Azerbaycan’da mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de yeniden aday olduğu ve 7 adayın yarışacağı Cumhurbaşkanlığı seçimi 07 Şubat günü (bugün) yapılıyor.

6 bin 300'den fazla sandıkta yaklaşık 6,5 milyon seçmenin oy kullanacağı seçimde, yurt dışında yaşayan Azerbaycan vatandaşları için 37 ülkede 49 sandık kuruldu.

Yaklaşık 85 bin kişi, seçimde gözlemci olmak için kayıt yaptırdı. 49 uluslararası kuruluş ve 70 ülkeyi temsilen 800 kişi de seçimleri izlemek için akredite oldu.

Azerbaycan'daki seçimi, Türkiye başta Rusya, Almanya, İtalya, Japonya ve diğer ülkelerden 63 uluslararası medya kuruluşu da takip ediyor.

Karabağ'ın sembol şehri Şuşa'da, bir zamanlar ayrılıkçı Ermeni yönetimin "başkent" olarak kullandığı Hankendi'de, Hocalı'da, Hocavend'de, Ağdere'de, Ağdam'da, Cebrayıl'da, Fuzuli'de, Zengilan'da, Gubadlı'da, Laçın'da ve Kelbecer'de 22 binden fazla seçmen oy kullanacak.

Aliyev dahil 7 aday yarışacak

Seçimde Yeni Azerbaycan Partisince (YAP) aday gösterilen Cumhurbaşkanı Aliyev'in yanı sıra Milli Cephe Partisi Genel Başkanı Razi Nurullayev, Büyük Kuruluş Partisi Genel Başkanı Fazıl Mustafa, Büyük Azerbaycan Partisi Genel Başkanı Elşad Musayev, Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Kudret Hasanguliyev ile bağımsız adaylar Zahid Oruç ve Fuat Aliyev yarışacak. Cumhurbaşkanı seçiminin 7 yılda bir yapıldığı Azerbaycan'da son seçim, 11 Nisan 2018'de düzenlenmişti. Aliyev'in imzaladığı kararnameyle cumhurbaşkanı seçimi 07 Şubat tarihine alınmıştı.

Hudut Kartalları geçit vermedi Hudut Kartalları geçit vermedi

Kadim Durmaz Azerbaycan Türkpa

TÜRKPA HEYETİ AZERBAYCAN ŞUŞA’DA

            Azerbaycan’daki Cumhurbaşkanlığı seçimi için Türkiye’den Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Heyeti de Azerbaycan’da bulunuyor. Türkpa Heyeti içinde Tokatlı Milletvekili Kadim Durmaz da var. Milletvekili Kadim Durmaz Azerbaycan Şuşa’da olduğunu duyururken “Cumhurbaşkanlığı seçimi başlamadan önce sandık görevlilerinin AND içmesi ve oy verme işleminin başlangıcında TÜRKPA heyeti olarak bulunduk. Yapılacak seçimlerin Azerbaycan’a hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz.” İfadelerine yer verdi.

TÜRKPA NE DEMEK? HANGİ ÜLKELERDEN OLUŞUYOR?

            Peki Türkpa denince ne anlama geliyor? Türkpa’nın açılımı ve ne zaman kurulduğu merak ediliyor. İşte o yanıtlar:

            Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) 21 Kasım 2008 tarihinde İstanbul’da “Dolmabahçe Sarayı”nda, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye Cumhuriyeti Parlamento Başkanlarının imzalamış olduğu Anlaşma ile kurulmuştur.

29 Eylül 2009 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti başkenti Bakü`de, TÜRKPA 1. Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda TÜRKPA’nın İçtüzüğü, Sekretaryası ve Bakü Beyannamesi kabul edilmiştir. Aynı zamanda TÜRKPA Sekretaryası’nın sürekli Bakü şehrinde yerleşik olması karara bağlanmıştır. Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Başkanı İlham Aliyev’in yardım ve destekleri doğrultusunda TÜRKPA’nın faaliyeti için gerekli çalışma ortamı oluşturulmuştur.

Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi, bağımsızlık, egemenlik, toprak bütünlüğü, devlet sınırlarının ihlal edilmezliği, birbirinin iç işlerine karışmama ve eşitlik ilkelerine saygıyı benimser; üye ülkelerin birbirleriyle ve üçüncü taraflarla işbirliğini, bu ilkelerin ışığında yürütmelerini esas alır.

TÜRKPA, parlamento diplomasisinin geliştirilmesi suretiyle, üye ülkeler arasındaki mevcut bağları her alanda güçlendirmeye katkı sunar. Ülkelerin siyasi, hukuki ve ekonomik açıdan güçlendirilmesi; tabii kaynakların tam ve verimli kullanılmasının sağlanması suretiyle refahın yükseltilmesi; sosyal ve kültürel alanlarda ilişkilerin ilerletilmesi TÜRKPA'nın temel amaçları arasında yer alır.