Türkiye’de yüksek öğrenim gençliğini ülke çapında temsil eden en büyük teşkilat olarak bilinen Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) faaliyetlerine devam ediyor. Hali hazırda Genel Başkanlığını Tahsin Başarı’nın yürüttüğü MTTB’nin Tokat Şubesi Başkanı olarak Hamza Çomak’a mazbatası verildi.

            Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi İslami Bilimler Fakültesi Yüksek Lisans öğrencisi olan Hamza Çomak, MTTB Tokat Şube Başkanı görevlendirmesinin ardından Birlik Vakfı Tokat Şube Başkanı Prof. Dr. Ali Kasap ile birlikte Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz’ı makamında ziyaret ettiler.

HAMZA ÇOMAK KİMDİR?

            MTTB Tokat Şube Başkanı Hamza Çomak kimdir? Kaç yaşındadır? Nerelidir? Hangi okulları bitirmiştir? MTTB’nin kuruluşu ve tarihçesi nedir? İşte bu soruların yanıtları:

            Ailesi aslen Tokat Yeşilyurtlu olan Hamza Çomak, 15 Kasım 1999’da Çerkezköy’de doğmuştur. Lise eğitimini Enesler Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde, lisans eğitimi Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde 2018-2023 tarihleri arasında tamamladı. Tokat Diyanet Gençlik – İlahiyat Fakültesi Sorumluluğu, YediHilal – Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sorumluluğunu üstlendi. Hali hazırda 15 Haziran 2023 tarihinden buyana Tokat Merkez Beyazıt Camii’nde vekil müezzin kayyım olarak görev yapmakta. Aynı zamanda Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde Tasavvuf alanında yüksek lisans eğitimine devam etmekte.

MTTB’NİN TARİHÇESİ

            Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) için tarihçe bilgisi şu şekilde:

            “Gençlik geleceğin sahibi ve teminatıdır. Hayata atılmadan önce, talebelik döneminde, sorumluluk yükleneceği, toplum hayatına hazırlanmalıdır. Ülkesinin meselelerine vakıf olmalıdır. Sadece derslerden aldığı notlar, edindiği bilgiler yeterli değildir. Bilgi yanında, moral ve maneviyat bakımından da verilecek göreve hazır olmalı, hadiselerin özünü irdeleyebilmelidir.

Talebe Teşkilatları gençlerin bu yönlerini tamamlayan, onların, idealist, milli kültüre sahip birer şahsiyet olmalarına yardımcı olan ve gençliği temsil eden kuruluşlardır. Dünyanın her yerinde bu gücünden dolayı,  talebe hareketleri daima ülkelerin ve toplumların kaderlerine etki etmiş hatta tamamen değiştirmiştir.

MTTB de bu gücünü kullanabilen bir teşkilattır. Zaman zaman düşünceleri ve çalışmaları farklılıklar gösterse de Türkiye’nin en önemli gençlik hareketi olarak hala saygın ve özgündür. Kimsenin kendisinden bir şey beklemediği bir dönemde, sadece mesleki eğitimiyle yetinmeyerek,  ülke meselelerine kafa yoran gençler için; sorumluluk yüklenmeyi,  ekip çalışmasını, araştırmayı,  paylaşmayı,  heyecanı öğreten adeta bir akademidir MTTB. Türkiye’mizde de Yüksek öğrenim gençliğini ülke çapında temsil eden en büyük teşkilat, Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) olmuştur ve bu özelliğini yeniden kurulmasıyla halen korumaktadır.

Uzun yıllar yüksek öğrenim gençliğine hitap eden MTTB, ilk olarak 14 Aralık 1916 yılında kuruldu. Millete hedef tayininde, gençliğin öneminin farkında olan cumhuriyetin yönetim kadrosu da resmi görüşü doğrultusunda örgütlediği MTTB’ye devlet olarak destek verdi. 1916′dan 1980′ e kadar, (arada kapalı olduğu dönemler hariç), faaliyet gösteren MTTB’de bundan önce dört devre yaşanmıştır diyebiliriz.

I. Devre (1916 – 1920 )

MTTB’nin ilk kuruluşunu İttihat ve Terakki iktidarı gerçekleştirdi. Osmanlı devletimizin batışının müsebbibi olan, dış destekli, dönme ve mason yönetimindeki İttihat Terakki, Pan Türkist bir cereyan geliştirdi. Bu gayeyle kurdurduğu teşkilatlardan birisi de Milli Türk Talebe Birliği idi.

1916-1920 arasındaki bu ilk dönemde gençlik, siyasi çekişmelerde rol almıştır.

