Tokat Gaziosmanpaşa Bulvarı’nda Taşhan yakınında uzun yıllar müze olarak kullanılmış olan tarihi Gökmedrese’de 2021 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor. Tokat’ta Selçuklu döneminden kalma eşsiz eserler arasında yer alan Gökmedrese’nin restorasyon kazılarında geçen hafta sonu çıkan bir küp dikkat çekti.
ERZAK KÜPÜYMÜŞ
    Tokat’taki Gökmedrese restorasyonunda çevre düzenlemeleri kapsamında Tokat Müze Müdürlüğü gözetiminde gerçekleşen kazılarda çıkan küp merak uyandırmışken, o civarda vakti zamanında kullanılan ve kamulaştırılarak müze alanına katılan eski evlerden kalma Erzak Küpü olduğu bilgisi edinildi. Erzak küpünün içinin de boş olduğu öğrenildi.


    Tokat Gökmedrese için Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivinde yer alan bilgiler şöyle:
    “Gaziosmanpaşa Bulvarı’nda Taşhan yakınında uzun yıllar müze olarak kullanılmış olan bu tarihi anıt Selçuklu eserlerinden biridir. Kitabesi konulmayan yapı, XIII. yüzyılda (1277) Müineddin Pervane Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Anadolu Selçuklu mimari ve sanatının en belirgin özelliklerini taşımaktadır. Gökmedrese 2 katlı 2 eyvanlı, ortası açık avlulu ve revaklı plan tipinde olup taş, çini ve alçı süslemeler bulundurmaktadır. İki renkli taş kullanılarak inşa edilmiş taç kapıda geometrik ve bitkisel bezemeli bordürlerden oluşan bir süsleme programı uygulanmıştır. Çini süsleme, avlu cephesinde yer almaktadır. Ana eyvan duvarları ve üst kat revaklarının kemer içleri patlıcan moru, lacivert ve firuze renkli çinilerle geometrik ve bitkisel bezemelerle süslenmiştir. Ana eyvan ayrıca, zemini kıvrık dallardan oluşan çini Ayet’el Kürsi bordürü ile çevrilidir.
Osmanlılar zamanında XVIII. yüzyıla kadar medrese, bimarhane ve bir odası türbe olarak kullanılan yapı, daha sonraları şifahane ve göçmen barınağı olarak kullanılmıştır. Halk arasında “Gökmedrese”, “Pervane Medresesi”, “Kırk Kızlar Medresesi”, “Darüşşifa”, “Bimarhane Tekkesi” olarak da adlandırılmıştır. Kaynak: Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi”