Türkiye'nin finans sektöründeki önemli bir kurumu olan Merkez Bankası'nda yaşanan gelişmeler, çalışan Büşra Bozkurt'un işten çıkarılmasıyla bir dizi olayı beraberinde getirdi. Bozkurt'un iddiaları, kurum içindeki güç dinamikleri ve yönetim tarzını sorgulatırken, finans dünyasındaki çalışan hakları ve kurumsal yönetim konularını masaya yatırdı. Peki, Büşra Bozkurt Kimdir, neden işten çıkarıldı? Hafize Gaye Erkan neden istifa etti? Büşra Bozkurt işine geri dönecek mi? Yeni Merkez Başkanı kim oldu? İşte ayrıntılar...

Büşra Bozkurt Kimdir?

Merkez Bankası çalışanı Büşra Bozkurt, Başkan Hafize Gaye Erkan'ın babası Erol Erkan tarafından işten çıkarıldığı iddiasıyla gündeme geldi. Bozkurt'un CİMER'e yaptığı şikâyet dilekçesinde, işten çıkarılma sürecini şu ifadelerle anlattı: "Erol Bey’e, ‘Benim okula giden 7 yaşında bir çocuğum var. Onu her gün okuldan almak zorundayım. Evli bir kadınım bu saatlere kadar çalışmak bana zor gelebilir’ dedim." Dilekçede, Erol Erkan'ın sinirlenerek tehditler savurduğu ve çıkışının talimatla verildiği belirtiliyor.

Akaryakıtta pompaya yansıyacak çifte indirim! Akaryakıtta pompaya yansıyacak çifte indirim!

Büşra Bozkurt neden işten çıkarıldı?

Büşra Bozkurt'un işten çıkarılmasıyla ilgili iddialar arasında Erol Erkan'ın Başkan Erkan'ın ABD'de olmasına rağmen bankaya gidip teftiş yaptığı da bulunuyor. Bu olaylar, banka içindeki güç dinamikleri ve yönetim tarzıyla ilgili soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.

Hafize Gaye Erkan neden istifa etti?

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yaşanan olaylar sonrasında istifa ettiğini açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Erkan’ın aldığı kararla ilgili olarak “Tamamen şahsidir ve kendi takdirleridir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararda ise Erkan'ın "görevden alındığı" belirtildi. Yerine ise Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Fatih Karahan atandı.

Büşra Bozkurt işine geri dönecek mi?

Büşra Bozkurt, işten çıkarılmasıyla ilgili CİMER'e yaptığı şikâyetle görevine iadesini istedi. Bozkurt, yaşadığı mağduriyeti şu sözlerle ifade etti: "Beni görevden alan yetkililer, baba Erol Erkan’ın talimatına karşı gelemediklerini üzüntüyle söylediler. Ben de son çare olarak CİMER’e başvurdum. Tüm amacım işime geri dönmekti. Gaye Hanım’ı hedef almadım."

Yeni Merkez Başkanı kim?

Merkez Bankası'nda yaşanan bu olaylar, finans sektöründeki önemli isimlerin görev değişimleriyle gündeme gelirken, çalışan hakları ve kurumsal yönetim konuları da bir kez daha tartışma konusu oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla göreve gelen Fatih Karahan, 8'inci Merkez Başkanı olarak göreve başladı, ve bu süreç AK Parti dönemindeki 7'inci başkan değişimini işaret etti.