15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Milli İrade Salonunda düzenlenen konferansa Tokat Gaziosmanpaşa (TOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rasim Koçyiğit, Tokat Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Şahin, akademik ve idari personel, sektör ve firma temsilcileri ile öğrenciler katıldı.


Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüstem Cangi yapmış olduğu açılış konuşmasında tarım eğitiminin tarihi ile ilgili bilgileri dinleyicilerle paylaştı. Üniversitenin Ziraat Fakültesi hakkında da bilgiler aktaran Cangi, Ziraat Fakültesinin Tokat tarımına önemli katkılar sağladığını söyledi. Kovid salgını ile birlikte eğitim, sağlık ve tarım sektörlerinin ön plana çıktığını ifade eden Cangi tarım sektörünün stratejik bir sektör olduğunu belirtti. Tarımsal üretimin önemine değinen Cangi, Tarım Eğitim ve Öğretiminin 178. yılını kutlayarak tarıma emeği olan tüm araştırmacılara, üreticilere ve firmalara teşekkür etti.


Tokat Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Şahin yapmış olduğu konuşmada, Ziraat Mühendisliğinin uygulama ve kendini geliştirmeye en fazla ihtiyacı olan meslek olduğunu söyleyerek öğrencilerin sürekli kendilerini geliştirmelerini önerdi. Şahin, tarım sektörünün Türkiye ekonomisinin en temel iktisadi faaliyet kollarından biri olduğunu söyleyerek tarımsal üretimin desteklendiğini belirtti. Şahin, Tarım Eğitim ve Öğretiminin 178. yılını kutlayarak tarımsal alana destek olan tüm araştırmacılara ve üreticilere teşekkür etti ve konuşmasını sonlandırdı.


Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz yapmış olduğu konuşmada tarım sektörünün stratejik bir sektör olduğunu ifade ederek “Üniversite olarak, tarımsal alanda teknoloji kullanımını öncelediğimizi, sıfır atık ve yenilenebilir enerji konusunu önemsediğimizi, akıl ve bilim ışığında kaynakları doğru bir şekilde kullanmayı özellikle önemsediğimizi ifade etmek istiyorum” dedi. Tokat’ın bir tarım şehri olduğunu belirten Rektörümüz Üniversitemizin nitelikli tarım eğitiminin yanı sıra bölge tarımının gelişimi için de yoğun bir çaba içerisinde olduğunu söyledi. Rektörümüz, “Türkiye'de Tarım Eğitim ve Öğretiminin 178. yılını kutluyorum. Tarım alanına emek veren Valilik başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarımıza, tüm akademik ve idari personelimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum” ifadelerine yer vererek konuşmasını sonlandırdı.


Konuşmaların akabinde 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir tarafından “Küresel İklimin Tarım ve Su Kaynaklarına Etkisi” konferansı gerçekleştirildi. Demir konferansında başta suyun önemine ve özelliklerine değinerek tarım açısından ne anlama geldiğini açıkladı. Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda da bilgiler aktaran Demir, yakın gelecekte eğer önlem alınmazsa oluşabilecek tehlikelerden bahsetti. Herkesin bu konuda önlem alması gerektiğini belirten Demir davetlerinden dolayı Rektör Yılmaz ve dekanlara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

2023 Akademik Performans Ödülü kapsamında Dr. Öğr. Üyesi ünvanında  2022 yılı akademik teşvik performansı en yüksek  Dr. Öğr. Üyesi Seda SUCU

Konferans sonrasında 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir’e plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi.
Programda Hizmet Ödülü, Lisansüstü Eğitime Katkı Ödülü, Akademik Performans Ödülü, 2023-Üstün Başarı Ödülü başlıklarında öğretim üyeleri ve öğrencilere plaket ve belge takdimi yapıldı. Ayrıca Tokat ilinde Tarıma Dayalı ve Tarıma Bağlı Üretim Yapan Firmalara da onur ödülü kapsamında plaket ve belge takdim edildi.