Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı olacak isim olarak sosyal medyada adı geçen Naci Ağbal merak konusu oldu. Peki, Naci Ağbal kimdir, kaç yaşında, nereli, mesleği ne, evli mi? Naci Ağbal Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı mı olacak? Naci Ağbal neden gündemde? İşte detaylar...

Naci Ağbal kimdir?

Naci Ağbal, 1 Ocak 1968 tarihinde Bayburt'un Yoncalı köyünde dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden 1989 yılında mezun olduktan sonra Teftiş Kurulu'nda göreve başladı ve 1993'te Maliye Müfettişi unvanını kazandı. Eğitimine Exeter Üniversitesi İş İdaresi Genel İşletme Yönetimi (MBA) Programı'nda devam eden Ağbal, 1998 yılında yüksek lisansını tamamladı.

Naci Ağbal mesleği ne?

2003 yılında Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı'na atanarak bürokratik kariyerine devam eden Naci Ağbal, 2007'de Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'ne yükseldi. Aynı yıl içerisinde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine seçildi. 2009 yılında Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirilen Ağbal, bu görevini 2015 yılına kadar sürdürdü.

Siyasi arenaya atılan Ağbal, 2015 Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Bayburt milletvekili olarak meclise girdi. AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendikten sonra, Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri sonrasında Maliye Bakanlığı'na getirildi. Ağbal, bu dönemi "reform dönemi" olarak nitelendirerek, mali disiplini vurguladı. 2020 yılında Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal görevinden alınarak, yerine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal getirildi. 2021 yılında ise Ağbal’ın yerine AK Parti eski milletvekili Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı.

Naci Ağbal evli ve iki çocuk babasıdır ve İngilizce bilmektedir.

Naci Ağbal neden gündem oldu, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı mı olacak?

Ekonomist Tunç Şatıroğlu'nun: "Hafize Gaye Erkan görevden alınırsa, yerine kim gelirse gelsin piyasa için olumsuz olur. Yalnızca Naci Ağbal gelirse piyasa bunu olumlu karşılar. Naci Ağbal da piyasayı uçurur." sözleri sonrası gelen olumlu ve olumsuz yorumlar sonucunda Naci Ağbal gündem oldu.