İspanyol futbol kulübü Sevilla, oyuncu seçme sürecini optimize etmek ve rekabet avantajı sağlamak amacıyla IBM'in Üretken Yapay Zeka platformu watsonx'i kullanmak üzere IBM ile iş birliği yapma kararı aldı. Bu iş birliği sonucunda ortaya çıkan Scout Advisor adlı araç, oyuncu seçimini kolaylaştırmak için geliştirildi.

Geleneksel oyuncu seçme süreci, scoutlar tarafından yapılan gözlemler ve sınırlı sayıda ölçülebilir faktör üzerinden toplanan verilerle yürütülüyordu. Ancak bu yöntem, sınırlı faktörleri dikkate alması ve zaman alıcı bir süreç olması nedeniyle optimal verimliliğe ulaşamıyordu. Sevilla, yapay zeka programlarından faydalanarak daha büyük veri setlerini analiz etme ve değerli bilgiler elde etme imkanı buldu.

Scout Advisor, IBM'in watsonx'u temel alarak, transfer için potansiyel adayları değerlendirmek amacıyla büyük veritabanlarındaki bilgileri doğal dil işlemeden ve temel modellerden yararlanarak analiz ediyor. Ölçülebilir veriler ve 200.000'den fazla gözlem raporu üzerinden futbolcuların performansını değerlendirerek potansiyel adayları belirliyor.

Sevilla FC'nin halihazırda geniş bir oyuncu değerlendirme veritabanına sahip olduğu biliniyor. Kulüp, Scout Advisor aracını kullanarak bu veritabanını daha etkili bir şekilde değerlendirerek oyuncu seçim sürecini iyileştirmeyi hedefliyor. Bu yapay zeka destekli araç, dil istemiyle oyuncu özelliklerini tanımlayarak scoutlara öneriler sunma yeteneği ile kulübün potansiyel yetenekleri daha doğru bir şekilde belirlemesine yardımcı olacak.