle Defterdarlık ilçe Malmüdürlüklerinde görev yapan personelin (sözleşmeli personel ve işçiler dahil) maaş/ücret, harcırah, ek ders, fazla çalışma vb. ödemelerinin uygulama birliğinin sağlanması, hizmetin daha etkin ve verimli yürütülmesi, personel giderlerine ilişkin ödeneklerin disipline edilerek etkin kullanılması ile SGK işe giriş ve çıkışların tek elden takibi amacıyla 2023/Mart itibariyle maaş/ücret, harcırah, ek ders, fazla çalışma vd. ödemeler İlimiz Defterdarlığı Personel Müdürlüğünce gerçekleştirildi. Pilot il kapsamında uygulamaya geçişte öncülük yapılmakla birlikte geçiş ile ilgili yaşanan sorunlar ve tecrübe diğer kurumlara paylaşılarak sorunların giderilmesi hedeflenmekte. Söz konusu uygulamalara geçişler Bakanlık ve diğer paydaşlarla değerlendirilerek ileriye dönük yol haritaları oluşturulmakta.

Konu hakkında İlimizde MYSV2 sistemine dâhil olan kurumlar ile Defterdarlık gider birimlerinin maaş ödemelerinin merkezde birleştirilmesi benimsenen ve bu kapsamda Tokat Defterdarlığının pilot İl olarak belirlenmesi ile Defterdarlıkça geçiş sürecine dâhil edilen kurumlarda Mutemet olarak görev yapan personele, İl Defterdarı Aliaddin KARPINAR koordinasyonunda, Muhasebe Müdür V. Tuğba OCAKLI YILDIRIM ve Müdür Yard. V. Salih YILMAZ tarafından bilgilendirme ve sistem üzerinde uygulamalı eğitim verildi.