Bakan Şimşek'in açıklamalarına göre, paketin ana hedefi hayat pahalılığını azaltmak ve enflasyonu düşürerek tek hanelere indirmek olarak belirlendi. Bunun sürdürülebilir yüksek büyüme ve refah için temel bir ön koşul olduğu vurgulandı. Bu hedefe ulaşmak için para politikası, gelir politikası, maliye politikası ve yapısal reformların uyum içinde yürütüleceği ifade edildi. Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürmek için sıkılaşma dahil olmak üzere gerekli tedbirleri alacağı belirtildi.

Tasarruf ve verimlilik paketi kapsamında, kamu harcamalarının disipline edilmesi ve tasarruf sağlanması öncelikli olarak ele alındı. Geçen yıl alınan tedbirlerle bütçe açığının daha makul seviyelere indirildiği ifade edildi. AK Parti hükümetlerinin mali disiplin konusundaki başarısı vurgulanarak, tasarrufun sürekli bir çaba olduğu ve paketin ilk ve son olmadığı belirtildi.

Paketin bazı önemli maddeleri şunlar oldu:

Baştek Tokat kıymetlilerini Ankara'da buluşturdu Baştek Tokat kıymetlilerini Ankara'da buluşturdu
  • Ambulans, savunma ve güvenlik gibi zorunlu alanlar hariç, yeni araç satın alımı ve kiralaması 3 yıl boyunca durdurulacak. Yabancı menşeli araç kullanımı kısıtlanacak ve ihtiyaç fazlası olan taşıtlar tasfiye edilecek.
  • Kamuda personel servisi hizmeti toplu taşıma olan yerlerde kaldırılacak, ancak savunma ve güvenlik alanları hariç tutulacak.
  • Yeni bina alımı ve yapımı ile yeni bina kiralaması 3 yıl süreyle durdurulacak.
  • Emekli olanlarla aynı oranda yeni personel istihdam edilecek.
  • Destek programlarının azaltılacağı ve esnek, uzaktan çalışma modellerinin geliştirileceği belirtildi.
  • Kamu çalışanlarının yönetim kurulu ücretlerine sınırlama getirilecek ve mal/hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10, yatırım ödeneklerinde ise yüzde 15 oranında kesinti yapılacak.

Tasarruf tedbirlerinin tüm kamuda geçerli olacağı ve istisnasız tüm kamu personelinin uymak zorunda olduğu ifade edildi.
Gelecek dönemde, kamu ihale reformu, KİT'lerde yönetişim reformu, vergide adalet ve etkinlik ile kayıt dışılıkla mücadele gibi alanlarda çalışmaların tamamlanacağı belirtildi. Bu paketin, ekonomik istikrar ve sürdürülebilir büyüme için atılan önemli bir adım olduğu vurgulandı.

Kaynak: Haber Merkezi