Uluslararası bir araştırma heyeti, Tyrannosaurus Rex (T-rex) dinozorlarının zekalarının yanıltıcı şekilde abartıldığını ortaya koydu. Davranış bilimciler, paleontologlar ve nörologlardan oluşan bu heyet, dinozorların timsah ve kertenkeleler gibi davrandıklarını gösterdi.

Bristol ve Southampton Üniversiteleri, Heinrich-Heine Üniversitesi (Almanya), Alberta Üniversitesi ve Royal Ontario Müzesi'nden araştırmacılar, dinozorların beyin ölçüleri ve nöron sayılarını tahmin etmek için kullanılan teknikleri inceledi.

Araştırmacılar, önceki tahminlerin dinozorların beyin ölçüleri ve nöron sayılarına ilişkin güvenilir olmadığını belirledi. Özellikle, ön beyin ölçüleri ve nöron sayılarının abartıldığı ve T-rex'in zekasıyla ilgili yanıltıcı bilgilere yol açtığı bulundu.

Nöron sayısının zeka hakkında güvenilir bir gösterge olmadığını vurgulayan araştırmacılar, nesli tükenmiş türlerin biyolojisinin doğru bir şekilde yeniden oluşturulması için kemik yapıları, yaşayan akrabaların davranışları ve fosil kalıntıları gibi çeşitli kanıtlara dayanılması gerektiğini vurguladılar.

Dinozorların beyinleri hakkında elde edilen bilgiler, "endokast" adı verilen mineral boşluklarından ve şekillerinden elde ediliyor.

Bristol Üniversitesi'nden Hady George, dinozorların ve diğer nesli tükenmiş hayvanların zekasını değerlendirmenin en iyi yolunun, nöron sayısı tahminlerinden ziyade makroskopik anatomiden fosil izlerine kadar geniş bir kanıt yelpazesine dayanması gerektiğini belirtti.

Edinburgh Üniversitesi'nden Dr. Ornella Bertrand, nöron sayılarının bilişsel performans için doğru bir gösterge olmadığını vurgulayarak, bu tahminlerin nesli tükenmiş hayvanların zekasını değerlendirmede yanıltıcı olabileceğine dikkat çekti.

Türk Astronot Atasever 8 Haziran’da uzaya gidecek Türk Astronot Atasever 8 Haziran’da uzaya gidecek

Geçen yıl yapılan bir araştırma, yüksek nöron sayısına sahip T-rex dinozorlarının beklenenden daha zeki olduğunu öne sürmüştü.

Araştırmanın sonuçları, "The Anatomical Record" dergisinde yayımlandı.

Bu çalışma, T-rex dinozorlarının zekasının değil, davranışlarının anlaşılmasının önemini vurgulayarak bilimsel anlamda önemli bir katkı sağlamaktadır.