20 Kasım 32 yıldır Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kutlanıyor. Tokat Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği Başkanı Fatma Dinçer Bu dünyada çocuk doğan fakat çocuk olamayan çocuklar var dedi.

Pandemi, iklim ve derinleşen eşitsizlikler, çocukların mevcut durumunu, sorunlarını ve muhtemel hak ihlalleri konusunda şekillenecek tabloyu ümit var kılmıyor. Yine de Dünya Çocuk Hakları Günü, dünyada her çocuğun çeşitli haklara sahip olduğunu, hiçbir çocuğun geride bırakılmaması, politika yapıcıların çocukların da görüşlerine başvurması gerektiğini hatırlatmak ve herkesi bu konuda harekete geçmeye davet etmek için güzel bir gün...

Tokat Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği Başkanı Fatma Dinçer Dünya Çocuklar Hakları Günü'nde çocukların haklarını kısaca hatırlattı ve, "Her çocuk özgürce yaşama ve gelişme, eğitim, sağlıklı yaşama, kendi görüşünü özgürce açıklayabilme, bilgi edinme, bilgi alma gibi vazgeçilmez haklara sahiptir" dedi.

Tokat Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği Başkanı Fatma Dinçer açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi;

"BM tarafından ilan edildiği 1989 yılından bu yana çocuk hakları alanında uluslararası ve ulusal düzeyde birçok düzenleme hayata geçti ancak çocukların hakları konusunda bazı gelişmeler olsa da dünyada hala 400 milyon çocuk mutlak yoksulluk çizgisinin altında yaşıyor; 150 milyondan fazla çocuk ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılıyor.

Dahası, COVID-19 salgını nedeniyle, BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Genel Direktörü Henrietta Fore, "çocuk hakları açısından oldukça riskli bir dönemden" geçiyoruz. Çocuklar seslerini duyuramıyor, haklarını talep edemiyor, kapasitelerini kullanamıyorlar. Mevcut koşullar pandemiyle daha da ağırlaşıyor.

Türkiye, birçok Avrupa ülkesinin toplam nüfusundan daha fazla çocuk sayısına sahip. TÜİK 2020 yılı verilerine göre, 83 milyonluk nüfusun içinde çocuk sayısı 22.8 milyon. Türkiye'de yaşayan 5 milyona yakın mülteciden 1.7 milyonu çocuk; ülkemizde toplam 25 milyon çocuk var. Türkiye'de çocuk işçi olarak çalıştırılan, cinsel istismara maruz kalan ve hak mağduriyeti yaşayan çok fazla çocuk var."