II. Devre (1926 – 1936 )

1926-1936 yılları arasında da MTTB, cumhuriyet kadrosunun resmi görüşü doğrultusunda, devlet desteğiyle birtakım çalışmalar yaptı. Turancı çizgide kalarak kozmopolitliği reddetti. “Vatandaş Türkçe Konuş” kampanyası başlattı. Aynı zamanda ülke meselelerine sessiz de kalmadı. Hatay’ın Türkiye’ye ilhakında, Suriye’yle Türkiye arasında oluşan sorunlara karşı izinsiz miting düzenledi ve 22 Kasım 1936 da kapatıldı. Bu dönemde MTTB ile birlikte pek çok STK da kapatıldı. Sadece halkevleri açık kaldı.

MTTB ‘nin Yeniden Kurulması

MTTB’nin 1946 yılında yeniden kurulmasıyla başlayan bu dönemi de kendi içinde 2 ayrı devre olarak düşünebiliriz. 1946 – 1965 yılları arasında sol cereyanların etkisinde bir MTTB, 1965 – 1980 arasında ise milliyetçi ve muhafazakâr bir MTTB ile karşı karşıyayız.

III. Devre (1946-1965)

MTTB’nin bu fetret dönemi on yıl kadar sürdü. 1946 yılında, merkezi İstanbul’da olmak üzere, birlik; “Türk Talebe Birliği” adıyla tekrar kuruldu. Daha sonra yapılan müracaat neticesi bakanlar kurulu kararıyla başına “Milli” kelimesi eklendi.

Tek adam yönetiminden demokrasiye geçişin yaşanmaya başladığı 1946 sonrası yıllarda, gençlik daha hür bir çalışma ortamında kendini ifade etmek ve yetiştirmek imkânına kavuştu. MTTB’nin sol cereyanlar yönündeki görünüşü 1965 yılına kadar sürmüştür.

1950 ila 1965 yılları arasında Genel Başkanlık yapmış olan zevat sırası ile; Kamuran EVLİYAOĞLU, Nejat CERMAN, Orhan SAKARYA, Yaşar ÖZDEMİR, Faruk NARİN ve Yüksel ÇENGEL dir.

İlker Ayrık öldü mü? İlker Ayrık kimdir, şu anda ne yapıyor? İlker Ayrık öldü mü? İlker Ayrık kimdir, şu anda ne yapıyor?

IV. Devre (1965-1980)

1965 yılından itibaren MTTB faaliyetlerini milliyetçi bir yapıda sürdürmüştür. Komünizmle mücadele alanında toplantılar tertip etmiş ve kampanyalar başlatmıştır. “İlk olarak düşünülmesi icap eden husus; “Milli Birlik” fikrini sağlam unsurlara dayayıp kökleştirmektir.” gibi sloganlarla mücadele gayesi ortaya konmuştur.

18 Mart 1965 tarihinde yapılan Genel Kurul’da Genel Başkanlığa Rasim CİNİSLİ seçildi. Rasim CİNİSLİ ile birlikte bir anlamda yeniden doğuş yaşanmıştır. Zira bu dönem; milli ruh ve milli şuura bağlı bir kuruluş haline gelişin başlangıcı sayılır. Yeniden kazanılan milliyetçi ve mukaddesatçı Anadolu gençliği ile MTTB’nin müspet çalışmalarına hız kazandırıldı ve birlik tarihine ve misyonuna uygun çizgisine oturtuldu. Rasim CİNİSLİ’ den sonra 48. Dönem Genel Başkanlığı’na seçilen İsmail KAHRAMAN’la MTTB’nin fikri çizgisi daha da netleşti. Bu dönemde sol öğrenci olaylarına karşı ortak bir zemin oluştu. MTTB, milliyetçi ve mukaddesatçı görüşün buluşma ve yönetim yeri haline geldi, milliyetçi çizgide olduğu gibi muhafazakâr çizgide de belirgin bir tavır aldı.

53. Dönem Genel Başkanı Rüştü ECEVİT’in döneminde göze çarpan çalışma MTTB’nin ambleminin değiştirilmesi olmuştur. Kurulduğu yıldan beri MTTB’yi temsil eden “Bozkurt” resmi, ”Kitap” resmi ile değiştirilmiştir. Şekilde görülen bu değişiklik aslında Birlik’ in İslamî yönüyle ağır bastığının bir ifadesi olarak kabul edilir.

1965 – 1980 yılları arasında MTTB’nin Genel Başkanları sırası ile; Rasim CİNİSLİ, İsmail KAHRAMAN, Burhaneddin KAYHAN, Ömer ÖZTÜRK, Raşit ÜRPER, Abid ÖZMEN, Rüştü ECEVİT, Cemalettin TAYLA, Kasım YAPICI Haşmet OĞUZALP, Vehbi ECEVİT’ tir.

