Sevgililer Günü, 14 Şubat tarihinde kutlanır ve çoğunlukla romantik ilişkileri, sevgiyi ve dostluğu kutlamak için bir fırsat olarak görülür. Ancak bu günün kökenleri kesin olarak belirlenememiştir ve birkaç farklı hikayesi vardır. Peki, Sevgililer günü nedir, sevgililer günü ilk ne zaman kutlandı, kim kutladı, ilk hediyeyi kim aldı, sevgililer gününde ne oldu, neden bugün kutlanıyor? işte detaylar...

Sevgililer günü nedir, sevgililer günü ilk ne zaman kutlandı?

Antik Yunan ve Roma dönemlerinden günümüze uzanan köklü bir geçmişe sahip olan Sevgililer Günü, aşkın ve romantizmin simgesi olarak her yıl 14 Şubat'ta kutlanıyor. Antik çağlarda Zeus ile Hera'nın kutsal evliliğine adanmış olan bu dönem, sonraları bereket tanrısı Lupercus'un onuruna düzenlenen Lupercalia festivaliyle devam etti. Roma sokaklarında koşuşturarak genç kızlara dokunarak doğurganlığın arttığına inanılan bu bayram, zamanla farklı geleneklere evrildi.

1 Mayıs şüphelilerinden 12 kişi daha yakalandı 1 Mayıs şüphelilerinden 12 kişi daha yakalandı

Sevgililer gününde ne oldu, neden bugün kutlanıyor?

Tarihin derinliklerinden gelen bu kutlama, 14. yüzyılda Aziz Valentine ile ilişkilendirilerek modern anlamda Sevgililer Günü'ne dönüştü. Aziz Valentine'e atfedilen efsanelerle romantizmin ve sevginin sembolü haline gelen bu gün, 496 yılında Papa Gelasius tarafından kutlama günü olarak ilan edildi. Ancak kesin bir kayıt bulunmaması ve farklı Aziz Valentine'lerin bu tarihe atfedilmesi nedeniyle belirsizlikler devam ediyor.

İlk Sevgililer Günü hediyesini kim aldı?

Sevgililer Günü'nün modern ticari boyutu ise 19. yüzyılda Amerika'ya uzanıyor. Amerikalı Esther Howland'ın 1800'lerde ilk Sevgililer Günü kartını göndermesiyle birlikte, romantik hediyelerin ve kartların yaygınlaşmasıyla bu özel gün, toplumsal bir etkinlik haline geldi. Günümüzde Sevgililer Günü, romantizm, sevgi ve şefkatin ifadesi olarak dünyanın dört bir yanında kutlanıyor.

Bu yıl da Sevgililer Günü, çiftlerin birbirlerine olan sevgi ve bağlılıklarını kutlayacakları özel anlarla dolu geçecek gibi görünüyor. Romantik hediyeler, özel yemekler ve duygusal anlarla dolu bir gün geçirmeyi planlayan çiftler, Sevgililer Günü'nü unutulmaz kılmak için hazırlıklarını sürdürüyorlar.