Haber: Seda Batur

Yalnızca ülkemizde değil dünya genelinde de hem kadın hem erkek hastaların en çok ilgi gösterdiği estetik cerrahi ameliyatlarının başında rinoplasti olarak da bilinen burun estetiği geliyor. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversite Hastanesi (TOGÜ) Kulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı (KBB) Doç. Dr. Ceyhun Aksakal, rahat nefes alamayan ve estetik kaygılar taşıyan hastalar için uygulanan burun ameliyatlarının detaylarını anlattı.

KEMİK EĞRİLİĞİ, BURUN ETİ, ALERJİ…

Burun tıkanıklığına sebebiyet veren durumları aktaran Doç. Dr. Aksakal, “Üniversite Hastanesi’ndeki kliniğimizde burun ameliyatlarını sıkça yapıyoruz. Estetik sebeplerle ya da burun tıkanıklığı şikayetleri ile gerçekleştirdiğimiz çok sayıda burun ameliyatı çeşidi var. Burun tıkanıklığına birçok etmen sebep oluyor. Bu etmenler arasında; -Septum Deviasyonu- yani burun kemiğinin orta bölmesinde bulunan kemiğinin eğriliği, iyi huylu veya kötü huylu tümörler, burun eti, halk arasında saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinit gibi faktörler yer alıyor” dedi.

BURUN ESTETİĞİNE TALEP ARTIYOR

Son zamanlarda Tokat’ta estetik burun ameliyatlarına talebin oldukça yoğunlaştığını kaydeden Doç. Dr. Ceyhun Aksakal, “Bize estetik burun ameliyatı talebi ile gelen hastalarımızın öncelikle öyküsünü dinliyoruz.  Burun içinde nefesini tıkayan ya da solunumunda sıkıntı yaratan bir durum var mı ona dikkat ediyoruz. Hastanın burnunda görüntüsünden şikâyetçi olduğu yerleri tespit ediyor ve cerrahi işlemi de ona göre gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.

YÜZDE İLK DİKKAT ÇEKEN ORGAN BURUN

Burun estetiğinde hedefin hastanın istediğini dikkate almak kaydıyla tek tip burun yapmaktan daha ziyade hem hastanın yüzüne yakışan hem de hastanın istediği burunları yapmak olduğunu, ayrıca hastaların sağlıklı nefes alan bir buruna sahip olmasını öncelediklerini vurgulayan Aksakal, “Toplumumuzda özellikle kemerli buruna sahip insan oranı fazla. Hastaların genelde şikâyetçi oldukları konu burunlarının eğri, düşük, ya da yüzüne göre büyük olması oluyor. Operasyon öncesinde hastayla konuşuyoruz özellikle hastanın burun şekli çok kötü değilse burun ameliyatlarını önermiyoruz. Hastayla iletişim çok önemli. Ameliyatların artılarını eksilerini anlatıyoruz ve varılan ortak karar doğrultusunda cerrahi işlemi gerçekleştiriyoruz. Burun tam yüzün ortasında bulunan bir organ olduğu için özellikle dikkat çekiyor. Kişinin yüzüne baktığımız zaman ilk görünen yer aslında burun. Bu sebeple günümüzde insanlar burunlarının görüntüsüne önem veriyorlar” diye konuştu.

“BURUN KIRIKLIKLARI İHMAL EDİLMEMELİ”

Burnun yapı itibari ile çıkıntılı olmasının getirdiği dezavantajlar olduğunu ve alınan darbelerin ardından burun kırıklarının gelişmesi halinde uzman bir hekime başvurulması gerektiğine dikkat çeken Aksakal, “Burunda kırık tespit edilirse müdahale etmek gerekiyor. Bu durum tespit edilmezse veya görmezden gelinirse burun kemiği eğik bir şekilde kaynıyor. Başta rahatlıkla düzeltilebilecekken ilerleyen dönemlerde operasyon zorlaşıyor” dedi.