Haber: Seda Batur

Gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Fatih Kılıç, Çamlıbel’deki mısır üreticinin beklentilerine tercüman olan bir paylaşımda bulundu. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nun alım yapacağına yönelik bilgi edindiğini paylaştı. Konuya dair ilgili hemşehrilerimizin de yorumları oldu.

Gazeteci Fatih Kılıç’ın paylaşımı ve vatandaşların yorumları şöyle oldu:

“Çamlıbel’de TMO’nun MISIR ALIMI olacak.

* Çamlıbel’den hemşehrilerimiz haber servimize ulaştılar ve mısır ekicisinin mağduriyet yaşadığını bildirdiler. Çamlıbel beldesinde 30 bin dekar mısırın arazide kaldığını beyan ettiler. Bölgenin nabzını bilen ve kooperatifte yetkili olan isimden aldığımız bir bilgi oldu. Bilhassa özel sektörde fiyatın çiftçiyi tatmin edecek bir noktada olmamasından ötürü TMO’nun satın alması için kooperatifle protokol imzalandığını, yağmur sonrası iklimin hasada uygun şartlara gelmesiyle, birkaç güne TMO’nun mısır alımına başlayacağını belirtti.

* Konuyu takip etmekte yarar var.

VATANDAŞ YORUMLARI

            * Fatih kardeşim konu gerçekten çok önemli. Üreticinin mısırı yok pahasına gidiyor. TMO alım yaparsa üretici rahatlar.

            * Kazova üreticisi maalesef harcandı.

            * TMO adına alım yapılıyorsa belirlediği fiyat olan 14 nem 5.700 tl’den mi alım yapılacak, yoksa 14 nem 5.200 tl’den mi alacak? Çamlıbel için ortalama nemli fiyat 4.500 tl’yi bulurken tüccarların verdiği fiyat da bu arada, TMO’nun tüccardan farkı nerede kalıyor, yetkili bunu da açıklar inşallah.

            * Kazova’da Turhal’a kadar mısır ekili. Neden buraları görmüyorsunuz? TMO geç kaldı.

            * Fatih Kılıç çok teşekkür ederiz. Bir ricamız üzerine bizleri bilgilendirdiniz. Umarım alımlar çiftçiyi kurtarır şekilde olur.

            * Fatih bey bildiğim kadarı ile yazınıza destek vermek istiyorum. TMO mısırın tonunu 5700 tl’den alıyor. Bunun için mısırdaki nem miktarının 14 olması gerekiyor. Aynı zamanda mısırın hektolitre değeri 75 birim ve üzeri olması gerekiyor. Yani sen mısırını satmak için TMO’ya götürdüğünde yukarıdaki değerler tutuyorsa TMO senin mısırının tonunu 5700 tl’den alıyor. Bu fiyattan kanuni fire ve stopaj da düşülüyor. Ama sen TMO’nun alım merkezinde yani kendi yerine götürdüğünde bu fiyat. Buradaki nakliye masrafları senden çıkıyor. Haliyle TMO Turhal’da aldığı mısırdan nakliye masrafları düşüyor. Ama bu çok cüzi bir rakam. Burada yine Çamlıbel’de de alacaksa bu prosedür uygulanmak zorunda. Ama doğrudan çiftçi TMO’nun alım merkezine götürebilir, problem yok. Ayrıca çiftçi mısırı kooperatife vermek zorunda da değil. En yüksek fiyatı kim veriyorsa oraya verebilir. Şunu da söylemekte fayda var, eğer Kooperatif alım yapmasa idi eminim bu fiyatlar 4000 tl altına inerdi.