Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ile Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) arasında "Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Ek Çerçeve Anlaşma Protokolü" imzalanmasının ardından kamu işçileri, ek zam alıp almayacaklarını merak ediyor. Peki, Kamu işçisine ek zam var mı? Bakan Işıkhan açıkladı: Kamu işçisine ek zam kararı geliyor mu? İşte detaylar...

Kamu işçisine ek zam var mı? 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan törende yaptığı konuşmada, 2023-2024 dönemini kapsayan Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Anlaşma Protokolünün 9 Mayıs 2023'te imzalandığını hatırlattı. İşçilerin en düşük ücretinin 15 bin liraya yükseltildiğini belirten Işıkhan, sözleşmeyle yapılan zamların yanı sıra diğer kalemlerde de iyileştirmelerin gerçekleştirildiğini vurguladı.

Ek zamdan hangi kamu işçileri yararlanacak?

Bakan Işıkhan, ocak 2024'te yapılan ücret artışından henüz yararlanmamış kamu işçilerini de kapsayan bir ek protokolün hazırlandığını açıkladı. Bu protokolün, farklı sözleşme başlangıç tarihlerinden kaynaklanan ücret farklılıklarını ortadan kaldırmayı amaçladığını belirtti. Protokol kapsamında, ocak 2024'te yapılan ücret artışından henüz yararlanmamış kamu işçilerinin de toplu sözleşme süreleri içinde bu avantajdan faydalanabileceği ifade edildi. Protokole göre; 700 bin kamu işçisi ek zam alacak.

Kamu işçileri yüzde kaç ek zam alacak?

Bakan Işıkhan, kamu işçilerine ek zam protokolü imzalandığını sosyal medya hesabından duyurdu. Işıkhan, toplu iş sözleşmelerindeki yürürlük sürelerinin farklılığı ve enflasyon kaynaklı ücret zamlarının etkilerini gidermek amacıyla TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, ve TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek ile görüştüklerini belirtti. Kamu işçileri için eşitlik sağlamak amacıyla yüzde 32,57 oranında bir ek zam protokolü imzalandığını ifade etti.

Ek zam protokolü neden hazırlandı?

Bakan Işıkhan, konuşmasında kamu işçilerinin refahını önemsediklerini ve emeğin kutsal olduğunu vurgulayarak, ek protokolün mali ve sosyal dengeyi korumak amacıyla titizlikle hazırlandığını belirtti. Ayrıca, yeni dönem toplu iş sözleşmelerinde benzer farklılıkların olmaması için yürürlük tarihinin 1 Ocak 2025 olarak düzenlenmesine karar verildiğini söyledi.

Ek zam protokolü hangi sorunları çözecek?

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, törende vergi ve taşeron konularının Türkiye'nin çalışma hayatındaki gündem olduğunu belirtti. Taşeronların taleplerini Bakan Işıkhan'a ilettiklerini ifade eden Atalay, bu sistemin sürdürülebilir olmadığını ve vergi kesintilerinin çalışanlar için yüksek olduğunu ifade etti. Atalay, imzalanan protokolle bu sorunlara çözüm getirildiğini belirtti.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan da ek protokol sürecinin başarılı bir şekilde sonuçlandığını ifade ederek, taleplerinin tam olarak karşılanmasa da uzlaşma sağlandığını belirtti.