(Haber: Bekir Binbaş)

 

Tokat’taki cami tuvaletleri, mesire alanları, toplumsal alanlardaki umuma açık tuvaletlerin durumu, tarihi Ulu Cami yanına yapılmakta olan yeni tuvalet inşaatının durdurulmasına dair gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Fatih Kılıç ve eski Turizm Tanıtma Derneği Başkanlarından hemşehrimiz Halis Sağlam’ın yazdıkları üzerine vatandaşlarımızın da görüşleri geldi. Sosyal mecrada paylaşılan ve vatandaşların yorumları ile gündemde tuttukları konuya dair yazılanları derledik.

            Tokat’taki umuma açık tuvaletler hususunda söz vatandaşta…

* Gerek Meydan gerekse turistik yerlerde tuvalet sıkıntısı var.

* Atalarımız, Selçuklu, Osmanlı, günümüze kadar ulaşan güzelim eserleri yapmışlar yüzlerce yıldır ilimizi süslüyor ve hizmet veriyor. Bu güzelim eserlerin tuvaletlerini bari tarihi bölgenin siluetini bozmadan yapmak çok mu zor? Bir de Takyeciler cami yakınında yapılmakta olan tuvalet var, eski tuvalet yıkıldı yenisi yapılıyor bildiğiniz gibi, bu bölge malumunuz Tokat kalesini de sayarsak Tokat ölçeğinde bir il için, Ayasofya Sultanahmet meydanına eşdeğer bin küsur yıllık bir tarihi bağrında bulunduran nadide bir bölgemiz. Bu Takyeciler cami yanına yapılmakta olan tuvalet yer altına indirilemez miydi? Meydan camii tuvaleti on yıllar önce yapılmasına rağmen yeraltına yapılmış, bahsettiğiniz tuvalet inşaatını da yeni gördüm, hakikaten gözleri tırmalayacak kadar silueti bozmuş, durdurulması isabet olmuş, bu bölgemizdeki eserlerin restore edilmesi tabi ki geç kalmış ama yüzlerce yıllık eserleri restore ederken ve yeni ilaveler yaparken de aceleci davranıp, telafisi imkansız hatalara sebep olmak yerine, bölgeye ve eserlere zarar vermeden çalışılması geçmişe ve geleceğe karşı tarihi bir sorumluluktur. Allah'a emanet olun Hayırlı işler.

* Kilometrelerce Kanal Tokat boyunca kadın, çocuk, yaşlı, genç toplanıyor, tek bir tane tuvalet var. Yeterli mi acaba?

* Tokat bir Dünya Kültür Hazinesi bir şehir. Hz Mevlâna'nın Mesnevilerinde geçen, Can Şehr Gönül Şehri Gibi Şehirciliğin hakiki kriterlerini tarif ve tasvir edebilecek ender şehirlerden biri. Bu örnekliği ile Mevleviliğin Anadolu'da ki 2. Hankâhı (Kalenderiye Meşrebi ile) Tokat'a açılmıştır. Zira Tokat Şehrin ruhunu teşkil eden Kalender şahsiyetleri ile meşhurluğu tarihi derinliklere dayanmaktadır. Böylesine katman katman zenginliğe sahip bir kültür hazinesi şehrin TAM KONSERVASYONA ihtiyacı vardır. Eski Şehir TAM OLARAK KORUNMALI. Yeni Yerleşimler onlara etki yapmayacak UYGUN UZAKLIKTA yerlere, ŞEHRİN KÜLTÜR ve TABİAT dokusuna uygun resitüsyonel projelerle yapılmalıdır. Bunun için de böylesi TARİHİ stratejik DOKU KATMANLARI olan YERLERE rastgele HELA YAPMAK tarihi mirası katletmektir. Bu bölgelerde ihtiyaç olan tuvaletler GEÇİCİ RESÜTE MOBİL HİYJENİK HELA UNSURLARI ile karşılanmalıdır. TARİHİ HELALAR ise aslına uygun olarak RESTORE EDİLMELİDİR. Taşhan’daki FACİA buralara aksettirilmemelidir. Câri sistemin eseri olan ŞU FOTODAKİ İnşaat tablosunda / NET bir HASSASİYETSİZLİK vardır. / KOT TARİHİ ÇEKİRDEK yapıya göre değil yola göre baz alınmıştır. / Kazı sürecine dair hassasiyete ise itimadım zayıftır. Olası Bir BİTMİŞ halin tablosunu ve camiyle olan ilişkisini düşünmek dahi istemem... Zira Cari İmar projeleri, restorasyon projeleri sistemi tam anlamıyla kaotik ve müteahhidizm mutfağına ve kulislerine göre yönetilmektedir. MİLLİ bir yapı ve MİLLET çocuğu mimar- mühendislerin mutfağında başlayıp biten. taşören(!)lerin MUTLAK bir akreditasyon üzere mutlak bir disiplinle bu proje mutfağında oldukları bir yapı ANAYASAL-MİLLİ ÖLÇEKTE İMAR BAKANLIĞI zarfında kurulmadan BU ÇEVRE-TARİH TECAVÜZLERİ sürmeye devam edecektir.

* Bir de Orman İşletmenin yaptığı TOPÇAMIN ETEĞİNDEKİ piknik yerinin suyu WC’leri ve temizliğini konu ederseniz belki ses getirir. Gerçi ben telefon ettim ama ilgilendiler mi bilmiyorum? En azından oraya bir görevli koyabilir, müstecire verebilirler. Şimdiden teşekkür ederim.

* Eğer tuvalete ikinci bir kat çıkılmayacaksa silüeti bozmuyor bence. Üzerine zarif bir şadırvan olayı çözer ya da kurşundan az eğimli bir çatı. Konu Tokat Belediyesi olunca bence işin içinde başka bir bit yeniği vardır.

* Tüm illerde tarihi camilerin WC’leri ücretsiz, burda ticarete dönüştürüldü. 1 yıldır Behzat Şadırvanının bir musluğunu değiştiremiyorlar. Niye?

* Çok önemli bir konuya değinmişsiniz. Müslümanların temizliğe çok çok dikkat etmesi gerekirken maalesef önem veremiyoruz. Terminalin tuvaletlerini de gündeme getirirseniz memnun oluruz.

* Her ne olursa olsun ecdadımızın yaptığı eserlere saygı göstermek lazım. Tarihi eserlerin görselini bozmadan yapmak gerek.