12 Eylül 1980 askeri darbesi ile MTTB’nin IV. devresi de sona ermiş oldu.

MTTB’nin YENİ BİR BAŞLANGICI ve YENİDEN DOĞUŞU

V. Devre (27.03.2008 – ……..)

1980 askeri darbesiyle dördüncü devresini de tamamlayan MTTB seneler sonra, yine 80′li olan, cihan devletleri kurmuş ecdadının ve kuruluşundan beri büyük ve ideal teşkilat olmuş MTTB’nin örnekliğini, tecrübesini ve gücünü ortaya koyan bir grup idealist gencin; “Milli ve Manevi değerlerine bağlı, tarihinin bilincinde, ilme ve projeye önem veren, kültürlü, ufuk sahibi gençlerle, durgunlaşmış medeniyetini yeniden diriltmek, tarihinden aldığı misyonu yarına taşırken çağın medeniyet ve kültür algılayışının da üzerine çıkarak, daha yaşanabilir bir dünya için; irfan sahibi nesillerin yetişmesini sağlamak ve medeniyetinin asıl varlığını ortaya koyabilmek” vizyonu ve gayretleri ile yeniden kurulmuştur.

Mesafe ne kadar uzak olursa olsun, başlangıç için, ilk adım en önemli olandır ve tabiî ki ardından gelenlerin tetikleyicisidir. Bu düşünceler ile biraraya gelen bir grup idealist genç tarafından, İstanbul başta olmak üzere dört ayrı ilde toplam sekiz aktif üniversite talebe derneği MTTB’yi yeniden canlandırmak gayesi ile kuruldu. Bu çalışmaları yürüten tertip heyeti adına Kurucular Kurulu Başkanı Taha Enes ŞENER, 16 Aralık 2006 tarihinde, MTTB’nin 90. Kuruluş yıl dönümü münasebeti ile tertipledikleri toplantıda da; “Özelde üniversite, genelde tüm gençliğin içinde bulunduğu asosyal ve apolitik durumdan, teşkilat olarak ortaya koydukları vizyonlarına uygun faaliyetlerle silkinerek kurtulabilmeleri ve geleceğini kendisi, toplumu ve dünya insanlığı için en iyi şekilde inşa edecek, üniversite gençliğinin taşıması gereken sosyal, kültürel ve fikri donanıma sahip, ahlaklı, kararlı ve gücünü geleneğinden alan bir neslin yetişebilmesi için “ÇATI” teşkilat olmak ve her yönü ile “Büyük Türkiye” idealine ulaşmak” misyonu ile MTTB’yi yeniden kurma çalışmalarına başladıklarını ilan etti. Yeniden kuruluş çalışmaları için oluşturulan tertip heyetinde bulunan kuruculardan bazıları; Taha Enes ŞENER, İsmail Emrah KARAYEL, Mehmed Burak SAVAŞER, Ömer Faruk AKBULUT, Basri Tarık BÜYÜKASLAN, Alihan EREN, Ali Kerem KAYHAN, Mustafa Hüsnü KURTULMUŞ ve Haluk KALYONCU’dur.

Yeniden kuruluş çalışmaları sırasında tertip heyetinin ulaşabildiği MTTB eski Genel Başkanları ve yöneticileri ile irtibata geçmesi sayesinde 90. Yıl toplantısına eski MTTB’lilerin de yoğun ilgisi ve katılımı oldu. MTTB’nin 44. Dönem Genel Başkanı Sayın Prof. Dr. Yaşar ÖZDEMİR, 45. Dönem Genel Başkanı Sayın Faruk NARİN, 46. Dönem Genel Başkanı Sayın Yüksel ÇENGEL, 47. Dönem Genel Başkanı Sayın Rasim CİNİSLİ, 48. Dönem Genel Başkanı Sayın İsmail KAHRAMAN ve 51. Dönem Genel Başkanı Sayın Raşit ÜRPER beyefendiler toplantıya katılan MTBB eski Genel Başkanlarıdır. Hernekadar gençlik dönemlerinde farklı düşüncelerin savunucusu olduklarından ötürü bir araya dahi gelmeyen bu kişilerin böyle bir çalışmada bir arada olması günümüz geçliğinin MTTB’ye ve ideallerine olan ihtiyacını bir kez daha ortaya koymaktadır. Ayrıca bu toplantıya gençlik yıllarında MTTB de görev almış, Hocaların Hocası Rahmetli Sayın Prof. Dr. Sebahattin ZAİM, dönemin TBMM Meclis Başkanı Sayın Bülent ARINÇ, Dönemin Dışişleri Bakanı Sayın Abdullah GÜL, Dönemin İçişleri Bakanı Sayın Abdulkadir AKSU, Dönemin Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin ÇELİK, Dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Ali COŞKUN gibi birçok siyasi, sivil toplum kuruluşları ve gençlik temsilcileri ile akademisyen, bürokrat ve işadamı da katılmıştır.

62. DÖNEM: (18 Kasım 2023 – ………)

Hali hazırda Genel Başkanlık görevini 18 Kasım 2023 tarihinde gerçekleşen Genel Kurul sonucunda Tahsin Başarı üstlenmiştir.