Öksürük, ateş, gece terlemesi, yorgunluk, halsizlik şikayeti olanlar dikkat

Samsun İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Uras, 'verem' hastalığının hala herkes için bir tehdit olduğunu belirterek,  "Tedaviye cevap vermeyen öksürük, ateş, gece terlemesi, yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetleri olanlar en yakın  sağlık kuruluşuna başvurmalı" dedi.

"7-13 Ocak ‘Verem Eğitim ve Propaganda Haftası" çerçevesinde Samsun İl Sağlık Müdürlüğü binasında etkinlik düzenlendi. Etkinlikte minikler tarafından verem hastalığına dikkat çekmek amacıyla yapılan resimler sergilendi.  "El Ele Verelim; Tüberkülozu Bitirelim" teması ile İl Sağlık Müdürlüğü çalışanları ve minikler ellerini boyayarak beyaz bir 
panoya el izi yaptılar.

“Verem hepimiz için bir tehdit"
Etkinlikte verem (Tüberküloz) hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Müdür Uras, 
“Verem maalesef halen dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ediyor. 
2022 yılında dünyada tüberküloz tanısı alan hasta sayısı 7,5 milyona ulaştı. 
Bu sayı 1995 yılından beri dünyadaki en yüksek sayıyı oluşturuyor. 
Yani hastalık hala hepimizin için bir tehdit oluşturuyor. Veremde erken tanı çok önemli. 
2-3 haftadan uzun süren ve tedaviye cevap vermeyen öksürük başta olmak üzere, balgam çıkarma, balgamda kan görülmesi,  ateş, gece terlemesi, yorgunluk, halsizlik gibi şikayetlerle karşılaşılması durumunda en kısa sürede bir göğüs hastalıkları 
polikliniğine, en yakın verem savaş dispanserine ya da aile hekimine başvurulması büyük önem arz ediyor" diye konuştu.

Hastalara online gözetim
Samsun'da tüberkülozlu hasta sayısının 2023 yılı itibarıyla 140 olduğu bilgisini veren Dr. Uras,  "Koruyucu tedavi alan kişi sayımız ise 760. Bu hastalarımızın tedavileri Sağlık Bakanlığımız tarafından ücretsiz olarak verilen  ilaçlarla sürdürülüyor. Verem hastalığında ilaçla tedavi 6 ay süren uzun ve takip gerektiren zorlu bir süreç.  Biz de ilimizde tedavisi devam eden hastalarımızın ilaç kullanım süreçlerini görüntülü online olarak takip edebilmek  için Tele DGT, yani online olarak doğrudan gözetimli tedavi projesini başlattık. Bu proje çerçevesinde,  Tele DGT mobil uygulamamızı telefonlarına yükleyen hastalarımız evlerinden hiç çıkmadan ilaçlarını  görevli arkadaşlarımızın gözetiminde alabiliyor, tedavi süreciyle ilgili sorularını yine uygulama üzerinden hekimlerimizle  temasa geçerek sorabiliyorlar. Etkinliğini özellikle evinden insanların çıkamadığı pandemi döneminde güçlü bir şekilde  gördüğümüz çalışmayla, rahatlıkla verem hastalarımızın Tele DGT uygulamasıyla ilimizde güvende olduğunu söyleyebilirim.  Buradan verem hastalarımıza da seslenmek istiyorum. Biz Samsun İl Sağlık Müdürlüğü olarak hep yanındayız. 
Tedavi sayesinde iyi olacağınızı bilin, tedavi süreçlerinizi aksatmayın, sağlığınızı korumak için gerekli özeni gösterin.  Danışmak istediğiniz herhangi bir konu olursa gerek uygulama üzerinden gerekse Çarşamba,  Bafra ve İlkadım ilçelerimizde bulunan verem savaş dispanserlerimize başvurarak bizden destek isteyebilirsiniz”  şeklinde konuştu.

Mahalle mutfakları vatandaşın mutfak masrafını azaltıyor Mahalle mutfakları vatandaşın mutfak masrafını azaltıyor