TARSİM Tarım Sigortaları Havuzu tarafından 2023 yılında kapsama alınacak riskler, ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranlarına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı 10.12.2022 tarih ve 32039 i sayılı Resmi Gazetede yürürlüğe girdi.

Bu kapsamda Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün koordinatörlüğünde TARSİM Samsun Bölge Müdürlüğü ile İlçe Müdürlükleri organizesi ile müşterek olarak çiftçileri bilgilendirme toplantıları yapıldı.  23-27.01.2023 tarihleri arasında Tokat'ın Merkez İlçe ve köyleri ile Niksar, Turhal, Erbaa ve Pazar  İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin organizesinde 7 ayrı yerde toplantı yapılmış ve toplam 285 kişi katıldı.

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) bilgilendirme toplantılarına Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mehmet Demirkol ve teknik personeli, TARSİM Samsun Bölge Müdürü M.Halis Yamak, Niksar İlçe Müdürü Namık Özdüzgün ve teknik personeli, Erbaa İlçe Müdürlüğü teknik personeli ve Erbaa Ziraat Odası Başkanı Arif Köksal, Pazar İlçe Müdürü Emre Kapar ve teknik personeli, Turhal İlçe Müdür Vekili Abdullah Tutal ve teknik personeli,  muhtarlar ve çok sayıda çiftçi ve üretici katıldı.

Niksar İlçesinde Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda 46 kişi ve Gökçeli Beldesinde 32 kişi, Erbaa Ziraat Odası Başkanlığı toplantı salonunda 49 kişi, Turhal İlçe Müdürlüğü toplantı salonunda 41 kişi, Tokat Merkez İlçe İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda 58 kişi, Akyamaç Köyünde 18 kişi ve   Pazar İlçe Müdürlüğündeki toplantıya 41 kişi olmak üzere yapılan 7 toplantı sonucunda 285 kişi katıldı.

Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin, TARSİM Bilgilendirme toplantıları sonunda bir açıklama yaparak şu bilgileri verdi; "TARSİM Tarım Sigortaları kapsamında il genelinde 2022 yılında 66.576 poliçe düzenlenmiş, 104.159.424 TL olan toplam Prim bedelinin 53.047.916. TL sini devlet karşılamış ve toplam olarak 4.226.706.315.TL lik bitkisel ve hayvansal varlık sigortalanmıştır. 370.444 dekar çeşitli bitkisel ürün, 123.026 b.baş, 182.346 k.baş, 63.500 Kümes hayvanı, 40.236 adet arılı kovan sigorta kapsamına alınmıştır. Oluşan zararlarla ilgili olarak TARSİM tarafından Toplam 187.600.689.TL'lik Tazminat üreticilere ödenmiştir.

Küresel ısınmanın etkisiyle İklim değişiyor, yağışlar düzensiz, dolayısıyla doğal afetlerin ne zaman olacağı da belirsizdir. Tarımsal üretim doğal afetler açısından risk altındadır ve buna çiftçilerimizin hazırlıklı olması gerekir. TARSİM tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve afet olması durumunda sigorta yaptıran üreticilerimizin zararını tazmin etmek üzere kurulmuştur. Sigorta yaptıran çiftçilerin poliçe bedelinin % 50 den fazlası destek kapsamındadır. Don teminatında % 67 ve Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortasında Devlet desteği %60 tır. TARSİM tarafından sigorta yaptıranların Kadın Çiftçi olması durumunda indirim oranı %10; Engelli Çiftçi, Şehit ve Gazi yakını ve 40 yaş altı Genç Çiftçi indirimleri  % 5' tir. 2023 yılında en önemli değişiklik Kiraz ve Vişne ürünleri için teminat başlangıcı ilk Çiçeklenme evresinden Beyaz tomurcuk evresine alınmıştır. 

Tokat'ın geçit kuşağı iklimine sahip olması, küresel ısınmanın artması, ani yaşanan iklim değişiklikleri vb. sebeplerle bölgede zaman zaman afetler yaşanmaktadır.   İklim değişikliği ile artan risklerle üreticilerin doğaya karşı tek başına karşı koyabilmesinin imkânı yoktur. Özellikle de ülkemizde tarımsal üretimin temelini oluşturan küçük aile işletmeleri bu tür olumsuzluklara karşı daha hassastır. Bu nedenle sıklığı ve şiddeti artan don, dolu, aşırı yağış kuraklık gibi risklerin yarattığı tahribatı üreticilerimizin tek başlarına omuzlamaması ve üreticinin taşıdığı bu riskleri tazmin edebilmek için çiftçilerimize devlet destekli tarım sigortaları yaptırmalarını öneriyoruz. 2023 yılı için TARSİM Samsun Bölge Müdürlüğü ile köylerimizde, ilçelerimizde ortak eğitim, yayım ve bilgilendirme toplantıları yaptık.  Toplantıların gerçekleştirilmesinde Bölge Müdürümüze, Şube ve İlçe Müdürlerimize ve teknik personelimize teşekkür ediyorum.  2023 yılının hayırlı, bereketli ve afetsiz geçmesi dileğinde bulunuyorum."