Zile İlçe Sağlık Müdürlüğü Ketem Birimi tarafından Gümüşkaş ve Karaşeyh köylerinden gelen 22 kadına Zile Devlet Hastanesi'nde mamografi çekimi ile meme kanseri taraması yapıldı.

Tokat İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan bilgilendirmede meme kanserinin erken teşhisi konusunda kadınlara büyük görev düştüğü vurgulanarak, "Hiçbir meme yakınması olmayan kadınların, 20-40 yaş arasında düzenli olarak kendi kendini muayene ve yıllık hekim kontrollerini yaptırması gerekiyor. 40 yaşından sonra ise elle muayeneye, düzenli hekim kontrollerinin yanına yıllık mamografi ekleniyor. Risk grubunda yer alan kadınların ise hekime başvurarak uygun takip periyodlarını belirlemesi önem taşıyor" dendi.

Her 8 kanıdan biri meme kanseri riskiyle yaşıyor
Kadın kanserinin en sık görülen türlerinden biri olan meme kanseri, kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturuyor. Meme kanserinin görülme sıklığı giderek artıyor. Güzel haber ise tarama programlarının çoğalması ve erken teşhis sayısının artması ile can kaybı giderek azalıyor. 

İstatistiklere göre dünyada her yıl 1.7 milyon kadın meme kanseriyle tanışıyor! Ülkemizdeki rakamlar da dünya ile paralel ilerliyor. Bu artış nedeniyle çevremizdeki her 8 kadından biri meme kanseri riskiyle yaşıyor. Bununla birlikte toplumda meme, kadın olmanın da sembollerinden biri olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla meme kanseri kadının yaşamıyla birlikte, kadınlık kimliğini de tehdit ediyor. Günümüzde meme kanserinin tedavisindeki yeni yaklaşımlar ve erken tanı bu kaygıları önemli oranda ortadan kaldırıyor. Zira erken tanı, meme kanseri sıklığının artmasına karşın yaşam kayıplarının önüne geçiyor. Aynı zamanda, hastalıksız kaliteli bir yaşam sağlayarak, kadının toplum içerisindeki sosyal yaşamını ve kimliğini koruyabilmek açısından da çok büyük önem taşıyor. Bu nedenle meme kanserine yönelik alınabilecek en önemli önlem ve temel hedef kadınları meme sağlığı konusunda eğitip, farkındalık yaratmak.