Medical Park Tokat Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Kenan Yalçın, çocuklarda ve kızlarda üriner taş hastalığı eşitanda görülmekte olduğunu söyledi. Üriner sistem taş hastalığından erişkinlerde erkek hastaların daha çok etkilendiğini belirten Yalçın, ``Bu hastalık çocuklarda ise farklılık göstermektedir. Yani çocuklarda ve kızlarda üriner taş hastalığı eşit oranda görülmektedir. Taşların çoğu böbrek ve idrar yolunda bulunur. Mesane taşları ise, dünyanın az gelişmiş bölgelerinde hala yaygındır`` dedi.
Çocuk hastalarda taş hastalığının Türkiye`de, Pakistan`da ve bazı Güney Asya, Afrika ve Güney Amerika ülkelerinde oldukça yaygın olduğunu ifade eden Yalçın, ``Üriner sistemde taş oluşumu metabolik, anatomik faktörler, enfeksiyon ve beslenme alışkanlıklarını içeren bir çok faktöre bağlı olarak oluşmaktadır. Erişkin hastalardan en önemli farkı ise taşların sık tekrarlama özelliğine sahip olmasıdır. Bu sebepten dolayı ise mutlaka taşın neden oluştuğutaya konulmalıdır ve hastalar yakın takip edilmelidirler. Çocuk ve bebeklerin şikayetleri ise yaşa bağımlı olarak değişmektedir. Böğür ağrısı ve hematuri (kanlı idrar yapma) gibi semptomlar büyük çocuklarda daha sık görülür.Çok küçük çocuklarda spesifik olmayan semptomlar (örneğin;huzusuzluk, kusma) yaygındır. Çoğunlukla belirgin olan ve ağrıyla birlikte ya da ağrısız meydana gelebilen hematuri (kanlı idrar yapma)çocuklarda daha seyrek görülür. Bununla birlikte, mikroskobik hematuri (idrar tetkikleri ile tespit edilen kanlı idrar) tek gösterge olabilir ve çocuklarda daha sık görülür. Bazı olgularda üriner infeksiyon, taş saptanmasını sağlayan radyolojik görüntülemeye yol açan tek bulgu olabilir`` dedi.
Çocuklarda ve bebeklerde taş hastalığı yatkınlık oluşturan faktörlerin sıklığının ve yinelenmeanlarının yüksek olmasından dolayı, üriner sistemde taş bulunan her çocuğunun eksiksiz bir metabolik değerlendirmeden geçirilmesi gerektiğini de belirten Yalçın, ``Tedavi taşın büyüklüğü ve yerine göre değişmektedir. Böbrek taşlarında 2 cm üzerinde ise perkütan nefrolitotripsi (kapalı yolla taş ameliyatı) yapılırken 2 cm altındaki taşlarda shock wave litatripsi (Taşkırma) tedavisi yapılmaktadır.Üst üreter(idrar kanalı) taşlarında taşkırma, alt üreter(idrar kanalı) taşlarında ise URS dediğimiz endoskopik üreter taş ameliyatını yapmaktayız. Bu tür çocuk taş hastalıkları endoskopik yolla tedavi edildikleri zaman aynı gün veya ertesi gün taburcu edilebilmektedirler. Hastanemiz de çocuk hastalarda her türlü taş ameliyatı yapılabiliyor`` diye konuştu.