Moda endüstrisinde sürdürülebilir uygulamaların yaygınlaştırılması  dünyayı korumak ve gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir çevre bırakmak adına kritik öneme sahip. Peki sürdürülebilir modanın insanlara ve doğaya faydaları nelerdir? İşte detaylar... 


Sürdürülebilir kıyafetler moda endüstrinin neden olduğu çevresel zararları azaltmayı hedefler. Temel  amaç ise giysilerin üretimi, kullanımı ve tekstil atıklarının yönetimi konularında çevresel ve sosyal zararları en aza indirmektir.   Sürdürülebilir giyim üreticileri, sürdürülebilir giyimi modanın çevresel faaliyetlerini azaltmanın anahtarı olarak değerlendirir; çevreye zarar veren kimyasallardan uzak durarak ya da çok miktarda su tüketen malzemelerin tüketimini düşürterek giyimin çevresel etkilerini mümkün olduğu kadar azaltmaya çalışır.  Materyallerin daha az su tüketen, doğaya toprağa daha az zarar veren, hayvanları ve işçi haklarını koruyan, kimyasal tarım ürünlerine ihtiyaç duymadan üretilmiş oldukları doğa dostu sertifikalarla belgelendirilir.. Bu sertifikalardan bazıları şunlardır: Banana sylk, hemp (kenevir lifi), peace silk (barış ipeği), pineapple fibre (ananas lifi).

Sürdürülebilir Moda Uygulamaları Neler? 

Uzun ömürlü tasarımlar, tüketici bilinçlendirme çalışmaları, enerji ve su tasarrufu 

Köpek Velisi'nin topladığı  paraların akıbeti ne oldu? Köpek Velisi'nin topladığı paraların akıbeti ne oldu?

Pamukkale Üniversitesi Buldan Meslek Yüksekokulu Moda Tasarım Programı öğrencileri tarafından hazırlanan ‘Sürdürülebilir Kıyafet’ sergisi büyük ilgi gördü. Pamukkale Üniversitesi Buldan Meslek Yüksekokulu Moda Tasarım Programında öğrenim gören elli öğrenci tarafından elli adet kullanılmış kıyafetlerden tasarlanan sergi büyük ilgi gördü. Moda tasarım programı öğrencileri yılsonu sergisinde sürdürülebilir kıyafetlere yer verdi. Geri dönüşümün önemine vurgu yapmak için öğrenciler tarafından tasarlanan kıyafetlerin geçmişten günümüze aktarılmasından büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Moda Tasarım Programı öğretim görevlisi Melek Arpacı Gündoğan, “Elli öğrencimizin tasarımı olan elli çalışma geçmişin modasını günümüze taşımak, evlerimizde giymediğimiz kıyafetleri yeni anlayışla tekrar kullanabilmek anlamında büyük önem arz ediyor. Bu anlayışla tasarımlarımızı tamamladık ve düzenlediğimiz yıl sonu sergimizle öğrencilerimizin eserlerini katılımcılarımıza tanıttık. Ortaya çok güzel, şık ve kullanılabilir kıyafetlerimiz çıktı. Öğrencilerimizin ellerine emeklerine sağlık” dedi.
  
 

Editör: Elvan Mert