Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TRT Haber'de yaptığı açıklamalarda gündeme ilişkin konular hakkında bilgi verdi. Bakan Özer, deprem nedeniyle planlanan okul kapanış tarihlerinin değişmeyeceğini belirterek, "Okullar 16 Haziran'da kapanacak, uzatma yapmayacağız" dedi.

Ayrıca Bakan Özer, deprem bölgesindeki öğrenciler için 1 Ağustos-1 Eylül tarihleri arasında 2 aylık telafi eğitim programının düzenleneceğini duyurdu. Öğrencilerin, eğitim aldıkları yerden bağımsız olarak istedikleri ilde bu eğitimi alabilecekler. Deprem bölgesine dönüşlerin devam ettiği ve şu ana kadar 82 bin 560 öğrencinin geri döndüğü ifade edildi.

Bakan Özer, ayrıca Türkiye'nin eğitim alanında kaydettiği gelişmelere de değindi. Son 20 yılda okullaşma oranlarının önemli ölçüde arttığını belirten Bakan, okul öncesi eğitim oranının yüzde 99,9'a, lisede okullaşma oranının ise yüzde 99,12'ye yükseldiğini söyledi. OECD'nin Türkiye eğitim raporunda Türkiye'nin kaliteli bir şekilde büyüme sağladığının belirtildiğini ve öğretmen sayısının artırıldığı, öğretmen başına düşen öğrenci sayısının da azaltıldığı ifade edildi.

Bakan Özer, kız çocuklarının okullaşma oranının da önemli ölçüde arttığına dikkat çekti. 2000'li yıllarda kız çocuklarının okullaşma oranının yüzde 39 olduğunu belirten Bakan, bu dönüşümle birlikte bu oranın yüzde 99'a çıktığını ve kız çocuklarının okullaşma oranının erkeklerin üzerine geçtiğini söyledi.

"Yurt dışına beyin göçü" iddiasıyla ilgili olarak Bakan, bu iddianın tamamen bir algı olduğunu ifade etti. Türkiye'nin yaşanılabilir bir ülke olmadığı algısı yaratılmaya çalışıldığını belirten Bakan, yükseköğretimdeki uluslararası öğrenci sayısının sürekli arttığını söyledi.

Mesleki eğitime yönelik adımlara da değinen Bakan Özer, yüzde 1'lik başarı dilimlerinden öğrenci alan okulların ortaya çıkmaya başladığını ve meslek liselerinin döner sermaye kapsamında üretim ve ihracat yapmaya başladığını belirtti. Ayrıca Meslek Eğitim Merkezleri'nde öğrencilerin haftada bir gün okula gidip dört gün iş yerinde olduğunu ve mezunların istihdam oranının yüzde 88 olduğunu aktardı.

Öğretmen atamaları konusunda ise Bakan Özer, Cumhurbaşkanı tarafından mülakatların kaldırılacağının açıklandığını ve bundan sonra öğretmen atamalarında tek kriterin KPSS olacağını belirtti. Bakan, atamaların sadece 45 binle sınırlı kalmayacağını ve tüm öğrencilerin bir an önce okullarına kavuşmasını istediklerini dile getirdi.

Son olarak, seçimlerden sonra okulların eğitim-öğretime hazırlanması amacıyla 29 Mayıs tarihinde tatil olacağını duyuran Bakan Özer, bu sürecin planlanması için okulların bir gün süreyle tatil edileceğini belirtti.

Bu bilgiler, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in TRT Haber'deki açıklamalarından derlenmiştir.