TRT 1 ekranlarında 25 Eylül 2023 tarihinden itibaren her Pazar günü saat 18.00’da yayınlanmakta olan Turgay Başyayla ile Lezzetli Tavsiye programı bu kez Tokat’ta çekimler yaptı. Program sunucusu Turgay Başyayla ve Yapım Koordinatörü Mahmut Ayhan öncülüğündeki program ekibi Tokat’a geldi.

TURGAY BAŞYAYLA’dan TOKAT’A DAİR GÖRÜŞLER

            TRT 1’in ilgiyle izlenen Turgay Başyayla ile Lezzetli Tavsiye programı ekibi Tokat’taki çekimlere 11 Ekim Çarşamba günü sabah başladılar. Tokat’ta girişimci kadınların el emeği, göz nuru ürettikleri yöresel gıdaların pazarlanması, tanıtımı, satışını yapmakta olan hemşehrimiz Filiz Yılmazer, Turgay Başyayla ve ekibine Tokat’ta mihmandarlık yapıyor.

“BAŞYAYLA: TOKAT’A GELMEK GEREK”

            Turgay Başyayla ile Lezzetli Tavsiye ekibinin Tokat’ta yapmakta olduğu çekimler öncesi Tokat Hürsöz gazetesi ve İnternet Haber Sitesi ekibi olarak söyleşi yaptık.

            Tarihi Yazmacılar Hanı’nda gerçekleşen çekimler öncesinde Halit Sokak’ta Tokat’ı tanıtmak üzere çekimde olan Turgay Başyayla, gazetemize haberinden ötürü teşekkürlerini belirtti. Gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Fatih Kılıç’ın Tokat’a ve programlarına dair sorusuna yanıt veren Başyayla, Tokat’ı öylesine güzel anlattı ki, tıpkı programının adı gibi akıllarda hoş bir seda, lezzetli bir iz bıraktı.

TOKAT, DOĞAL GÜZELLİĞİNİ KORUYOR

            Turgay Başyayla’nın Tokat’a dair anlattıkları şöyle oldu:

            “Öncelikle Tokat’ı çok seviyorum, aşırı seviyorum. Kendi memleketim gibi görüyorum. Tabii ki bu kadim kenti anlatmaktan, ziyaret etmekten dolayı ben çok mutluyum. Tekrar tekrar mutluyum. Zaman zaman konserlerimizle alakalı geliyoruz. Zaman zaman gastronomisine, tarihine destek vermek, hemhâl olmak, hem dem olmak için geliyoruz. Tokat'a karşı ayrı bir sevgi bağım var gönlümüzde, gerçekten özlüyoruz bizler Tokat’ı. Bir buçuk ay önce yine konserle ve gastronomi festivalimizle alakalı ziyaret etmiştik. Ama o gün bir söz verdim. Eylül, ekim gibi Tokat’ımı anlatmaya geleceğim ve bu sözü tutma mutluluğunu yaşıyoruz. Şu an tabii ki Tokat’a gelmek bizim için bir ayrıcalık. Tokat’a gitmek gerek. Tokat’ı görmek gerek. Herkesin Tokat’ı görmesi gerekiyor. Yurt içinden yurt dışından ziyaretçilerimizi davet ediyoruz Tokat’a. Çünkü 900 adımda 900 yıllık bir tarihe şahitlik edecekler gerçekten. Selçuklu'dan Osmanlı’dan yakın tarihimize kadar ihtişamlı şaheserleriyle halen korunduğu kültürüyle, dokusuyla göz kamaştırıyor. Tokat kültürüne, geleneğine, göreneğine, örf ve adetlerine, ritüellerine sahip çıkıyor. Bunları yaşatıyor hem de doğal güzelliklerini koruyor.

GASTRONOMİ ANLAMINDA EN İDDİALI ŞEHİRLERDEN BİRİ

Gastronomi anlamında bana göre Türkiye'nin en iddialı şehirlerinden biri. Takdir ederseniz biz 81 ilimizi defalarca çekiyoruz, anlatıyoruz. Bazı programlarımızda türkülerine, ozanlarına, aşıklarına değinirken bazı programımızda tarımla turizme, tarihine, değerlerine, coğrafi işaretlerine, tescilli ürünlerine göz gezdiriyoruz, halkımızı da bunlardan haberdar ediyoruz. Bir gezi programcısı, kültür programcısıyım, Tokat cennet gibi bir yer. Burada 10 bölüm çekebilirsiniz, yine yeterli olmayacaktır. Çünkü Tokat ilçeleriyle de ayrı bir değer, her ilçesinin farklı bir güzelliği, farklı bir zenginliği var. Tarımda da çok başarılılar, tarihini, dokusunu korumuş, turizme yönünü dönmüş artık. İhya edilmiş sokakları var, şu an içinde bulunduğumuz Halit sokak gibi. Birazdan da Yazmacılar hanında çekim yapacağız. Hanımefendinin lezzetli yemekleri, şeflerin lezzetli yemekleri gerçekten misafirperverliği, enerjileri, güler yüzü tam bir Anadolu kenti. Biz bunu damarlarımıza kadar hissediyoruz. Her geldiğimizde bu samimiyetin farkındayız. Dolayısıyla sevildiğiniz yere gelirsiniz defalarca. Tokat’a hizmet etmekten dolayı da çok mutluyuz.

TÜM YETKİLİLERE SAMİMİYETLE TEŞEKKÜRLER

Kıymetli Başkanımıza, sayın Valime, tüm basın mensuplarına, sizlere ayrıca teşekkür ediyorum. Filiz Yılmazer hanımın mihmandarlığının da bizim üzerimizde çok önemli emekleri var. Her geldiğimizde sağ olsunlar çok koordineli çalışılıyor. Burada Belediyemiz, Kültür Müdürlüğümüz, Valiliğimiz, kendileri hanımefendiler inanılmaz organize oluyorlar. Bizler de bu ilginin, bu sevginin farkındayız. Kalbimizin en derininde onu hissedip elimizden geldiğince karşılık veriyoruz. Bu samimiyet öyle her şehirde kalmadı. Burada mahalle kültürü de yaşıyor. Böyle camdan cama insanların konuşması halâ o misafir uğurlamalar, ritüeller var, biz bunları bir çok şehirde unuttuk, büyükşehirde zaten yok, artık yok. Bunu şehirlerimizin yaşatması bizim için kazançtır. Teşekkür ediyoruz Tokat'ta hemşerilerimize, sizlere.”