Milliyetçi Sol Parti Genel Başkanı Hüseyin Alpay önümüzdeki hafta TBMM’ye gelmesi beklenen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Yasası’nın içerisinde mutlaka esnaflar lehine düzenleme olması gerektiğini söyledi.

 

Milliyetçi Sol Parti’nin esnafların EYT konusundaki mağduriyetlerini haftalardır gündemde tuttuğunu belirten Genel Başkan Alpay, başta ana muhalefet partisi olmak üzere parlamentodaki partilerin bu konudaki suskunluklarına bir anlam veremediklerini kaydetti. Milli Sol lideri Alpay parlamentoya çağrıda bulunarak, esnaf ve sanatkârların da SSK’lılar gibi 5 bin gün ile emekli olmalarının sağlanmasını istediklerini ifade ederek şunları söyledi:

 

“Prim gün sayılarındaki farklılık Anayasamızın eşitlik ilkesine aykırı”

 

“SSK'lılar 7 bin 200 iş gününde emekli olduğu için 5 bin gün sigortalı olan sigortalı emekli oluyor, yine aynı şekilde kadınlar da yararlanıyor ama esnaf ve sanatkâr olduğu zaman 9 bin gün şartı aranıyor. Ayrım yapılmadan sosyal devlet ilkelerine göre aynı haktan esnaf da yararlanmalı. İşçiler 5 bin prim günü ile emekli olabilecekken, esnaf ve sanatkârlar 9 bin prim günü ile emekli olabilecek. Bu prim gün sayılarındaki farklılık Anayasamızın eşitlik ilkesine de aykırıdır. EYT düzenlemesi kapsamında bu farklılık mutlaka ortadan kaldırılmadır.”